foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/04, 2020

Specialregler för handelsanställda införs

Arbetsgivare ska kunna välja att i första hand minska mertidstimmar för deltidsanställda och säga upp kortare visstidsanställningar ifall det blir arbetsbrist, ändra öppettiderna utan att förhandla med facket, ändra arbetsscheman med kort varsel, och öka den maximala övertiden räknat på hela året med tre fjärdedelar. Det är något av innehållet i en ny tillfällig överenskommelse som Svensk Handel och Handelsanställdas förbund ingått på grund av coronakrisen. Dessutom finns i avtalet vissa undantag från arbetstidslagstiftningen, nattvila, semestrar och reglerna för ändringar av var de anställda ska jobba, skriver Handelsnytt.
Det tillfälliga avtalet gäller i första hand till 12 maj och kan läsas i sin helhet på https://handels.se/pa-jobbet/riktlinjer-kring-corona/

Mathem överhopat med arbete

Mathem.se har fortfarande svårt att hinna med alla beställningar som man fått på grund av coronakrisen – trots att företaget nyanställt nästan 300 personer sedan början på mars. Företaget kommer nu att fortsätta att anställa i samma omfattning, och hoppas på att få till sig människor från bland annat den krisdrabbade restaurangbranschen. Samtidigt har ett 50-tal företag kontaktat Mathem för att se om deras anställda kan få jobb där istället, skriver Dagens Nyheter.

Flera företag får avtal med Lidl

Malmö Chokladfabrik, Kalmar Bageri och Hammars Bryggeri blir nya leverantörer åt Lidl Sverige efter att kedjan gått ut och uppmanat svenska livsmedelsproducenter att kontakta dem för att säkra tillgången i samband med coronakrisen.
"Gensvaret har sedan dess varit enormt. Det är både små, medelstora och stora företag inom bland annat kött och chark, frukt och grönt, mejeri, och konfektyr, från alla delar av landet som visat intresse", säger Lidl.

Ica sprider coronainformation

Ica informerar nu om Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående coronaviruset genom anslag i sina butiker, reklam, sociala media med mera. Dessutom kommer man att informera på olika språk – vilka dessa blir kommer att vara upp till de enskilda handlarna att avgöra.
"Ica-butikerna har ett stort samhällsansvar när det gäller att fylla Sveriges kylskåp med mat i denna svåra kris, men Ica-butikerna är också en viktig mötesplats för alla delar av samhället. Därför är det självklart för oss att hjälpa till att sprida informationen, också på många olika språk", säger marknadsdirektören Josefin Lundmark.  

Svensk Handel ökar kostnadsfri rådgivning

Svensk Handel erbjuder sina medlemmar kostnadsfri juridisk rådgivning i frågor som har att göra med coronakrisen. Det kan till exempel gälla frågor om hyresavtal, inlåning av personal och försenade leveranser. Sedan tidigare har medlemmarna rätt till en kvarts gratis rådgivning per ärende, samt därefter rabatterade arvoden.

Coronakrisen pressar e-handeln

Precis som de svenska e-handelsaktörer som Mathem, mat.se och Coop Online som under en tid haft veckolånga väntetider på leveranser i vissa delar av landet, kommer nu rapporter från USA om att e-handeln pressas till max. Amazon Freshs e-handel har till exempel legat helt nere under långa perioder och New York-bolaget Fresh Directs stamkunder rasar när de inte kan hitta leveranstider på flera veckor. Det skriver The Information.

Fortsatt uppgång på börserna

Eatgood steg med 10,42 procent till 2:12 SEK när börserna steg på tisdagen. Norway Royal Salmon steg med 6,93 procent till 225:40 NOK, Grieg Seafood med 6,85 procent till 110:70 NOK, Salmar med 6,72 procent till 406:50 NOK, Chr. Hansen med 5,75 procent till 541:00 DKK, Kopparbergs med 5,63 procent till 131:40 SEK, Dalsspira med 5,26 procent till 4:00 SEK, Mowi med 4,97 procent till 180:55 NOK, AAK med 4,89 procent till 167:40 SEK, Bakkafrost med 4,61 procent till 533:50 OK, och Raisio steg med 4,43 procent till 3:41 EUR.
Skåne-Möllan föll samtidigt med 4,76 procent till 400:00 SEK, före Bayn Europe som föll med 2,24 procent till 1:67 SEK och Peckas Naturodlingar som föll med 2,02 procent till 9:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,94 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,80 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,96 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,86 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,73 procent.

Gomidda: Hjärtevarmt

I nöden prövas vännen, som ni säkert har märkt redan nu i coronakristider. Hjärtevärmande exempel på hur vänner och släktingar bestått detta prov och mer därtill dyker upp lite här och var, men just idag fastnade vi för familjen van Genderen i Forresters Beach i Australien som tvingats finna på råd för att hjälpa gamla farmor att gå och handla trots karantänen.
87-åriga Hendrika van Genderen, som lider av demens, burkade ha veckohandlingen på sin lokala matbutik som en av sina fasta punkter att hålla sig till. Så vad gör man då när hon beordrats hålla sig hemma?
Sonen Jason fann på råd: tillsammans med hustrun Megan, dottern Evie (nåja, hon är bara något år) och sönerna Art och Levi byggde familjen helt sonika upp snabbköpet hemma i vardagsrummet. Art fick agera kassapersonal, Megan (och Evie) butiksbiträden, och Levi filmade hela situationen när Jason lotsade sin gamla mamma runt i "butiken" och hjälpte henne att välja varor – alldeles som vanligt.
"Alla förändringar i hennes veckorutiner får hennes förmåga att hantera normala vardagsrutiner att fullständigt krascha – så när hon inte kunnat handla har det lett till en enorm nedgång i hennes kognitiva förmåga. Det har blivit en avsevärd regression", säger Jason till Storyful.
Filmen finns på våra vanligaste sociala media, och den är klart värd att ses: Hendrika är visserligen med på upptåget och inser vad som står på, men hon blir alldeles överlycklig av rollspelet och det märks verkligen att hon lever upp. Den kan ses på
https://au.tv.yahoo.com/embed/autv-viral/self-isolating-family-creates-home-155717980.html