foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/05, 2022

Uppåt för Orkla

Orklakoncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 1,54 miljarder NOK (1,43), efter att omsättningen stigit till 13,27 miljarder NOK (11,50). Orkla Foods ökade sin rörelsevinst till 531 miljoner NOK (507) efter att omsättningen ökat till 4,79 miljarder NOK (4,30), Orkla Confectionery & Snacks minskade rörelsevinsten till 191 miljoner NOK (241) och omsättningen till 1,68 miljarder NOK (1,70), och Orkla Food Ingredients ökade vinsten till 140 miljoner NOK (80) och omsättningen till 3,12 miljarder NOK (2,55).
"Vi befinner oss i ett undantagstillstånd, där situationen i Ukraina påverkar både tillgång och priser på en rad råvaror och insatsfaktorer. En långvarg konflikt kommer förmodligen att leda till ännu större osäkerhet och obalans i de globala varuflödena", säger koncernchefen Nils K. Selte.

Lantmännen varnar för gödselbrist

De stigande priserna på livsmedel kommer att fortsätta uppåt, säger Lantmännens vd Magnus Kagevik till Ekonomiekot i Sveriges Radio, och det kan bli brist på vissa insatsvaror.
"Det beror på att dom svenska lantbrukarna har kraftigt höjda kostnader i form av energi, i form av utsäde, i form av gödsel", säger han.
"Det skulle kunna bli brist på till exempel handelsgödsel", säger Magnus Kagevik.
Rysslands invasion av Ukraina slår mot både svenska och utländska producenter, framhåller han, och är därför inte orolig för att svenska producenter ska drabbas hårdare än andra.

Umida satsar på Europa

Umida deltar för första gången på vin- och spritbranschmässan ProWein i Düsseldorf den 15-17 maj. Samtidigt har man fått Amber Beverages Germany som ny distributör i Tyskland för företagets produkter som säljs i samarbete med rockbandet Kiss, och räknar även med expansion i Tjeckien och Österrike under året.

Coop omvandlar till lågpriskoncept i syd

Elva Coopbutiker i södra Sverige byter till Coops lågpriskoncept Xtra, skriver Dagligvarunytt. Sedan tidigare finns Xtra i Sölvesborg och Hässleholm, och på listan finns enligt tidningen nu byten även i bland annat Kristianstad, Karlskrona, Perstorp och Örkelljunga.

Nya köttlösa burgare på Max

Svenska hamburgerkedjan Max lanserar nya köttlösa burgarna Crispy No Chicken Buffalo samt Crispy No Chicken BBQ. Båda använder köttsubstitutet LikeMeat från Tyskland.

Ny dressing från Kavli

Kavli lanserar nya grilldressingen Amerikansk Dressing Nacho Cheese, speciellt ämnad för Nacho Burger. 

Probi föll

Probi föll med 8,17 procent till 275:50 SEK på torsdagen, före bland andra Midsona B som föll med 5,10 procent till 24:20 SEK, Oatly som föll med 5,08 procent till 3:74 USD, Atria A som föll med 4,99 procent till 9:32 EUR och Norway Royal Salmon som föll med 4,84 procent till 226:00 NOK.
Umida steg med 3,58 procent till 6:36 SEK, medan Scandi Standard steg med 3,17 procent till 43:00 SEK och Agtira steg med 2,67 procent till 26:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,29 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,30 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,10 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,30 procent. 

Gomidda: Trösklöst

En och annan av er har kanske följt skandalen med den brittiska parlamentsledamoten Neil Parish, som fått avgå efter att han blev påkommen med att sitta i underhuset och i sin telefon titta på mer eller mindre avklädda medmänniskor (vi avstår från att skriva ut de fyra bokstäverna i P-ordet, så att vi inte ska fastna i skräppostfiltret). Men nu kan vi lugna upprördheten: han satt egentligen och kollade efter traktorer. Säger han själv.
För BBC South West förklarar han att han sökte efter traktorer med namnet Dominator, och så hamnade han av misstag på en sajt med nästan samma namn men med så att säga helt annat innehåll.
"Ni kan lätt räkna ut fortsättningen", säger en ångerfull Neil Parish.
Nog för att det finns lantbruksmaskiner med detta namn, men då rör det sig snarare om skördetröskor, en distinktion som förre lantbrukare Neil Parish borde ha klart för sig, och en snabb sökning av oss ger inte direkt stöd för att möjligheterna till sammanblandning är särskilt stora, något som hans politiska motståndare också varit snabba med att påpeka.
Möjligen är det den här sortens böjelser som anfäktar den gode politikern – och vilka vore väl vi i så fall att döma om det? – men i övrigt låter nog försöket att rentvå sig tämligen trösklöst.

Email Marketing Powered by MailPoet