foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/04, 2022

Rapport: Coops låga priser leder till slaveri i Nordafrika

Omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter sker hos citrusproducenter i Marocko, och Coop är medskyldigt till att de kan fortgå. Det säger biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport – beställd av Coop Sverige.
Bland de grövre övergreppen finns risk för producenterna att hamna i tvångsarbete, eftersom de oftast befinner sig i en stark beroendeställning mot sina arbetsförmedlare, och en tredjedel av de citrusarbetare som Oxfam talat med tjänar mindre än minimilönen i Marocko. För kvinnor är – naturligtvis – situationen ännu värre.
Coops bidrag till detta, enligt rapporten, är i grund och botten att man inte betalar tillräckligt för citrusen. Kedjan byter ofta leverantörer för att spela ut dem mot varandra, och säljer citrusen i Sverige till priser som inte täcker kostnader för anständiga arbetsförhållanden.
"Vi kan inte säga att det specifikt handlar om arbetare som säljer till dem. Men eftersom omfattningen är så stor på de platserna så gör vi bedömningen att det är så pass starka indikationer att sannolikheten är stor", säger Hanna Nelson, policychef för Oxfam Sverige, till Dagligvarunytt.
"Hela livsmedelsbranschen har den här typen av problem och det handlar om att de måste se över sina affärsmodeller", fortsätter hon.

Starkt kvartal för Axfood

Axfoodkoncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 794 miljoner SEK (541), efter att omsättningen ökat till 16,59 miljarder SEK (13,20).
Willys ökade omsättningen till 8,42 miljarder SEK (7,99), medan rörelsevinsten steg till 367 miljoner SEK (340). Hemköp ökade omsättningen till 1,59 miljarder SEK (1,55), medan rörelsevinsten steg till 66 miljoner SEK (59).
För Snabbgrossverksamheten var motsvarande siffror 934 miljoner SEK (736) respektive 30 miljoner SEK (14), medan de för Dagab var 15,06 miljarder SEK (11,88) respektive 429 miljoner SEK (217).

Absolut Passionfruit ny vodkavariant

Absolut Vodka lanserar nya varianten Absolut Passionfruit – vilken man beskriver som "en tropisk känsla av passionsfrukt, med en exotiskt fruktig twist".

Max expanderar i Danmark

Svenska hamburgerkedjan Max tänker utöka verksamheten i Danmark, trots att pandemin slagit särskilt hårt mot restaurangerna där. Det säger kedjan till Fødevarewatch. Idag driver Max fyra restauranger i Köpenhamnsområdet.

Carlsberg vinstvarnar

Carlsberg flaggar för att rörelsevinsten för helåret kommer att öka med max två procent, eller i värsta fall minska med bortåt fem procent. Företagets tidigare prognos förutsåg en ökning på mellan noll och sju procent.
Orsaken är att man räknar med ett nollresultat i Ukraina, och samtidigt räknar man bort verksamheten i Ryssland helt i den nya prognosen, trots att man räknar med att det kommer att ta upp till ett år att sälja den som planerat.

Underkänt för Axfood

Axfood fick underkänt för sin delårsrapport av börsen, som sänkte aktien med 7,97 procent till 290:00 SEK. Simris Alg fortsatte sin kraftiga nedgång, och föll med 14,16 procent till 0:58 SEK, medan Fuud föll med 6,25 procent till 0:60 SEK och Orkla föll med 4,64 procent till 75:18 NOK.
Mackmyra steg med 5,69 procent till 6:32 SEK, medan Eatgood steg med 5,56 procent till 2:28 SEK och Midsona A steg med 4,76 procent till 35:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,82 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,30 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,65 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,08 procent.

Gomidda: Och påsken varar änn' till...??

Att julen varar änn' till påska (fast det var inte sant) vet vi ju, men hur länge varar påsken egentligen?
För Hillion Fern, 75, i brittiska Warwickshire är svaret "minst 62 år", för så länge har hon lagrat ett stort påskägg i choklad, som hon fick som 13-åring men redan då tyckte att det var för vackert för att äta. Ägget är ännu i nyskick, eftersom hon har satt det på särskild kylförvaring till en kostad av 80 GBP – per månad.
Trams, svarar då June Dawlton, 80, i brittiska Suffolk, som haft sitt stora chokladägg i 73 år, och då har det minsann inte belyxats med kylförvaring, men däremot genomlidit tre flyttar utan minsta lilla skada.
Båda äggen förevisas på bild tillsammans med sina respektive ägare i Daily Mirror, som påpekar att June Dawltons ägg "är äldre än Meryl Streep", så då förstår ni hur sagolikt antikt detta chokladägg är.

Email Marketing Powered by MailPoet