foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/05, 2022

Flera varslas på fd Finax

Cake & Bake i Höganäs, tidigare Finax, varslar flera av de 15 anställda efter att Cake & Bakes ägare Abdon Food sagt upp avtalet om tillverkning av kanelbullar åt Ikea. Abdon Food sade upp avtalet eftersom volymerna minskade och man inte längre ansåg att verksamheten lönade sig, men trots det har man inga planer på att lägga ned fabriken.
"Det finns absolut inga nedläggningshot. Detta är en tillfällig nedgång och detta handlar om att anpassa kostymen efter förutsättningarna", säger vd Niklas Brandmyr till Sydsvenskan.
Hur många anställda som kommer att sägas upp är ännu inte klart, eftersom man först ska förhandla med facket. Ikea å sin sida vill inte säga var dess kanelbullar nu ska komma ifrån.

Svensk mat blir bara viktigare och viktigare

Trots redan höga siffror ökar svenskarnas benägenhet att välja svenska livsmedel fortfarande. 56 procent av de tillfrågade i en ny undersökning från Demoskop, beställd av Från Sverige, säger att de äter mer svenska livsmedel idag än för fem år sedan, och 60 procent tror att de tror att de kommer äta mer svenska livsmedel om fem år än de gör idag.
Främst handlar det om att gynna svenska bönder – 83 procent säger att det är det viktigaste skälet – medan andra skäl inkluderar mindre antibiotikaanvändning i djurhållningen, kortare transporter och bättre djurskydd.
Två av tre kan tänka sig att betala mer för svenska livsmedel för att stötta svenska lantbrukare och svensk livsmedelsindustri.

Saturnus släpper egen vodka

Saturnus släpper en egen vodka till minne av författaren Fritiof Nilsson Piraten, kallad Piratens Vodka. Sedan tidigare säljer företaget även Piratens Bitter och Piratens Akvavit.
"Inte sällan var Piraten på Saturnus och hälsade på min farfar som var vd. De lärde känna varandra när de pluggade i Lund", förklarar ägaren Edward Liepe.

Fler Circle K-stationer med Pizza Hut-pizzor

Efter framgångsrik lansering på tre Circle K-stationer kommer Pizza Hut att erbjuda pizzor på ytterligare sex stationer i landet.
"Att Pizza Hut flyttat in hos oss har verkligen blivit en uppskattad snackis, och vi fick en flygande start", säger livsmedelschefen Martin Stenberg på Circle K.
Fyra olika pizzasorter erbjuds, som tillagas på plats.

Zeta lanserar äggpasta

Zeta lanserar två nya sorters pasta med ägg, Tagliatelle Casa Di Luca och Fettuccine Casa Di Luca.

Fett finger petade ned börserna

Någon någonstans genomförde en felaktig säljorder, bekräftade Nasdaq Stockholm på måndagen – det som ibland kallas "fat finger syndrome" – och det drog med sig hela Stockholmsbörsen ned och livsmedelsrelaterade aktier på olika nordiska börser drogs med i svallvågorna. Lohilo föll mest, med 5,22 procent till 6:54 SEK, medan Ica Fish Farm föll med 4,55 procent till 31:50 NOK, Norway Royal Salmon föll med 4,28 procent till 235:00 NOK, Grieg Seafood föll med 4.12 procent till 135:00 NOK, Sjöstrand Coffee föll med 4,04 procent till 2:14 SEK, och Simris Alg föll med 3,18 procent till 0:43 SEK.
Kesko B steg med 4,04 procent till 25:00 EUR, medan Oatly steg med 2,53 procent till 3:65 USD, Scandi Standard steg med 2:38 SEK, och Cloetta steg med 2,33 procent till 25:52 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,87 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,58 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,73 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,79 procent.

Gomidda: Åh, Karl-Johan, ljuva Karl-Johan!

Det finns säkert en och annan som utbrister i en egen variant av Kjerstin Dellerts hyllningssång till den svenske monarken vid meddelandet om att man nu kan äta choklad med smak av äkta Karljohanssvamp.
Den lanseras i dagarna av svenska Beriksson, som självt medger att "det kanske låter tokigt", men fortsätter med att säga att "svampens smaknoter av hasselnöt- och umami passar utmärkt till den mjukt fruktiga kakaon med honungstoner från Dominikanska Republiken".
En beskrivning som ärevördiga Whizzo Chocolate Company hade varit stolt över, men så har Beriksson även chokladsmaker som "granskott" på sitt samvete.
Det gäller ju att vara nyskapande här i världen, så man vet aldrig – kanske dyker det även upp en och annan knaprig groda i chokladkakorna vad det lider.
Email Marketing Powered by MailPoet