foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/04, 2022

SLU: Maten tar inte slut, men blir dyrare

Det blir ingen brist på livsmedel på grund av Rysslands invasion av Ukraina, men däremot blir maten dyrare. Det är innebörden i en ny rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds Universitet under samarbetet AgriFood Economics Centre.
"Även om Ukraina är en mycket viktig exportör till vissa länder så är det en liten del av världens samlade produktion av spannmål som sker där", säger Torbjörn Jansson, som är en av författarna, men noterar att situationen förstås ser dystrare ut när det gäller solrosolja.
"Människor svälter inte på grund av minskade skördar i Ukraina utan på grund av fattigdom. Vår studie visar att det inte blir en global brist på mat", säger den andre författaren, Fredrik Wilhelmsson.

Arla tvärvänder om "netto noll"

Trots att Arla sagt att man inte tänker ändra den kritiserade formuleringen "netto noll klimatavtryck", så tvärvänder man nu och gör just det. Formuleringen tas bort från mjölkpaketen – och samtidigt upphör även Arlas klimatkompenserande arbete som ligger till grund för formuleringen.
"Klimatkompensationen har varit ett mervärde till eko-konsumenterna som komplement till vårt arbete för att minska utsläppen. Trots att vi velat göra den informationen så tydlig och lättförståelig som möjligt har begreppet 'netto noll klimatavtryck' väckt frågor och kritik. Vi väljer nu att fokusera mer på det som sker här, på svenska gårdar”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.

Humble tar in halv miljard till sina köp

Humble Group tar in 530 miljoner SEK genom en riktad nyemission. En av de största köparna blir Ernström Kapital, som i samband med det även får en representant i styrelsen.
Pengarna ska användas till att finansiera de många företagsköp som Humble aviserat.

Ökad förlust för Systemet

Systembolaget ökade sin förlust för första kvartalet till -41 miljoner SEK (-18), efter att försäljningen minskat till 7,76 miljarder SEK (8,35). Företaget menar att den sena påsken spelade in.

Kellogg stämmer UK för nya sockerregler

Kellogg stämmer Storbritannien för landets planer på att begränsa marknadsföringen av livsmedel med högt sockerinnehåll till barn. Kellogg menar att den brittiska regeringen räknat fel, när den inkluderat frukostflingor, eftersom den inte tagit hänsyn till mjölken eller yoghurten som de allra flesta brukar äta dem med.
"Vi har förgäves försökt ha en vettig dialog med den brittiska regeringen under de senaste tolv månaderna om att få till den här förändringen"; säger Kelloggs Storbritannienchef Chris Silcock till Just-food.
Det brittiska folkhälsoministeriet svarar att frukostflingor bidrar med sju procent av barnens dagliga fria sockerintag, och enligt vad BBC erfar kommer regeringen att bestrida stämningen med all kraft för att inte fler tillverkare av sockerrika livsmedel ska kunna hävda att även deras produkter bör undantas om de serveras tillsammans med annat.

Experter: Förfalskarna gnuggar händerna

Bristen på solrosolja på grund av Rysslands invasion av Ukraina gör att förfalskare av sådan vädrar morgonluft. Det varnar brittiska Food and Drink Federation, motsvarigheten till svenska LI. Även rapsolja, fisk, örtbaserade oljor med mera kan komma att utsättas för diverse fusk, skriver Food Navigator. Främmande och icke angivna ingredienser i varorna kan bland annat leda till risker för allergiker, varnar federationen.

Humble föll efter nyemission

Humble Groups stora nyemission sänkte aktien med 10,80 procent till 15:11 SEK, före Skåne-Möllan som föll med 10,71 procent till 1 000:00 SEK, Kesko B som föll med 5,32 procent till 24:03 EUR, och Simris Alg som föll med 4,76 procent till 0:44 SEK.
Lohilo steg med 6,15 procent till 6:90 SEK, medan Veg of Lund steg med 5,75 procent till 11.78 SEK och Andfjord Salmon steg med 4,51 procent till 44:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,00 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,25 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,13 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,89 procent.

Gomidda: Uppblåst

Så nås vi av meddelandet att Reklamombudsmannen (RO) fällt Lidl för att kedjan påstått att dess bakpulver var "bäst i test" i en jämförelse i Råd & Rön. RO konstaterar torrt att "det marknadsförda bakpulvret kom tvåa i det aktuella testet".
"Vi blev lite väl exalterade", svarar Lidl i en inlaga till RO, och har nu tagit bort påståendet, skriver Dagligvarunytt.
Testet handlade om vilket bakpulver som kunde öka volymen mest på en sockerkaka. Nästa test i Råd & Rön kanske följaktligen kan handla om vilken dagligvarukedja som mest kan blåsa upp olika påståenden.

Email Marketing Powered by MailPoet