foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/05, 2022

Match: Lagt bud ligger

Philip Morris har nu formellt lagt sitt köpbud på Swedish Match, motsvarande 161,2 miljarder SEK. Swedish Matchs styrelse rekommenderar ägarna att acceptera erbjudandet, som man anser vara skäligt efter att både Goldman Sachs och SEB Corporate Finance värderat det och kommit fram till samma sak.
Det är dessutom inte troligt att det kommer några konkurrerande bud, enligt ett antal analyser som nyhetsbyrån Direkt sammanställt.
"Vår grundinställning är att det här budet är så pass bra som det kan bli", säger till exempel Handelsbanken Capital Markets.
Inte heller har Swedish Match självt fört några diskussioner med några andra parter, säger styrelseordföranden Conny Karlsson till nyhetsbyrån Finwire.

"Bra start på året" för Match

Swedish Match ökade sin omsättning under första kvartalet till 4,89 miljarder SEK (4,46), medan vinsten före skatt föll till 1,94 miljarder SEK (2,27). Det var trots allt en bra start på året, enligt vd Lars Dahlgren, som bland annat pekar på stark tillväxt för ZYN i USA.
"För Cigarrer (sic), i jämförelse med det rekordstarka första kvartalet 2021, ser den finansiella utvecklingen nedslående ut", tillägger han dock.

Kronfågel vill bygga ut i Valla

Kronfågel planerar att bygga ut sin anläggning i Valla och öka produktionen med 13 procent till 130 000 ton slaktvikt per år, skriver Food Monitor. Det skulle innebära 600 nya jobb, enligt företaget.
I början av juni kommer man att hålla ett öppet samrådsmöte om saken.

Cafékedja: Sälj för 200 eller förlora jobbet

Cafékedjan Bönor & Blad kräver att de anställda ska sälja för i snitt 200 SEK per kund och köptillfälle. De som inte når upp till målet riskerar att bli av med jobbet, enligt flera personer Handelsnytt pratat med.
"De yngre har mått riktigt dåligt över detta. Det är också de som hänger mest löst", säger en av de anställda, som vill vara anonym.
"Man mobbas nästa att säga upp sig om man inte klarar säljmålen", säger en annan.
Enligt ett internt protokoll som tidningen har sett skriver kedjan mycket riktigt att provanställda som inte lever upp till kraven "måste avslutas", och det finns uppgifter om att anställda också tvingats skriva på ett avtal där de lovar att nå målet.
Det senare förnekar ägaren Helena Falck, men hon medger att det finns säljmål, och anser att de är rimliga. Däremot förnekar kedjan att någon riskerar jobbet ifall man inte når upp till dem.

Agtira ska starta fler odlingar

Agtira ska bygga upp minst ett tiotal grönsaksodlingar i Sverige de kommande tre åren med hjälp av Greenfood. Grönsakerna ska säljas under det gemensamma varumärket City Greens, och generera en omsättning om 50-100 miljoner SEK per år.
"Det här är det största och viktigaste avtalet som Agtira tecknat sedan vi startade. Det här innebär att vi kommer att kunna expandera stort de kommande åren", säger vd Mattias Gemborg.

Agtira vände till vinst

Agtira vände till vinst före skatt för första kvartalet om +1,21 miljoner SEK (-6,09), efter att omsättning tredubblats till rekordnivån 6,95 miljoner SEK (2,30).

EU: Ingen svält i Europa på grund av Ukrainakriget

Det kommer inte att bli någon hungersnöd i Europa på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Däremot kommer priserna på livsmedel att stiga, säger EU:s klimatkommissarie Frans Timmermans. Det rapporterar nyhetsbyrån Agence Europe.
Frans Timmermans framhåller att redan matsvinnet inom EU står för 20 procent av hela EU:s livsmedelsproduktion, så det går att göra stora besparingar redan där, menar han.

Dalsspira steg

Dalsspira steg med 9,57 procent till 1:26 SEK på onsdagen, före bland andra Viva Wine Group, som steg med 9,08 procent till 53:98 SEK, Swedish Match, som steg med 8,89 procent till 103:45 SEK, och Agtira, som steg med 6,54 procent till 27:70 SEK.
LMK Group föll med 6,17 procent till 17:04 SEK, medan Fuud föll med 4,33 procent till 0:42 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,74 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,94 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,66 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 6,59 procent.

Gomidda: Vinångest

Ska man lansera ett vin med konstmotiv, kanske man kan tänka sig ganska många olika konstklassiker att avbilda på etiketten, med mer eller mindre tilltalande motiv. Så icke svenska Iconic Wines, som lanserar vinet "The Scream Barbera", som illustreras med – just det – Edvard Munchs ikoniska målning Skriet. (Ja, en av dem, dårå, om vi ska vara petnoga.)
"Med The Scream Barbera kombineras det bästa i livet, konst och vin!", förklarar Marco Volpi, ägare till Cantine Volpi, som tillverkar själva vinet, och Iconic Wines låter lanseringen åtföljas av de sedvanliga adjektiven i superlativ.
Fast... vilka associationer får man egentligen av detta motiv, och vilket budskap sänder det om kvaliteten på innehållet? Eller ska man tolka målningen som en bildsättning av hur man mår efter en blöt och vinfylld kväll, enkannerligen dagen efter?
Tja, kolla på bilden och döm själva.
Email Marketing Powered by MailPoet