foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/04, 2022

Banankrisen löst – med ett nödrop

Tillgången på bananer i Sverige har stundtals varit hotad eftersom en stor del av bananerna fraktats med ryska fartyg, på väg mot St Petersburg – och svenska Hamnarbetarförbundet vägrat lossa dessa, i protest mot Rysslands invasion av Ukraina. Men nu säger sig Interbanan i Helsingborg ha hittat en lösning – eller snarare flera, eftersom den består av ett pusslande med flera olika transportsystem. Flera olika rederier kommer att anlitas, och i vissa fall kommer bananerna att lastas om i Nederländerna.
"Vi har fått hitta en mix av olika internationella rederier", säger Claes Henriksson, kommunikationschef på Interbanan i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.
"Linjen Ecuador–S:t Petersburg kommer att fortsätta. Jag gissar att de tar mer bananer till Ryssland, men de kommer inte att stanna här. Vi har avslutat det samarbetet", förklarar han.
Hamnarbetarförbundet välkomnar lösningen.
"Vad fint. Då jobbar vi igen då", säger lokalavdelningens ordförande Rolf Lycktoft till tidningen.

Midsona ska spara 40 miljoner

Midsona aviserar ett sparprogram om 40 miljoner SEK efter att vinsten före skatt för första kvartalet minskat till 14 miljoner SEK (43). Det blir dock inte aktuellt med uppsägningar i det här skedet, utan nedskärningarna ska ske genom att man slutar hyra in personal och genom naturlig avgång.
Omsättningen steg under perioden till 972 miljoner SEK (965).

Avslaget för Ica

Ica Gruppens vinst före skatt för första kvartalet blev i stort sett oförändrad om 1,17 miljarder SEK (1,19), efter att omsättningen stigit till 31,60 miljarder SEK (30,60). Vd Per Strömberg noterar dock att påsken kom senare i år än förra året, och därmed inte räknats in i årets siffra, samtidigt som situationen efter Rysslands invasion av Ukraina bland annat lett till högre råvarupriser.

Fuud får listning hos gymjätte

Svenska Fuuds funktionsdrycker iQ Fuel och Homie Synbiotic får central listning hos den landsomfattande gymkedjan Nordic Wellness, med omkring 300 träningsställen.
"Ett viktigt steg", konstaterar Fuud, som ser listningen som "ett viktigt skyltfönster för att synliggöra varumärkena och bidra till förstagångsköp".

Smaksatt grillost från Dalsspira

Dalsspira lanserar smaksatt Grillost, det vill säga varianter på halloumi, i smakerna Vitlök samt BBQ/Chili.

Krav på återgång till omstridd sockerskatt

Den utskällda norska skatten på sockerhaltiga livsmedel avskaffades förra året – men nu höjs röster för att återinföra den. En rad hälsoorganisationer uppvaktar nu den norska regeringen med ett sådan krav i samband med att regeringen förbereder sin nya folkhälsopolitik, skriver Aftenposten. Samtidigt motsätter sig livsmedels- och dryckesproducenterna en sådan återgång.
Det extra skattepåslaget på exempelvis läsk och godis ses som en bidragande orsak till den kraftiga norska gränshandeln av sådana varor i Sverige.

Halvknackigt för Kraft Heinz

Kraft Heinz-koncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 971 miljoner USD (704), men omsättningen föll till 6,05 miljarder USD (6,39).

Fuud föll

Trots sin nya listning hos Nordic Wellness föll Fuud mest i branschen på torsdagen, med 5,92 procent till 0:54 SEK, tillsammans med LMK Group som också föll med 5,92 procent till 31:00 SEK. Lohilo föll med 5,52 procent till 6:50 SEK, medan Veg of Lund föll med 4,79 procent till 11:14 SEK och Simris Alg föll med 3,65 procent till 0:46 SEK.
Dalsspira steg med 6,06 procent till 1:75 SEK, medan Humble Group steg med 4,76 procent till 16:94 SEK, Midsona B steg med 4,42 procent till 24:80 SEK, och Bakkafrost steg med 4,17 procent till 661:50 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,49 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,81 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,40 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,48 procent.

Gomidda: På banan

Efter nyheterna om bananbråket, enkannerligen svårigheterna att frakta desamma, kan vi inte låta bli att fråga oss – med en glatt elak underbältesslagspassning (nytt ord!) till vissa debattörer i fejden om Förbifart Stockholm – om importörerna inte lika gärna kunde ha använt tunnelbanan.

Email Marketing Powered by MailPoet