foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/05, 2022

Cloettas byggplaner "skrytbygge"

"Det här är det mest aktieägarfientliga jag sett av ett bolag på svensk aktiemarknad under många, många år", säger Gustaf Tapper, vd för Antap, en av flera ägare som är kritiska till Cloettas planer på att bygga en ny fabrik i Nederländerna för 2,5 miljarder SEK
"Tajmingen är ofattbart dålig. När alla andra pratar om skenande priser på byggmaterial och maskintillverkarna höjer sina priser, ja då vill Cloettas ledning bygga en jättefabrik för 2,5 miljarder, vilket motsvarar 40 procent av bolagets börsvärde", säger han till Dagens Industri.
Tidningen har talat med flera aktieägare med liknande åsikter, men som inte vill framträda med namn. Många pekar på att företagets skuldsättning skulle mer än fördubblas till fyra miljarder SEK, medan avkastningen bara skulle bli hälften av de minst tio procent som industriföretag normalt kräver. Dessutom är kostnadsläget högre i Nederländerna än till exempel i Slovakien, där Cloetta också har en fabrik.
"Nu ska alltså Cloetta skuldsätta sig hårt för ett skrytbygge i Nederländerna som, om projektkalkylen spricker, äventyrar utdelningen. Helt i klass med när Fermenta köpte ett nedplockat oljeraffinaderi eller Stora Ensos katastrofala förvärv av Consolidated Papers i USA", säger Gustaf Tapper.
Cloetta har inte kommenterat kritiken.

Arla: "Vi skulle aldrig ha varit i Ryssland"

"Mina reflexer var helt tydliga från starten. Vi skulle inte ha haft något med Ryssland att göra". Det säger Arlas vd Peder Tuborgh efter att Arlas verksamhet i Ryssland nu sålts till den lokala företagsledningen och de anställda – för 1 EUR.
"Vi har avskrivit allt i Ryssland. Det var främst varulagren", säger Peder Tuborgh till Børsen.
Före sanktionerna 2014 på västvaror ökade Arla tillväxten med 65-85 procent om året.

Förlustsmocka för Premium Snacks

Premium Snacks förlust före skatt för första kvartalet åttafaldigades till -4,5 miljoner SEK (-0,5), efter att omsättningen fallit till 70,9 miljoner SEK (76,1). Orsaken var främst ökade kostnader, som man ännu inte kunnat kompensera sig för, säger tf vd Magnus Agervald.
"Underliggande efterfrågan bedöms ändå som relativt god", säger han.

Ny vd på Premium Snacks

Henrik Strinning blir ny vd för Premium Snacks från och med 7 juni. Han efterträder tf vd Magnus Agervald.

Mathem nyemitterar halv miljard

Mathem har genomfört en nyemission om 500 miljoner SEK, där stora köp gjordes av de största aktieägarna Kinnevik, Axfood, Verdane och AMF. Pengarna ska gå till företagets fortsatta tillväxt, och till att nå lönsamhet till 2024, heter det.

Opticept installerar på italienskt forskningscenter

Opticept installerar en av sina Juicecept-maskiner på det italienska forskningscentret Crea på Sicilien. Crea ska leasa den på 18 månader för totalt 82 000 EUR.

Norska matpriser kan tryckas upp av nya regler

Samtidigt som matprisinflationen griper omkring sig runtom i världen, kan nya regler i Norge komma att elda på denna ytterligare. Det varnar norska Konkurransetilsynet, efter att oppositionspartierna i Stortinget enats om nya regler som avsågs ha rakt motsatt effekt.
Främst handlar det om att leverantörerna ska ge liknande priser till alla dagligvarukedjor, vilket går stick i stäv med de prisförhandlingar Konkurransetilsynet vill se.
"Det kan leda till ökade priser och mindre utbud", säger tf avdelningsdirektören Beate M. Berrefjord på myndigheten.
"Man orkar inte lägga så mycket på förhandlingarna för att pressa priserna om alla ska ha i stort sett samma pris. Det kan också gå ut över varuutbudet eftersom det inte är så viktigt på att vara bästa möjliga, om konkurrensinslagen försvinner", säger hon till NTB.
Stortingets näringsutskott ska behandla saken imorgon.

Fuud rusade

Fuud rusade med 22,86 procent till 0:60 SEK på onsdagen, före bland andra Veg of Lund som steg med 9,60 procent till 10:96 SEK, Norcod som steg med 9,00 procent till 87:20 NOK, Umida som steg med 8,28 procent till 6:28 SEK, och Lohilo som steg med 5,93 procent till 6:97 SEK.
LMK Group föll med 8,23 procent till 16:50 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 5,75 procent till 2:13 SEK, Simris Alg föll med 4,62 procent till 0:37 SEK, och Kopparbergs föll med 4,56 procent till 176:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,22 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,65 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,55 procent.

Gomidda: Disaster!

Krig och pandemier och inflation och allsköns elände i all ära, men i Storbritannien utdelas nu det stora dråpslaget mot civilisationen så som man känner den: landets fish'n'chips är hotade.
Hälften av den solrosolja som fisken och fritesen ska friteras uti kommer vanligtvis från Ukraina, och hälften av den fisk som används kommer från ryska vatten, så då kan ni ju räkna ut resten själva. Var tredje chippy funderar nu på att lägga ned, enligt vissa uppgifter, för fish'n'chips är av hävd fattigmansföda och skall av hävd så förbli. Höjer man priserna för mycket på denna rätt – som till en början sägs ha kommit till för att man skulle kunna dölja smaken av skämd fisk medelst flammande frityr – så finns det ingen anledning längre för kunderna att söka sig annorstädes, heter det.
Nu har i och för sig denna nationalrätt överlevt kriser tidigare, sedan den för första gången omnämndes i Charles Dickens Oliver Twist 1838. Koljan eller möjligen torsken, som helst skulle användas, har inte sällan fått bytas ut mot andra fisksorter i takt med att överfiskning tunnat ut bestånden, och hela nationen satte eftermiddagstéet i vrångstrupen i början på 70-talet, när det blev förbjudet att slå in maten i tidningspapper av hygienskäl.
Det var som sagt för ett halvsekel sen. Och ändock rör hon sig, som Galileo sade.

Email Marketing Powered by MailPoet