foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/05, 2022

Sista två häktade Icatopparna släppta

Den tidigare ledamoten i Ica-handlarnas Förbunds styrelse och den Icahandlare som båda suttit häktade misstänkta för iblandning i insiderhärvan har släppts. Åklagaren Jonas Myrdal säger dock till Dagligvarunytt att misstankarna kvarstår, men att risken för att de båda skulle kunna försvåra utredningen "inte är särskilt stor".
Därmed har samtliga nio häktade för de misstänkta brotten släppts.
Åklagaren Jonas Myrdal tror att det kommer att dröja till efter sommaren innan det kommer något beslut om åtal.

"Vi äter mindre svensk ost än vi tror"

Medan 60 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att välja svensk ost, äter bara 40 procent av dem ost som tillverkats i Sverige. Det skriver Svenskmärkning i sin nya Ostrapport.
"Ostrapporten visar att de flesta överskattar hur stor andel av osten vi äter som är svensk. Vi tror helt enkelt att vi äter mer svensk ost än vad vi faktiskt gör", säger vd Ulrika Ekström.
"Här finns utrymme för mejerierna att öka andelen svensk ost och för handeln att lyfta den svenska osten ytterligare", förklarar hon.

Dystert kvartal för Mackmyra

Mackmyra ökade sin förlust före skatt för första kvartalet till -3,54 miljoner SEK (-2,91), efter att omsättningen minskat till 20,40 miljoner SEK (22,08). Vd Johan Larsson framhåller dock att bruttomarginalen ökat från 47 till 53 procent, och att förra årets försäljning lyftes av en enstaka order från Taiwan.

Uppåt för Biogaia

Biogaia ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 97,37 miljoner SEK (64,05), efter att omsättningen ökat till 283,86 miljoner SEK (201,98).
Bättre framgångar än väntat på direktmarknaderna, samt de borttynande covidrestriktionerna, är de främsta förklaringarna, enligt vd Isabelle Ducellier.
"I Italien som har varit vårt sorgebarn under pandemin är vi nu nästan tillbaka på samma försäljning som innan Covid (sic)", skriver hon.

Oatly på alla Espresso House

Oatly har tecknat avtal om att företagets havredryck ska finnas på alla Espresso Houses 488 caféer i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland.
"Espresso House når flest kunder av alla nordiska caféer", säger Oatlys Nordenchef Jonas Persson Follin.

Säg hej till Aloba

Norskägda Aloba Foods lanserar nu sina växtbaserade livsmedel på Ica och Mathem. Produkterna ska kunna utgöra en egen kategori snarare än försöka efterlikna kött, enligt företaget, och görs av alger från Norge samt havre, korn, gråärt och ärtprotein från Sverige, vilket förklarar namnet – algae, oats och barley.

Agtira tar steget till Stockholmsbörsens förrum

Agtira planerar att byta handelsplats för sina aktier, från NGM Nordic SME till Nasdaq First North Growth Market. Bytet ska vara genomfört under året.
De båda börserna är i princip jämbördiga med samma sorts krav, men Nasdaq First North Growth Market kan naturligtvis ses som "förrum" till stora Stockholmsbörsen Nasdaq OMX, vilket har betydelse för företagets fortsatta expansion.
"Bland annat anses ett listbyte öka och förenkla tillgången till institutionellt kapital", förklarar styrelsen i ett uttalande, samtidigt som den räknar med att bytet kommer att "bidra med en generell positiv påverkan på bolagets relationer med potentiella kunder och andra samarbetspartners samt öka allmänhetens kännedom om bolaget".

Biogaia splittar aktien

Biogaia ska dela upp varje aktie i fem till den 18 maj, beslutade företagets årsstämma på fredagen.

Stort börsras för Dalsspira

Dalsspira rasade med 26,14 procent till 1:13 SEK på fredagen. Det fanns ingen omedelbar förklaring till fallet.
Biogaias rapport fick underkänt av marknaden, som skickade ned aktien med 8,24 procent till 546:00 SEK, medan Novozymes föll med 6.18 procent till 455:00 DKK, Oatly föll med 6,11 procent till 3:38 USD, och Opticept föll med 5,66 procent till 53:30 SEK.
Harboes steg med 5,67 procent till 82:00 DKK, före Humble Group som steg med 4,99 procent till 14:73 SEK och LMK Group som återhämtade sig med 2,34 procent till 21:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,00 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,86 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,67 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,83 procent. 

Gomidda: Apokalyps nu

Många datahackare har ju engagerat sig på Ukrainas sida efter Rysslands invasion av landet – och nu har hackarna sannerligen slagit mot det ryska veka livet. Enligt nyhetssajten Bleeping Computer och tidningen Vedomosti har man slagit ut portalen EGAIS – den centrala för all rysk distribution av vodka och annan alkohol.
Lagom inför helgen, dessutom.
Följaktligen har det uppstått stora flaskhalsar (häpp!) i alkoholdistributionen i hela det vidsträckta Ryssland, och risk för total torrläggning föreligger på sina håll.
Tänk er nu detta. Skaror med törstande ryssar, i olika allvarlig grad av alkoholabstinensinducerat fylledille, som drar runt på gator och torg i desperat jakt på något drickbart. Sanna våra ord, detta kommer att få alla fantasier om zombieapokalyps att förblekna!

Email Marketing Powered by MailPoet