foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/04, 2022

Matsmart börjar med egna produkter

Matsmart lanserar en egen produktserie som tillverkas av "räddade" livsmedel, det vill säga sådana som annars hade kasserats men som är fullt ätbara. "Saved by Motatos" heter serien, och görs i samarbete med organisationen The Hunger Project, där en del av intäkterna kommer gå till att bekämpa världshungern.
"En stor del av svinnet uppstår redan i produktion. Därför ville vi skapa en produktserie som kan bidra till en mer hållbar livsmedelskedja, från start till slut", säger Josefin Fridstrand, Nordenchef på Matsmart.

Hamstring stärkte Skåne-Möllan

Skåne-Möllan ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 4,5 miljoner SEK (3,5), efter att omsättningen ökat till 60,6 miljoner SEK (47,8). Enligt företaget fick man en skjuts under mars av ökad hamstring till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Företaget varnar dock för att de rusande vetepriserna i spåren av invasionen kommer att ändra förutsättningarna.

Fortsatt uppåt för AAK

Fettkoncernen AAK ökade sin vinst före skatt till 646 miljoner SEK (526), efter att omsättning ökat till 11,24 miljarder SEK (7,61). Rörelseresultatet nådde en ny rekordnivå om 664 miljoner SEK (551).

AAK lämnar Ryssland

AAK blir nästa internationella företag att avveckla sin verksamhet i Ryssland. Det kommer att kosta koncernen 300-350 miljoner SEK under andra kvartalet. Ryssland utgör cirka tre procent av AAK:s volymer.

Valio lämnar Ryssland

Valio lämnar Ryssland i spåren av Rysslands invasion av Ukraina, genom att sälja sin verksamhet där till Velkom Group. Köpesumman har inte uppgetts.
Ryssland står för omkring fem procent av Valios totala försäljning.

"Örtskåp" från Agtira

Agtira lanserar sitt nya "örtskåp", en mindre odling där butiker och restauranger kan producera hela sitt behov av kryddor och örter. Ica Maxi Birsta blir först ut att testa den, och därefter ska den erbjudas butiker, hotell och restauranger över hela landet.
"Att kalla det skåp är egentligen en grov förenkling; det är i princip ett mycket avancerat miniväxthus, som Agtira har utvecklat och som nu är moget att lansera på marknaden", säger företaget.

Coop och HKScan samarbetar mer om fläsk

Coop och HKScan utökar sitt samarbete om fläskkött, i akt och mening att stödja svenska producenter. Expansionen sker i september och ska omfatta drygt 10 000 ton om året.

Uppåt för Pepsi

Pepsico mer än dubblerade sin vinst före skatt för första kvartalet till 5,16 miljarder USD (2,17), efter att omsättningen ökat till 16,20 miljarder USD (14,82). Det sker trots att man under perioden tagit en nedskrivning om nästan en halv miljard USD från den påverkan som Rysslands invasion av Ukraina haft.

Midsona föll

Midsona A föll med 13,14 procent till 30:40 SEK på onsdagen, före Simris Alg som föll med 7,07 procent till 0:48 SEK, Eatgood som föll med 4,76 procent till 2:00 SEK, Cloetta som föll med 4,04 procent till 24:20 SEK, och Sjöstrand Coffee som föll med 3,54 procent till 2:18 SEK.
Opticept steg med 6,38 procent efter att ha tecknat avtal med Dagab om behandling av snittblommor, medan Fuud steg med 3,24 procent till 0:57 SEK, Novozymes steg med 2,83 procent till 483:20 DKK, och Agtira steg med 2,69 procent till 26:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,50 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,44 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,21 procent.

Gomidda: Till Hennes Majonnäs ära

Storbritanniens drottning Elizabeth II firar 70 år på tronen i år, den längst regerande monarken i landets och Englands historia någonsin, bland annat med ett förhoppningsvis hejdundrande kalas i Juni. Så nu gäller det att slå mynt av saken medan präglingsstansen är varm, något som Heinz tänker göra med vad man kallar "HM Sauce", en variant av den ikoniska HP-såsen där "HM" förstås står för "Her Majesty". Dessutom kommer salladsdressingen Heinz Salad Cream i en variant med namnet "Heinz Salad Queen", vilka båda förevisades för pressen framför slottet Windsor som den brittiska kungafamiljen ju tagit sitt ättenamn efter.
Vad Hennes Majo... eh, Majestät tycker om tilltaget framgår inte, men vi noterar med viss skadeglädje att "HP" i HP-såsen ju står för "Houses of Parliament", vars makt ju mejslats fram under århundraden av konflikt med kronan, stundtals under tumultartade former.
Det är bara att hoppas på att någon ny Cromwell inte stiger fram vid denna flagranta återerövring av parlamentets främsta symbol på livsmedelsområdet, och genomför någon ny revolution, ärorik eller inte. Det vore ju synd att störa festen.
Email Marketing Powered by MailPoet