foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/05, 2022

Coop stäms för avsked efter truckbråk

Två anställda vid Coops lager i Bro avskedades i februari efter att de hade bråkat om en truck på julafton – trots att de båda rett ut saken och sedan, enligt facket, fortsatt att arbeta tillsammans. Nu stäms Coop inför Arbetsdomstolen av Handelsanställdas Förbund och LO-TCO Rättsskydd, som kräver skadestånd om 200 000 SEK vardera till de båda, tillsammans med ersättning för utebliven lön, skriver Handelsnytt.
De båda personerna ska visserligen ha dragit i varandra under bråket, men inte använt våld, säger facket.
Coop vill inte kommentera saken.

Löfbergs vill växa i Östeuropa

Löfbergs startar ett nytt affärsområde som ska sikta in sig på att expandera i Östeuropa – med det uttalade syftet att sprida svensk fikakultur.
"Vi har stor potential att växa i en den här delen av Europa. Här handlar det dels om att säkerställa en fortsatt tillväxt i Finland och Baltikum, dels att hitta utvecklingsmöjligheter på nya marknader", säger Anders Fredriksson, vd och koncernchef på Löfbergs.
"Polen är en intressant marknad som vi har goda möjligheter att ta oss in på. Det skulle betyda mycket för våra affärer om vi lyckas knipa ett par marknadsandelar här", säger Kent Pettersson, som ska leda det nya affärsområdet.

Ekologiska benbuljonger från Food Collective

Svenska Food Collective lanserar färska ekologiska benbuljonger i fyra smaker.

Påtryckningar inifrån för hälsosammare företag

Flera stora investerare arbetar nu aktivt för att sätta press på livsmedelsbjässar som Nestlé, Danone, Kraft Heinz och Kellogg att sätta nya hälsomål. Investeringsföretag som Legal & General Investment Management och BMO Global Asset Management har skrivit till företagens styrelser och utryckt sin oro för företagens bidrag till fetmaepidemin, skriver Financial Times.
I breven framhålls att företagens egna beräkningar av hur väl deras produkter svarar upp mot olika hälsokriterier långtifrån alltid stämmer överens med vad oberoende mätningar kommer fram till.
Investerarna har fått vind i seglen efter att en grupp mindre ägare i Unilever förra månaden lyckades få koncernen att sätta nya hälsomål.

Fairtrade hjälper kaffeodlare nå ut

Fairtrade anordnar digitala utbildningar för över 600 kaffekooperativ runtom i världen i hur de ska kunna nå ut till fler kunder. Bland annat ska odlarna få lära sig  grunderna för handeln med orostade kaffebönor, tillgång till den digitala marknaden, och kundbemötande.
"Vi hoppas kunna förse kooperativen med de verktyg de behöver för att sälja mer kaffe till bättre priser och med bättre villkor", säger Alison Streaker, global produktchef för kaffe på Fairtrade International.

Stort ras för Dalsspira

Dalsspira rasade med 16,36 procent på tisdagen till 1:38 SEK, före bland andra LMK Group som föll med 6,68 procent till 30:05 SK, Fuud som föll med 4,45 procent till 0:52 SEK, Veg of Lund som föll med 3,55 procent till 11:40 SEK, och Viva Wine Group som föll med 3,19 procent till 50:60 SEK.
Ice Fish Farm steg med 7,62 procent till 33:90 NOK, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 5,61 procent till 2:26 SEK, Simris Alg som steg med 4,34 procent till 0:44 SEK, Scandi Standard som steg med 3,54 procent till 41:00 SEK, och Umida som steg med 2,94 procent till 6:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,70 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,46 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,37 procent. 

Gomidda: Den elaka börsen

Börsen kan vara rätt skoningslös ibland. Som idag, när den petade upp hårt prövade Simris Alg-aktien en smula – händelsevis i samma veva som företagets tidvis omstridda grundare och före detta vd Fredrika Gullfot meddelar att hon nu sålt sina sista aktier i bolaget.
"Det var ju en rätt liten post, bara lite drygt en procent, och jag såg ingen anledning att ha dem kvar", säger hon till nyhetssajten Breakit, men för marknaden var det tydligen viktigare att hon nu alltså kapar det allra sista bandet (eller snarare tråden) till bolaget.
Fast det gjorde hon ändå inte helt, visar det sig.
"Jag har behållit en gammal fikamugg som det står ‘Happiness’ på, det får räcka som souvenir för gamla tiders skull", avslöjar hon för sajten.
Så nu vet ni. Om Simris Alg-aktien tar något nytt oväntat skutt uppåt, så beror det sannolikt på att Fredrika Gullfots glada Simrismugg åkt i golvet.

Email Marketing Powered by MailPoet