foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/05, 2022

Lönsamheten i branschen tokrasar

Aldrig förr har den svenska livsmedelsindustrin stått inför en så komplicerad situation som idag – och lönsamheten rasar snabbare än kanske någonsin. Det är den dystra bild som Livsmedelsföretagen (LI) tecknar i sitt senaste konjunkturbrev.
Flera medlemsföretag vittnar om att handeln är ovillig att betala mer för varorna för att hjälpa dem – och LI säger att företagens prisförhandlingar med dagligvaruhandeln "präglas av både okunskap och rena felaktigheter", som att företaget är det enda som vill höja priserna, att det bara går att höja en gång om året, eller att man "bör ta sitt samhällsansvar".
"Den här sortens argument vittnar om en närmast total oförståelse för det minimala eller obefintliga ekonomiska handlingsutrymme som stora delar av förädlingsledet har att röra sig inom. Och även när man får gehör för en prisjustering så är det inte ovanligt att den är beräknad på kostnadsläget för fyra, fem, sex månader sedan. Många av våra medlemmar drabbas nu av dagliga kostnadsökningar, och då håller det inte för handeln att försöka skjuta fram prisjusteringar till nästa år eller ens till hösten. Läget är extremt allvarligt och kräver handling här och nu", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.

Här är ett av hoten mot matförsörjningen

Lantbruksmaskinerna i världen har stadigt ökat i omfång och börjar nu bli så stora och tunga att de på sikt hotar livsmedelsproduktionen i världen, särskilt i de rika länderna där dessa används. Det visar en studie som gjorts av Thomas Keller från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Agroscope i Schweiz samt Dani Or från ETH Zürich i Schweiz och Desert Research Institute i USA. De stora och unga maskinerna packar helt enkelt jordlagren under matjorden, den så kallade alven, så hårt att detta på sikt äventyrar jordens förmåga att producera mat. 
"Det är mycket allvarligt att marken tar skada av lantbruksmaskinerna. Om den en gång har packats förblir den skadad under flera decennier. Det kan vara en av anledningarna till att skördarna inte längre ökar och att vi nu ser fler översvämningar än tidigare", säger Thomas Keller.
"Om mekaniseringen skulle ta fart i Asien och Afrika finns en risk för packning av alven även i dessa områden", säger Thomas Keller.

Minskad vinst för Kopparbergs

Kopparbergs minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 40,9 miljoner SEK (41,6), efter att nettoomsättningen exklusive dryckesskatter ökat till 369,2 miljoner SEK (327,7). Men vd Peter Bronsman är nöjd.
"Året har börjat mycket bra och vi gör vårt näst bästa Q1- resultat någonsin", noterar han.

Lohilo får listningar i flera länder

Svenska Lohilo får listningar på dagligvarukedjor i flera länder, som Nederländerna – där man kommer in på Albert Heijn – Kuwait, Qatar, Estland, Lettland, samt Malaysia.
"Vi ser nu att länderna börjar öppna upp efter Covid", kommenterar vd Richard Hertvig.

Too Good To Go bakom ny märkning

Svenska maträddarföretaget Too Good To Go är drivande när ett antal svenska livsmedelsföretag nu lanserar nya märkningen "ofta bra efter". Syftet är att få konsumenterna att själva avgöra om livsmedlen är ätbara, istället för att rutinmässigt slänga dem när bäst före-datum passerats. Bakgrunden till initiativet är en undersökning där hälften av svenskarna inte visste skillnaden på "bäst före" och "sista förbrukningsdag".

Biogaia startar egen distribution i Kanada

Från och med nästa år kommer svenska Biogaia att sälja sin probiotika i egen regi i Kanada, och företaget säger upp avtalet med den nuvarande distributören Ferring. Bakgrunden är Biogaias köp  av Nutraceutics i USA i slutet av förra året, som gjort detta möjligt.
"Kanada är en attraktiv marknad för Biogaia med ett konsumentvärde på 115 miljoner dollar och en årlig tillväxt på 5,3 procent", förklarar vd Isabelle Ducellier.

Paulig investerar i vegoost

Pauligs riskkapitalgren PINC investerar, tillsammans med Rockstart, i det nederländska startup-företaget Willicroft som producerar växtbaserad ost. Det sker i en finansieringsrunda där Willicroft tagit in 20 miljoner SEK, men där Pauligs andel inte uppgetts.

"Apokalyptiska" matprisökningar i UK

Storbritannien står inför stora prishöjningar på livsmedel, varnar den brittiske riksbankschefen Andrew Bailey, och det finns dessutom inte mycket att göra åt saken. Det sade han inför det brittiska parlamentets finansutskott på tisdagen.
"Det är en mycket, mycket svår situation för oss att vara i", sade han.
Den brittiska inflationen har redan passerat sju procent, och Andrew Bailey varnar för att den kan gå över tio procent i höst.

Uppåt för Veg

Veg of Lund steg med 7,53 procent till 10:00 SEK på tisdagen, före bland andra Fuud som steg med 4,26 procent till 0:49 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 3,35 procent till 80:20 DKK, och Sjöstrand Coffee som steg med 2,73 procent till 2:26 SEK.
Dalsspira föll med 2,44 procent till 1:20 SEK, medan Axfood föll med 2,18 procent till 291:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,14 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,50 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,76 procent, och Oslobörsen höll stängt. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,62 procent.

Gomidda: Mysko mat

Flera gäster på ett bröllop i Longwood, Florida, blev mystisk sjuka av maten. Inget helt ovanligt i och för sig, men polisen fattade snabbt misstankar när symptomen beskrevs – och det visade sig att cateringansvariga Joycelyn Bryant beskriver sig som "holistisk kock".
Vilket i och för sig heller inte behöver betyda något, men polisen lade ihop två och två och grep Joycelyn Bryant samt även bruden Danya Glenny, misstänkta för att ha haft i marijuana i maten till de 30-40 gästerna, rapporterar WESH News.
Vad brudgummen tyckte förtäljer inte historien, men gästerna – varav flera fick föras till sjukhus – är sannolikt inte alldeles roade.

Email Marketing Powered by MailPoet