foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/05, 2022

Rapport: Köttföretag ljög för att få hålla öppet under pandemin

Flera av de största amerikanska köttföretagen, däribland Tyson Foods och Smithfield, ljög om att det riskerade att bli brist på kött i landet, så att de skulle kunna få hålla öppet under pandemin. Det hävdar en särskild granskningskommission som tillsatts av det amerikanska representanthuset, skriver Washington Post. Företagen fick sedan rätt att hålla öppet, trots restriktionerna, genom ett särskilt presidentdekret – men minst 269 anställda avled sedan i sviterna av Covid.
Enligt rapporten var företagen fullt medvetna om riskerna, men ville ha stöd i form av ett presidentdekret för att få hålla öppet, bland annat för att slippa bli skadeståndsskyldiga för dem som sedan skulle komma att drabbas. Företagen ska även ha uppvaktat några av de högsta medarbetarna i Vita Huset i ärendet.
Tyson och Smithfield vill hellre prata om de säkerhetsåtgärder man genomfört för sina anställda under pandemin, men Smithtfield medger att den moderna köttindustrin inte bara går att stänga av med en knapptryckning, som bolaget utrycker det.

Kaffeprisökningen avtar

Den senaste tidens våldsamma prisökningar verkar ha stannat av – men priset ligger på en högre nivå än någonsin. Det visar den senaste prisstatistiken från SCB.
Kaffepriset steg med 0,06 procent i april, men räknat på det senaste året är ökningen nästan 25 procent (se tabell intill).
Livsmedelspriserna totalt ökade med 6,43 procent, i stort sett samma som inflationstakten, som mätt som KPIF låg på 6,4 procent i april. Samtliga livsmedelsgrupper steg i pris, med basvaror som påtagliga draglok.

Förlust för Fuud

Svenska livsmedelsföretaget Fuud redovisar en förlust före skatt för första kvartalet om -25,43 miljoner SEK (-2,47), medan omsättningen blev 22,12 miljoner SEK (0,22). Siffrorna ska dock ses mot företagets snabba tillväxt under året.

Svenskarna skippar hållbart – för take away-kaffe

Trots att hållbarhet är ett av de stora honnörsorden för svenska livsmedelskonsumenter, hamnar detta i botten när vi köper en kopp kaffe för att ta med oss. Bara fyra procent av svenskarna ser det som den viktigaste faktorn, enligt en ny Novusundersökning från kioskföretaget PBX. Smaken, och hur lätt det är att få tag på sitt kaffe, är betydligt viktigare.
46 procent av svenskarna säger att de köper take away-kaffe.

USA vill stävja matprisrallyt

Den amerikanske presidenten Joe Biden förbereder en rad åtgärder för att motverka den senaste tidens prisökningar på livsmedel, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Bland annat ska lantbrukare uppmuntras att odla mer jord, samt odla den oftare. Dessutom planeras lantbruksstöd i form av investeringar i teknologi för att förbättra till exempel användningen av vatten, bekämpningsmedel och gödning.

Ras för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan föll med 20,67 procent på torsdagen till 119:00 SEK, före bland andra Veg of Lund som föll med 9,48 procent till 8:50 SEK, Salmar som föll med 5,68 procent till 672:00 NOK, och LMK som föll med 5,63 procent till 16:08 SEK.
Dalsspira steg med 9,52 procent till 1:38 SKE, medan Oatly steg med 9,47 procent till 3:12 USD, Simris Alg steg med 5,31 procent till 0:40 SEK, och Humble steg med 4,26 procent till 15:43 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,20 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,20 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,90 procent.

Gomidda: Haken

Det händer att Foodwires redaktörer går på stadens caféer som vanliga män (gammalt djungelordbråk), och därvid utför delar av sitt arbete (provsmakning givetvis helt och enbart i yrkesmässigt syfte). Men det senast frekventerade caféet – som nog helst vill vara anonymt – bjöd på en överraskning som man sällan råkar ut för: bakgrundsmusiken bestod av två (2) låtar, som vevades om och om igen.
Det är en upplevelse som vi inte varit med om sedan den gången på de stora möbelvaruhuset, där plågan "Words" spelades i en oavbruten loop – alltså i hopklippt skick, så att den aldrig tog slut. Men varför två låtar på repeat? Har de inte licens för fler? Var det något som hade hakat upp sig? Är det det senaste inom foodservicemanagementtänkandet, att man ska plåga gästerna lite diskret, så att de inte sitter och hänger där för länge?
Så många frågor. Så få svar.

Email Marketing Powered by MailPoet