foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/05, 2022

EXTRA: Match kan köpas av Philip Morris

Tobaksjätten Philip Morris planerar att lägga ett uppköpsbud på Swedish Match. Det erfar Wall Street Journal. Enligt tidningen skulle budet ligga på minst 15 miljarder USD, en fjärdedel högre än börsvärdet idag. Ännu är dock inget säkert, och närmare detaljer är okända.

Ukrainsk veteproduktion minskar med en tredjedel

Veteproduktionen i Ukraina kommer att minska med minst en tredjedel i år från förra året, på grund av Rysslands invasion av landet. Det säger franska dataanalysföretaget Kayrros efter att ha studerat satellitbilder över landet, rapporterar France24. Nu uppskattas produktionen bli 21 miljoner ton under året, men siffran kan komma att minska ytterligare.
Invasionen har slagit hårt mot odlingssäsongen, både genom de rena krigshandlingarna och genom att det blivit brist på bränsle, allt medan lantbrukarna också måste vara försiktiga med odetonerade projektiler som kan ligga på fälten. Samtidigt har ryska trupper förstört stora delar av landets infrastruktur och blockerar den viktiga hamnen i Odessa, så även det som produceras blir svårt att transportera.
Före invasionen stod Ukraina för omkring tolv procent av veteexporterna i världen.

BAM – ett slag för arbetsmiljön

”BAM för livsmedelsbranschen” är namnet på en ny utbildning som ska förbättra arbetsmiljön för livsmedelsarbetare, bland annat genom att förebygga skador. Den har tagits fram speciellt för branschen av Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetarförbundet, tillsammans med företaget Prevent.
"Vi har en bransch som är riskfylld, vi har fortfarande mycket handpåläggning och tung hantering. Så det absolut viktigaste, förutom samverkan, är att kunna jobba förebyggande för att se signaler i god tid. Vi hoppas att den här utbildningen bidrar till att öka kunskaperna om detta", säger Benny Kolnby på Livs.
Materialet finns på https://www.prevent.se/livsmedel

Krav på prishöjningar på Systemet

Svenska bryggerier vädjar nu till Systembolaget att låta dem höja priserna, efter att det mesta av rå- och insatsvaror blivit dyrare för dem. Normalt tillåter Systemet bara två prishöjningar per år, men det räcker inte, menar bryggarna och livsmedelsindustrin.
"Jag har än så länge inte hört att Systembolaget har insett allvaret i situationen. Om de inte tar bort sina skygglappar nu så kommer det betyda att mindre bryggerier får slå igen", säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, till TT.
Systembolaget svarar att man tänker återkomma i ärendet till veckan, men vill i övrigt inte uttala sig.

Havredals lanserar burgare

Havredryckstillverkaren Havredals lanserar veganska hamburgare på kedjan Phil’s Burger denna månad. De nya burgarna kommer senare även att säljas direkt till konsument, men det är oklart när.

"Humlan" ny ost från Arla

Arla lanserar nya ekologiska osten "Humlan", med vilken man även vill slå ett slag för alla pollinerare.
"På ekologiska gårdar, där inga naturfrämmande bekämpningsmedel används, finns det i genomsnitt cirka 50 procent fler arter av både växter och pollinerare. Att välja ekologiska produkter i butik gör livet lättare för humlor och andra pollinerande insekter", förklarar Arla.

Nytt ras för LMK

LMK Group föll med 11,67 procent till 19:30 SEK på måndagen, slaget endast av Apetit som föll med 12,20 procent till 10:80 EUR. Opticept föll med 9,47 procent till 48:25 SEK, medan Midsona A föll med 7,14 procent till 28:60 SEK; Simris Alg föll med 7,11 procent till 0:40 SEK, och Humble Group föll med 6,65 procent till 13:75 SEK.
Dalsspira steg med 7,96 procent till 1:22 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 4,86 procent till 970:00 SEK och Probi steg med 4,66 procent till 292:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,40 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 3,43 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 4,42 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,00 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,01 procent.

Gomidda: Restaurangöken

En restaurang i Jeddah – som av förklarliga skäl nog vill vara anonym – har stängts av de saudiska myndigheterna efter att det visat sig att den använt sin toalett som kök – i 30 år.
Det var efter ett tips som de kommunala myndigheterna i Jeddah gjorde razzia mot etablissemanget, som till råga på allt höll till i ett bostadshus och där de anställda – naturligtvis, frestas man säga – saknade nödvändiga tillstånd, inklusive rätt att vistas i landet.
Enligt tidningen Okaz ska denna inrättning även ha använt kött, kyckling och ost, som i vissa fall var upp till två år gamla; och möss och insekter hade gjort sig hemmastadda i större mängder i lokalerna. Över ett ton f d livsmedel konfiskerades och destruerades, enligt tidningen.

Email Marketing Powered by MailPoet