foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/04, 2022

Maxgränser för D-vitamin och jod

Det kan komma att bli maxgränser för D-vitamin och jod i kosttillskott i Sverige. Livsmedelsverket har föreslagit sådana gränser, eftersom båda ämnena kan vara skadliga att få. sig i för stora doser. Förslaget måste dock först behandlas i EU, vilket väntas ta några månader, men om allt går som myndigheten tänkt sig, så kommer de nya maxgränserna att införas 1 januari 2024.
Den föreslagna maxgränsen för D-vitamin ligger på 100 mikrogram, vilket är fem till tio gånger rekommenderat dagligt intag, medan den för jod är i linje med rekommenderat dagligt intag om 200 mikrogram. Jodtabletter, som ska tas vid risk för radioaktiv strålning, omfattas inte av förslaget.

Scandi Standard lånar två miljarder

Kycklingkoncernen Scandi Standard ska låna upp 2,09 miljarder SEK från ABN Amro, Danske Bank, DNB och Rabobank. Ännu har inte bindande avtal ingåtts. Löptiden är på fem år och ska omfinansiera dagens lån som förfaller i slutet av nästa år.

Arvid Nordquists sommarkaffe tio år

Arvid Nordquists sommarkaffe fyller tio år i år, vilket firas med årets upplaga med smak av hallon och karamell.

Klimatmärkning för mat i Danmark

Danmark planerar en ny statlig klimatmärkning för livsmedel. Nio miljoner DKK har avsatts för ändamålet, och ett förslag ska ligga på bordet mot slutet av året. Dagens information är otillräcklig och förvirrande, anser livsmedels- och landsbygdsminister Rasmus Prehn, som presenterade förslaget på påskafton.

Dumle vill ha returmatch mot Mums

Efter att nyligen ha förlorat copyrightstämningen mot den danska chokladklubban Mums, överklagar Fazer nu domslutet, skriver Fødevarewatch. Fazer anser att Mums efterliknar Fazers Dumlekola för mycket, något som Sø- og Handelsretten i Köpenhamn inte höll med om när saken avhandlades där för knappt en månad sedan.

Även matprisinflation i Norge

Norska livsmedelspriser väntas stiga med fyra till fem procent i år, enligt myndigheternas och parternas på arbetsmarknaden gemensamma undersökningsorgan Teknisk Beregningsutvalg.
"En genomsnittsfamilj med två vuxna och två barn får räkna med att använda 7 000 NOK mer på mat om året jämfört med idag", säger konsumentekonomen Cecilie Tvetenstrand till norska TV2.

Simris sjönk

Simris Alg föll med 17,67 procent till 0:67 SEK på onsdagen, före bland andra Veg of Lund som föll med 6,96 procent till 12:30 SEK, Probi som föll med 5,01 procent till 369:50 SEK, och Agtira som föll med 3,77 procent till 25:50 SEK.
Skåne-Möllan steg med 13,33 procent till 1 190:00 SEK, medan LMK Group steg med 4,43 procent till 31:80 SEK, Royal Unibrew steg med 3,39 procent till 646:80 DKK, och Carlsberg B steg med 3,05 procent till 879:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,53 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,05 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,82 procent. 

Gomidda: Mind your language

Så nås vi av meddelandet att Simris Alg byter språk. Från och med idag ska allt från företaget kommuniceras på engelska, eftersom man expanderar internationellt, har ett antal styrelseledamöter utan svenska som förstaspråk och så vidare, berättas det i ett pressmeddelande (på svenska).
Hur man ska göra med bolagsnamnet framgår inte, men vi rekommenderar bolaget i händelse av ett eventuellt namnbyte att översätta "alg" med "alga" eller pluralformen "algae", och inte välja det mer vardagliga "seaweed" eller bara "weed". Att byta namn till "Simris Weed" på själva 4/20-dagen skulle så lätt kunna missförstås.

Email Marketing Powered by MailPoet