foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/05, 2022

Match och Morris bekräftar uppköpssamtal

Swedish Match och Philip Morris har bekräftat uppgifterna från sent igår om att man för samtal om ett samgående. Ännu är dock inget beslutat om Philip Morris verkligen kommer att lägga något köpbud, men enligt Wall Street Journal kan ett besked om ett sådant komma redan denna vecka.
Bronte Capital, som äger omkring en procent av Swedish Match, säger dock till Reuters att uppgifterna om ett bud om 15 miljarder USD är för lågt. Credit Suisse säger samma sak till Dow Jones.
Philip Morris anses särskilt vara intresserat av Swedish Matchs snus och tobaksfria produkter, i takt med att marknaden för traditionella tobaksvaror blir allt mer kringskuren.

Kronprinsessan invigde nya Polarbröd

Exakt 625 dagar efter att Polarbröds hela anläggning i Älvsbyn totalförstördes i en eldsvåda, var det dags för den högtidliga invigningen av företagets nya anläggning på samma plats. Kronprinsessan Victoria avtäckte Polarbröds stora skylt – som i stort sett var det enda som klarade sig från branden och därmed blivit en symbol för återkomsten – och förutom prins Daniel deltog hela det lokala ledargarnityret samt förstås företagets ägare och anställda.
"Det här är en stor dag för hela Älvsbyn. Polarbröd är en av grundpelarna i det lokala näringslivet", säger kommunalrådet Tomas Egmark.
"Nu är vi är äntligen tillbaka. Det känns helt fantastiskt", säger Polarbröds vd Karin Bodin.

Dubblerad förlust för HKScan

HKScan-koncernen nära nog fördubblade sin förlust före skatt för första kvartalet till -10,9 miljoner EUR (-5,7), efter att omsättningen blivit 437,2 miljoner EUR (427,5).
Den svenska verksamheten klarade sig nätt och jämnt på plus, med en rörelsevinst på 0,2 miljoner EUR (2,4), och dess omsättning hamnade på 163,9 miljoner EUR (161,8). Försäljningen i Sverige har gynnats tydligt av återhämtningen inom foodservicesektorn, säger bolaget.

Cloetta kan bygga i Nederländerna

Cloetta umgås med planer på att bygga sig en ny anläggning i Nederländerna, som i så fall skulle vara igång om fyra år och kosta runt 2,5 miljarder SEK under de kommande fyra åren. Den skulle ersätta de tre nuvarande Cloetta-fabrikerna i Belgien och Nederländerna, och därför ska fackliga förhandlingar inledas.

Kraftigt ökad försäljning – och förlust – för Veg of Lund

Veg of Lund ökade omsättningen för första kvartalet till 455 000 SEK (84 000), men samtidigt ökade förlusten före skatt till -17,76 miljoner SEK (-2,28).
I samband med delårsrapporten ersätter bolaget sina tidigare operativa mål "att öka både inhemsk försäljning och export samt licensiering av bolagets samtliga produkter" samt "att försäljning av bolagets växtbaserade mjölkalternativprodukt ska utgöra basen de första åren för att sedan kompletteras med en rad nya produkter" med de nya målet "att i snabb takt via vår hybrid- modell expandera till nya marknader".

Livs: Avskaffa karensdagen för gott

"Karensavdraget ska avskaffas, för alla och för alltid". Det säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i samband med att regeringen tillsatt en utredning av karensdagarnas framtid.
"Hygienkraven inom livsmedelsproduktionen tillåter ingen sjuknärvaro", förklarar Eva Guovelin, och menar att det tillfälliga avskaffandet av karensdagen under pandemin borde ha förlängts tills utredningen blivit klar.
Utredningen ska vara klar i september 2023.

Hållbarhet viktigast för mindre företag

Hållbarhetsarbete är den starkaste konkurrensfördelen som små och medelstora svenska livsmedelsföretag har, om de får välja själva. Det visar en enkät bland 27 företag i Skåne som gjorts av Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova. Dessa tre tolkar resultatet av undersökningen som att samhället behöver stötta företagens hållbarhetsarbete mer.

Rusning för Match – och Skåne-Möllan

Swedish Match rusade med 24,90 procent till 95:00 SEK på tisdagen efter att man bekräftat att Philip Morris kan komma att lägga bud på bolaget. Skåne-Möllan stod dock för en ännu större uppgång, med 49,48 procent till 145:00 SEK. Humble Group steg med 4,87 procent till 14:42 SEK, medan Norcod steg med 4,79 procent till 83:20 NOK.
Veg of Lund föll med 11,76 procent till 9:53 SEK, medan Cloetta föll med 10,64 procent till 21:50 SEK, Probi föll med 5,99 procent till 274:50 SEK, och LMK Group föll med 5,91 procent till 18:16 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,48 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,71 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 17,13 procent.

Gomidda: Prilliga Pringles

Tager man sig ett Pringleschips, och därvidlag upptäcker att det är vikt i en udda form, så ska man absolut inte äta det.
Inte för att det skulle vara farligt – utan för att det är värt hemska pengar.
Ty just nu pågår det lite budhysteri på eBay på sådana ovanliga och vikta Pringles; det billigaste står just nu i 621:49 SEK, men sedan finns dylika rariteter för mellan strax under 25 000 SEK och svindlande 50 500:97 SEK.
Vi bläddrar lite i den ekonomiska historieboken under uppslagsord som "tulpanlökar", "Holland" och "1600-tal" vid detta meddelande.
Email Marketing Powered by MailPoet