foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/04, 2022

Omvänd vinstvarning från Biogaia

Biogaia flaggar för att rörelseresultatet för första kvartalet kommer att öka med 48 procent från samma period förra året till omkring 95 miljoner SEK. Samtidigt ser man redan nu att försäljningen preliminärt kommer att ha ökat med 41 procent till 284 miljoner SEK. Rapporten släpps sjätte maj.

Hemleveranser av sprit stoppas

Alkoholappföretaget Skål får inte fortsätta att köpa alkoholvaror på Systembolaget åt sina kunder och sedan leverera dem till bostaden. Detta strider mot alkohollagen, enligt en ny dom i Stockholms Tingsrätt. Ägaren Jeffrey Pruitt säger dock till Dagens Nyheter att man kommer att överklaga.

Simris Alg gör nyemission

Simris Alg ska ta in 21 miljoner SEK efter omkostnader i en nyemission för att "öka takten" i verksamheten, som företaget uttrycker det. 80 procent av den är redan garanterad, enligt företaget.

Lidl slutar med flygtransporter

Lidl Sverige slutar flyga in livsmedel till Sverige, av hänsyn till klimatet. I fortsättningen kommer man enbart att frakta sina livsmedel med tåg och båt. Flygtransporterna har fasats ut under en längre tid.

Grand Chicken – ny meny på Max

Hamburgerkedjan Max lanserar nya kycklingburgarmenyn Grand Chicken. Tre nya burgare blir det, med inspiration från chicken sandwich-trenden i USA.

Hållbarhetskaffe från Gevalia

Gevalia lanserar nya kaffeserien "Farmers Initiative", där 2 SEK per sålt paket går till företagets hållbarhetsprojekt i Honduras och Peru. Tanken är att hjälpa kaffeodlarna att öka sin levnadsstandard, enligt företaget.

Chr. Hansen-ledamot går till Arla

Ledamoten Lillie Li Valeur i Chr. Hansens styrelse blir ny vd för Arlas Tysklandsverksamhet vid månadsskiftet. Av den anledningen lämnar hon även Chr. Hansens styrelse för att undvika intressekonflikter.

Svenskt matkasseföretag till Norge

Svenska matkasseföretaget Kavall ska inleda verksamhet i Norge. Först ut blir Oslo, där kunderna ska kunna få sina matvaror inom tio minuter efter att de beställt dem.
Sedan tidigare finns Kavall i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt i Helsingfors och Tammerfors i Finland.

Nytt fall för Simris Alg

Simris Alg föll återigen på måndagen, med 11,99 procent till 0:47 SEK. Eatgood föll med 5,56 procent till 2:19 SEK, medan Fuud föll med 5,39 procent till 0:58 SEK och Veg of Lund föll med 5,25 procent till 11:20 SEK.
Dalsspira steg med 8,43 procent till 1:80 SEK, medan Biogaia steg med 7,33 procent till 615:00 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 5,31 procent till 2:38 SEK, LMK Group steg med 4,84 procent till 32:50 SEK, och Skåne-Möllan steg med 4,39 procent till 1 190:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,84 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,99 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,36 procent.

Gomidda: Bäst före 1959

Vad är det som luktar i badrummet? Se där en fråga som en och annan kanske har anledning att ställa sig, fast kanske inte samma anledning som den man i Crystal Lake i amerikanska Illinois som skulle renovera sagda rum därhemma.
Rob, som han benämns som av tidningen Newsweek men som i övrigt av kanske förståeliga skäl föredrar att vara anonym, grävde nämligen ur badrumsväggen fram ett paket med en halväten meny från McDonald's. Av paketets utformning – där bland annat det ikoniska gyllene M:et, som introducerades 1961, saknas – har kännare kunnat utläsa att den mumifierade måltiden måste härröra sig från 50-talet.
"Vårt hus byggdes 1959", förklarar Rob. "Den ligger väldigt nära en McDonald's som öppnade omkring den tiden, så jag antar att den letade sig in i våran vägg från de ursprungliga byggjobbarna", tror han.
Vad han ska göra med måltiden återstår nu att se: på Reddit har han redan utnämnts till arkeolog, så kanske fins något museum som kan vara intresserat?

Email Marketing Powered by MailPoet