foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/04, 2022

Palmoljestopp kan bli mindre än befarat

Storproducenten Indonesien meddelade under morgonen att man stoppar exporten av palmolja, mitt under den tid då många livsmedelsföretag tvingas gå tillbaka till palmolja efter att Rysslands invasion av Ukraina lett till ebb i flödet av solrosolja. Orsaken är brist på matolja i det egna landet.
Stoppet kan emellertid komma att få betydligt mindre påverkan på livsmedelsindustrin än det som först befarades, eftersom uppgifterna går isär om vilka sorters olja som kommer att omfattas. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kommer Indonesien att fortsätta att tillåta export av rå palmolja samt raffinerad, blekt och deodoriserad palmolja (RBD-palmolja).
"Skulle förbudet visa sig handla enbart om RBD palm olein, så är det mindre av ett problem för industrin", säger fettjätten AAK:s kommunikationschef Gabriella Grotte till Dagens Industri.
Även andra livsmedelsföretag meddelar att man köper palmolja som raffineras först efter att den lämnat ursprungslandet.

Två miljarder till matproduktionen föreslås

Två miljarder SEK i stöd, varav 1,6 miljarder ska gå till animaliesektorn, förslås nu gemensamt av regeringen och Centerpartiet.
"Svensk livsmedelsproduktion kommer att falla om vi inte gör något", säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.
Förslaget måste både röstas igenom i riksdagen och godkännas av EU-kommissionen innan pengarna kan betalas ut.

City Gross felmärkning av kött "systematiskt fusk"

City Gross, som nyligen gick ut och medgav att felmärk kött och fisk förekommit i flera butiker, har systematiskt och medvetet fuskat med märkningen: det var inte alls fråga om "otydliga instruktioner", som kedjan själv hävdade. Det är i alla fall innebörden i ett tips till Livsmedelsverket, som delvis håller med.
"Avvikelserna är allvarliga och i det här fallet förefaller det finnas en viss systematik. Då är det särskilt allvarligt", säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till Dagligvarunytt.
Enligt tipset, som ledde till kontrollerna, ska det ha utgått en särskild instruktion till butikspersonalen om att skjuta fram bäst före-datumet. Livsmedelsverket har dock inte hittat någon sådan instruktion.
City Gross tillbakavisar anklagelserna, och säger att man inlett en egen internutredning.

Atria säljer fabrik i Malmö

Atria ska sälja sin fabrik i Malmö denna månad och stänga produktionen under nästa år. Företaget har tidigare beslutat centralisera produktionen till Sköllersta, och räknar med en nettovinst om 10 miljoner EUR på affären.

Matbud granskas av Skatteverket

Skatteverket inleder en särskild granskning av matbudsbolag som Foodora, Bolt, Uber Eats med flera.
"Med ett så lågt pris är risken stor att skatter och avgifter inte betalas som de ska", säger Emma Lindmar Viberg, som samordnar kontrollen på Skatteverket.
Skatteverket har redan hittat oredovisade inkomster, osanna fakturor och oredovisade löner, och framhåller också att det faktum att flera bolag kräver F-skattesedel av sina matbud leder till "upplägg med flera lager av inblandade aktörer, som alla ska ha sin del av kakan", som myndigheten uttrycker det.
"Kontant betalning förekommer mellan budföretagen och budet och flera matbud verkar dela på såväl bankkonto som inloggningsuppgifter till plattformen. Vi befarar att människor med svag position på arbetsmarknaden utnyttjas", säger Em.ma Lindmar Viberg

Svag start på året för Probi

Probis vinst före skatt för första kvartalet föll till 17,63 miljoner SEK (30,15), efter att omsättningen minskat till 154,72 miljoner SEK (171,31). Den främsta orsaken, enligt företaget, var fallande försäljning Nord- och Sydamerika.

Stigande kvartal för Cloetta

Cloetta ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 167 miljoner SEK (123), efter att omsättningen ökat till 1,54 miljarder SEK (1,40). Företaget varnar dock för att stigande råvarukostnader har börjat påverka siffrorna, trots att man höjt priserna.

Vinst för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee vände till vinst under första kvartalet, om +0,86 miljoner SEK (-0,34). Omsättningen sköt i höjden till 9,25 miljoner SEK (3,98).

Minskad vinst för Novozymes

Novozymes minskade vinsten före skatt för första kvartalet till 1,08 miljarder DKK (1,11), efter att omsättningen ökat till 4,37 miljarder DKK (3,78).

Sprudlande kvartal för Coca-Cola

Coca-Cola-koncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 3,46 miljarder USD (2,76), efter att omsättningen stigit till 10,49 miljarder USD (9,02).

Axfood återkallar chilinötter

Axfood återkallar chilinötter under egna varumärket Eldorado efter att de visat sig innehålla mjölkprotein, vilket de inte ska, och vilket inte framgår av förpackningen men kan orsaka allergiska reaktioner.

Underkänt för Probi

Probi fick underkänt för sin rapport av marknaden, som sänkte aktien med 13,18 procent till 296:50 SEK. Oatly föll med 8,62 procent till 3:50 USD, Biogaia föll med 8,01 procent till 563:00 SEK, Ice Fish Farm föll med 7,78 procent till 33:20 NOK, Fuud föll med 5,76 procent till 0:56 SEK, Dalsspira föll med 5,56 procent till 1:70 SEK, och Sjöstrand Coffees rapport sänkte aktien med 5,04 procent till 2:26 SEK.
Simris Alg fick sig en välbehövlig återhämtning med 9,79 procent till 0:52 SEK, medan Kesko B steg med 7,46 procent till 25:49 EUR och Kesko A steg med 6,59 procent till 23:45 EUR, Umida steg med 4,00 procent till 6:24 SEK, och Anora steg med 2,76 procent till 8:94 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,58 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,26 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,65 procent.

Gomidda: Äntligennnnn...nnneeejjjjj

"Äntligen", utbrast vi inför det första meddelandet om att japanska forskare nu utvecklat eldrivna ätpinnar, vana som vi är vid att ständigt misslyckas på asiatiska restauranger och finna oss snyftande försöka plocka upp ett riskorn i taget i vad som brukar bli tämligen plågsamma försök att bemästra sådana.
Men det var inte alls vad vi trodde, visade det sig, utan datoriserade ätpinnar som ska kunna öka på den salta smaken i maten, ifall någon nu tycker att det behövs, allt i akt och mening att hjälpa människor att ha mindre salt i maten och ändå tycka att det smakar som det ska.
Innovationen, ett samarbete mellan Meijiuniversitetet och japanska bryggeriföretaget Kirin, sägs öka saltsmaken medelst elektriska impulser som styrs av en minidator som man har på sig på handleden, rapporterar Reuters. Med lite tur ska de hamna på marknaden nästa år, är det meningen.
Men varför sluta där? Varför inte koppla ihop dem med sin smarta klocka som i sin tur styrs av ens smarta telefon, i vilken man även registrerar blodtryck och annat som påverkas av saltintaget, eller varför inte låta restaurangerna messa över Dagens Smak direkt ner i ätpinnarna? Möjligheterna är säkert oändliga.

Email Marketing Powered by MailPoet