foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/05, 2022

Eatgood får viktig USA-order

Eatgood har fått sin första beställning på sina Lightfryugnar från en kedja på den amerikanska östkusten. Åtta stycken beställs genom HB Specialty Foods, med option på ytterligare åtta.

Svart kvartal för Dalsspira – vd angriper handeln

Mejeriföretaget Dalsspira minskade omsättningen för första kvartalet till 5,20 miljoner SEK (6,95). Förlusten mer än dubblerades till -2,99 miljoner SEK (-1,28).
Företagets nye vd Mikael Olsson lägger en stor del av skulden på dagligvaruhandeln, som han anklagar för att föra en ojämlik prisstrategi.
"I de allra flesta fall beläggs lokala producenters varor med ett mycket högre påslag ut till konsument i butiksledet. Detta förklaras ofta med extra hantering av leverans och orderläggning samt att lokala varor inte skall konkurrera med de centralt upphandlade produkterna eller egna märkesvaror (EMV)... Konsekvensen blir att den lokala mjölken uppfattas som dyr och att konsumenten därför väljer en annan mjölk i hyllan", säger han.

Larmet: Mjölkproduktionen i Europa hotas

Hela mjölkproduktionen i Europa hotas av de skenande kostnaderna. Det varnar den europeiska mjölkbranschorganisationen European Milk Board (EMB). Visserligen stiger även priserna en aning, men långtifrån tillräckligt för att uppväga kostnadsökningarna för lantbrukarna, varnar EMB.
Nu kräver EMB omedelbara åtgärder, om inte mejeribönderna ska bli ett utrotningshotat släkte.
"Detta snabba borttynande av sektorn kommer tveklöst att leda till svårigheter för livsmedelsproduktionen i Europa", säger Elmar Hannen på EMB.

Fina fisken för Grieg Seafood

Grieg Seafood ökade sin vinst före skatt för försa kvartalet till 878,33 miljoner NOK (150,52), efter att omsättningen rusat iväg till 1 464,56 miljoner NOK (659,83).
"Första kvartalet 2022 har inte liknat något jag någonsin tidigare sett under mina 26 år i laxodlingsbranschen", säger vd Andreas Kvame, som framhåller att man särskilt gynnats av att mer fisk överlevt uppodlingen och klarat sig undan sjukdomar.

Lerøy Seafood ökade

Lerøy Seafood ökade sin vinst före skatt för försa kvartalet till 1 124,83 miljoner NOK (836,43), efter att omsättningen stigit till 5,52 miljarder NOK (4,93).

"Pannoumi" – ny halloumivariant från Skånemejerier

Skånemejerier lanserar nya halloumivarianten "Pannoumi", en grill- och stekost gjord på komjölk. Den finns sedan i höstas på horecamarknaden, men kommer nu även ut till konsument.

Royal Unibrew får köpa Hansa Borg

Danska bryggeribolaget Royal Unibrew får klartecken från den norska konkurrensmyndigheten för att köpa återstående 75 procent av Hansa Borg. Därmed väntas affären slutföras inom kort.

Eatgood tokrusade på USA-order

Eatgoods nya viktiga order från USA skickade omedelbart upp aktien med 29,89 procent till 2:39 SEK. Oatly steg med 14,66 procent till 3:52 USD, medan Veg of Lund steg med 7,06 procent till 9:10 SEK, Umida steg med 6,01 procent till 6:00 SEK, och Probi steg med 5,89 procent till 296:50 SEK.
Lerøy Seafood föll med 9,18 procent till 74:20 NOK, medan Austevoll föll med 8,38 procent till 128:00 NOK, Dalsspira föll med 3,62 procent till 1:33 SEK, och Skåne-Möllan föll med 3,53 procent till 114:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,92 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 2,03 procent, Köpenhamnsbörsen höll stängt på grund av helg, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,36 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,61 procent.

Gomidda: Kaffe som man kan koka in

Någonstans i Brasilien sitter just nu en drogbaron och gnisslar tänder över att ha skrivit fel mottagare på adresslappen eller hur det nu var, för när de anställda på Nestlés Nespressofabrik i schweiziska Romont skulle packa upp några containrar med kaffebönor, fanns däri även ett halvt ton kokain till ett värde av sådär en halv miljard kronor. Företaget hade sinnesnärvaro nog at inte bara skriva "Åter avs." på säckarna, utan larmade polisen.
"Vi har strikta kvalitetskontroller för grönt kaffe som anländer till våra lagerlokaler", försäkrar företaget, och lovar att "substansen ifråga (sic) inte kom i kontakt med några av våra produkter eller produktionsutrustning som används för att tillverka våra produkter", enligt ett uttalande som Food Navigator återger.
Medan ni funderar på hur många fler gånger man kan få in olika varianter av ordet "produkt" i en och samma mening, kan vi således konstatera att eventuella uppiggande effekter av morgonjavan inte beror på "substansen ifråga", alltmedan vi försöker fundera ut hur våra vanligaste post- och paketleverantörers sedvanliga oförmåga att få fram rätt försändelse till rätt plats i rätt tid mer ska kunna användas i den internationella brottsbekämpningen.
Kom ihåg var ni läste det först.

Email Marketing Powered by MailPoet