foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/04, 2020

Godisföretag tecknar mångmiljonkontrakt med City Gross

Hultén Försäljning i Kristianstad blir ny leverantör av lösgodis till City Gross, efter att tidigare ha levererat naturgodis till kedjan. Avtalet är värt 100 miljoner SEK per år och sträcker sig över fem år, något som kom som en räddande ängel för Hultén Försäljning som drabbats hårt av coronakrisen.
"Vi har många kunder som har i stort sett noll i försäljning", säger ägaren Leif Hultén till Kristianstadsbladet, och hoppas på att kunna nyanställa när situationen blir mer normal.

LI kritiserar senaste coronaåtgärderna

Det blir nu möjligt att korttidspermittera anställda på upp till 80 procent av arbetstiden, samtidigt som räntekostnaden för uppskov med skatteinbetalningar halveras till 3,14 procent. Det står klart sedan partierna i riksdagens finansutskott kommit överens om detta.
"Men det här är inte tillräckligt, långt ifrån", säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen (LI).
"Vi har föreslagit en ränta om maximalt 1,25 procent och möjlighet att korttidspermittera upp till 100 procent för att hjälpa krisande företag. Annars kommer vi inom kort att få se hundratals företag slås ut och tusentals jobb försvinna. Vi uppskattar att våra politiker är lyhörda men vi kommer fortsätta arbeta för att få igenom våra krav i sin helhet", säger han.

Kopparbergs sänker utdelningen

Kopparbergs styrelse sänker förslaget till aktieutdelning från 6:50 till 4:75 SEK per aktie på grund av osäkerheten kring coronakrisen. Framförallt ser man framför sig hur försäljningen kan komma att rasa på viktiga turistmarknader som Spanien, Cypern och Grekland, även om man hittills klarat sig bra.

Nu kommer sockerfri Festis

Carlsberg Sverige lanserar nu saftdrycken Festis i två sockerfria varianter, blåbär/päron och hallon/citron. Sockerfria alternativ efterfrågas allt mer, men har inte funnits för just den drycken.

Omstridd plastkork tas bort – på prov

Skånemejerier ska ta bort den omstridda plastkorken på sin ekologiska mjölk under varumärket Hjordnära. Det sker successivt – och på prov, för att se vilken av förpackningarna som kunderna föredrar. Beroende på utfallet ska man sedan besluta om korken ska tas bort permanent eller finnas kvar.

Icas kvitton blir digitala

Från och med idag kan Icas "Stammiskunder" välja att få sina kvitton digitalt via tjänsten Kivra. Även Åhléns och Jula har anslutit sig till tjänsten, som ses som ett sätt att både förenkla och spara på papper.

Ica hjälper äldre med läkemedel

Ica och dotterbolaget Apoteket Hjärtat skänker tolv miljoner SEK till Röda Korset, vars volontärer nu ska kunna agera ombud för äldre som vill ha sina mediciner levererade. De tre ska införa engångsfullmakter så att det ska bli lättare för dem som inte har någon "egen" att skicka till apoteket eller som inte själv kan eller bör gå dit själv.

Livsmedelsföreningen byter namn

Branschföreningen Livsmedelsföreningen byter namn till Livsmedel i fokus, för att göra sina verksamheter mer enhetliga. I samband med det kommer ny hemsida och logotype.
"Vår förhoppning är att det nya namnet och tydligheten ska göra att flera får upp ögonen för nätverket", säger ordföranden Anna-Karin Karlsson.

Nya nedgångar på börserna

"Varannandagsvädret" på börserna fortsätter, och för livsmedelsbranschen var onsdagen en ovädersdag. Optifreeze föll med 9,51 procent till 23:80 SEK, Veg of Lund med 9,09 procent till 5:80 SEK, Midsona A med 6,67 procent till 42:00 SEK, Biogaia med 5,37 procent till 440:50 SEK, HKScan med 5,36 procent till 2:03 EUR, Agromino med 4,80 procent till 11:90 SEK, Peckas Naturodlingar med 4,12 procent till 9:30 SEK, och Kopparbergs föll med 4,08 procent till 127:00 SEK.
Bland få ljuspunkter fanns Dalsspira som steg med 6,25 procent till 4:25 SEK, Orkla som steg med 3,84 procent till 95:82 NK, Harboes Bryggeri som steg med 3,72 procent till 55:80 DKK, och Carlsberg B som steg med 2,65 procent till 813:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,41 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 4,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,67 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,37 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,28 procent.

Gomidda: Snabbmat

Hemleverans av mat med cykelbud, såhär i coronatider? Pah! Den indonesiska restaurangen Loro Blonyo i Helmond i Nederländerna nöjer sig inte med sådant. Istället kör man ut beställningarna med racerbil.
Från och med söndag kan den som betalar 20 EUR extra få sin mat hemkörd i en Ariel Atom 3.5 Supercharged (googla på det), något som inte bara handlar om att omdefiniera begreppet "snabbmat", utan också om att skramla ihop pengar till Elkerlieksjukhuset i samma stad, som man vill få råd att ge mer mat till personalen på. Som en bonus kan man få ta sig en selfie vid leveransen på sig själv och vrålåket ifråga, enligt Het Laatste Nieuws.
Det ni, det vore något för eventuella hemleveranser av Ahlgrens Bilar.