foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/04, 2022

Fyra häktade Icahandlare släppta

Fyra av de sex Icahandlare som häktats i samband med de misstänkta insiderbrotten har släppts, men misstankarna mot dem kvarstår – och "har förstärkts", enligt åklagaren Jonas Myrdal vid Ekobrottsmyndigheten.
"Men det bedöms att de (misstänkta) inte kan försvåra bevisläget", säger han till TT.
Totalt 18 personer är misstänkta för insiderbrott.

Lättare att exportera svenska ägg

Svenska äggproducenter behöver inte längre märka eller sortera ägg som ska exporteras till livsmedelsföretag inom EU. Det har regeringen beslutat, för att kunna kompensera för bortfallet av ägg som vanligen importeras till EU från Ukraina.
Före Rysslands invasion stod ukrainska ägg för omkring 20 procent av alla ägg som såldes inom EU.

Kraftig försäljningsökning för Simris Alg

Simris Alg ökade sin omsättning under första kvartalet till 3,21 miljoner SEK (0,49). Förlusten före skatt minskade till -4,01 miljoner SEK (-6,85).
"Första kvartalet i år har varit högst hoppingvande", kommenterar ordföranden Steven Schapera.

Umida får Kiss-sprit listad i USA

Svenska Umida har fått två av de spritprodukter man tagit fram i samarbete med hårdrocksbandet Kiss listade hos den stora amerikanska kedjan Wine & More. Det blir den första stora lanseringen i fysisk butik i landet; tidigare har dryckerna funnits att beställa på internet.

Eatgood får avtal i Sydafrika

Svenska foodtechbolaget Eatgood har tecknat avtal med sydafrikanska Macadams, som blir ny distributör för företagets Lightfryugnar i landet. En första säljframstöt kommer nästa månad.

Onlinehandeln biter sig fast även i Finland

Pandemin har lett till en permanent ökning av e-handel med livsmedel även i Finland. K-gruppen har sett onlineinköpen fyrdubblas de senaste tre åren, som ser hur många kunder fortsätter att handla på nätet även efter att restriktionerna hävts.
"Utdelningen fungerar och leveransen är snabb. Butikernas utdelningssystem har utvecklats på ett sådant sätt att det säkert är bestående", säger Päivi Timonen, forskningsdirektör vid Centret för konsumentforskning vid Helsingfors Universitet, till YLE.
Däremot har kundernas inköpsmönster inte förändrats, bara för att inköpskanalerna har det.
"Det är i stort sett samma produkter som inhandlas. Produkter som väger mycket är ändå särskilt tacksamma att beställa på nätet", säger Päivi Timonen, som samtidigt noterar att det blir svårare att motivera sig att testa nya varor, när man handlar online.

Simris rasade på rapport

Simris Alg fick underkänt för sin delårsrapport: aktien föll med 7,29 procent till 0:53 SEK på fredagen. Mackmyra föll med 5,06 procent till 6:00 SEK, Probi föll med 5,01 procent till 341:50 SEK, och LMK Group föll med 4:47 procent till 31:00 SEK.
Harboes Bryggeri toppade plussidan med en ökning om 6,68 procent till 83:00 SEK, före Midsona B som steg med 4,19 procent till 26:10 SEK och Scandi Standard som seg med 3,49 procent till 39:12 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,48 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,30 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,66 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,66 procent.

Gomidda: Stjärnkock som mattant

Det hände sig härförleden att Tina Clarke kom till jobbet som mattant på Edward Peake Middle School i brittiska Biggleswade, bara för att upptäcka att båda de övriga kockarna hade sjukanmält sig. Och där stod hon och skulle laga mat till ett antal hundra elever alldeles själv.
Det hände sig då att hon lyssnade på frukostprogrammet i radio på BBC 2, där kockstjärnan Gordon Ramsay var gäst.
Det blev då som så att hon ringde in till programmet, förklarade sin belägenhet, och frågade halvt på skämt om inte den koleriske kocken kunde tänka sig att komma och hjälpa till.
Och si. Själv kunde Gordon Ramsay inte komma, men däremot satte han en av sina stjärnkockar, Rob Roy Cameron från restaurangen Lucky Cat i centrala London, i en taxi till grundskolan ifråga, där denne omedelbart vid ankomsten kavlade upp ärmarna och satte igång med blomkålsgratängen, rapporterar amerikanska NPR.
Ett vällovligt initiativ, tycker vi, och ser fram emot fler "praoelever" från våra vanligaste lyxkrogar på bamba.

Email Marketing Powered by MailPoet