foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/05, 2022

Brakförlust för Linas

Linas Matkasses ägarbolag LMK Group vände till förlust om -20,63 miljoner SEK före skatt under första kvartalet, från en vinst om +10,57 miljoner SEK under samma period förra året. Omsättningen föll dessutom till 352,93 miljoner SEK (419,48), och företaget varnar för att försäljningen kommer att fortsätta att minska under nästa kvartal.
Vd Walker Kinman menar att det är pandemins slut som gör att hela e-handeln mattas av, allt medan priserna ökar och människor vill lägga pengarna på resor och annat som man inte kunnat ägna sig åt.
"Men även om tillströmningen av nya kunder var begränsad under kvartalet, fortsätter kvalitén på kundunderlaget att förbättras", säger Walker Kinman, och pekar på att de nya kunder som tillkommit också beställer mer.
"Dock gör det turbulenta makroekonomiska läget att all slags prognostisering är behäftad med en stor dos osäkerhet detta år", noterar han.

Kraftigt minskad vinst för Scandi Standard

Scandi Standard minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 16 miljoner SEK (71), efter att omsättningen stigit till 2,79 miljarder SEK (2,47).
"Den betydande resultatförsämringen i kvartalet var främst en konsekvens av det fortsatt utmanande läget inom segmentet Ready-to-cook", säger vd Jonas Tunestål, men pekar också på dyrare insatsvaror, transporter och energi.

Atria Sveriges förlust minskade

Atria Sverige minskade förlusten före skatt för första kvartalet till -0,9 miljoner EUR (-1,2), efter att omsättningen stigit till 82,1 miljoner EUR (76,7). Trots det rasade Atriakoncernens vinst till 2,3 miljoner EUR (6,6), främst på grund av vikande siffror hemma i Finland, men även verksamheten i Danmark och Estland gick knackigt.
Koncernens omsättning steg till 374,8 miljoner EUR (361,3).

Nu (nästan) ska honungsinfon bli bättre

"Innehåller EU-honung och icke-EU-honung" – det vill säga råvara som kan komma varifrån som helst – och ett av de mest förfalskade livsmedlen med okänt innehåll, samtidigt som undersökningar visar att kunderna vill ha bättre information. Det är situationen för honungen idag, men nu ska informationen bli bättre, för Biodlingsföretagarna har fått pengar från Jordbruksverket för att sätta igång en nationell informationskampanj om honung.
Denna kommer att synas i butik nästa år – förhandlingar om utformningen pågår med de stora dagligvarukedjorna – men redan nu byggs en webbplats med mer information.
"Det känns fantastiskt roligt att äntligen kunna göra ett större projekt som gynnar både konsumenter, butiker samt i förlängningen hela branschen", säger Biodlingsföretagarnas ordförande Helena Ring Johansson.

Verum gör omtag

Norrmejerier ger sin Verumfil en omstart med ny förpackning – och delvis nytt innehåll. Filen får högre innehåll av vitaminer och mineraler, och "flera av dem får dessutom lägre sockerhalt", säger företaget, utan att ge närmare detaljer. Samtidigt kommer en ny tillfällig päronsmak under sommaren.

Kollaps för LMK-aktien

LMK Groups stora förlust för första kvartalet och dystra framtidsutsikter för andra kvartalet drog fullständigt undan mattan under fötterna på aktien, som rasade med 30,45 procent till 20:90 SEK, en sällan skådad nedgång i branschen. Atria A föll med 9,67 procent till 9:81 EUR, medan Fuud föll med 3,79 procent till 0:50 SEK, Salmar föll med 3,77 procent till 726:50 NOK, och Raisio föll med 3,42 procent till 2:12 EUR.
Dalsspira steg med 10,87 procent till 1:53 SEK, medan Chr. Hansen steg med 2,43 procent till 564:20 DKK och Lohilo steg med 2,26 procent till 6:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,15 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,69 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,36 procent. 

Gomidda: Reguladetri

Nej, det ska inte bli en repetitionskurs av högstadiematten nu, utan den mer bokstavliga innebörden av ordet, "regeln om tre". Ty varje mer eller mindre retoriskt skolad kommunikatör vet att saker och ting får någon slags genomslag om man kan lyfta fram för det första, för det andra, och för det tredje.
Fast den som författat pressreleasen om Verums nystart, vilken ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, fick litegrann slå knut på sig själv för att komma upp i det "magiska" tretalet, då hen framhöll att filen ska få "ännu fler goda egenskaper i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter*".
Ja, det lät väl bra, men lägger man märke till den där lilla asterisken, kan man i en fotnot längre ned i pressmeddelandet läsa dess uttydning:
"*C-vitamin är en antioxidant och skyddar cellerna mot oxidativ stress."
Med andra ord: den nystartade filen får fler vitaminer, mineraler, och vitaminer.
Ska man ändå dra högstadiematten ett varv så kan man nog med gott samvete förkorta bort ett "vitaminer", och då återstår vitaminer och mineraler, medan det där försöket med antioxidanter nog får sig en röd bock i kanten.

Email Marketing Powered by MailPoet