foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/04, 2022

Förundersökning om Kinderägg inledd

Åklagare i Belgien har inlett en förundersökning mot Ferrero för att ha tillverkat och sålt Kinderägg som visade sig vara smittade med salmonella.
"Vi samlar information just nu", säger Anne-Sophie Guilmot, vice åklagare i provinsen Luxembourg, där fabriken i Arlon ligger, till tidningen Le Soir.
Den belgiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten FAVV-AFSCA säger till tidningen att den kommer att ta kontakt med åklagaren när dess egen utredning av saken är klar.
Över ett hundratal sjukdomsfall i salmonella över hela Europa kopplas till Kinderägg och liknande produkter som tillverkats vid fabriken.

Stjärnägg vill bli mer hållbart

Stjärnägg ska bli mer hållbart via ett nytt samarbete med hållbarhetsbyrån U&We. Planen är att göra en klimatberäkning för att veta var insatser kan sättas in, och även jämföra produkter med varandra.

Glad Påsk!

Foodwire tar helg och återkommer på tisdag den 19 april.

Norrlandssnus från Match

Swedish Match lanserar portionssnuset AKKA – fast bara i Norrland. Snuset är "framtaget lokalt tillsammans med de (sic) som kan den marknaden bäst – Swedish Match egna säljorganisation", skriver företaget i ett pressmeddelande.
Snuset ska ha en "kraftig tobakssmak med inslag av, te citrus och torkade blommor", heter det.

Jens Lapidus lanserar vin

Författaren Jens Lapidus lanserar två viner under namnet "Snabba cash" efter sina romaner med samma namn. Det blir en Cava och en röd Barbera, som tas fram i samarbete med svenska The Wine Team.

Dalsspira steg på kort börsdag

Dalsspira steg mest i branschen på den halva börsdagen i Stockholm på skärtorsdagen, med 8,67 procent till 1:63 SEK. Midsona steg med 7,69 procent till 33:60 SEK, medan Umida steg med 4,13 procent till 6:56 SEK, Lohilo steg med 3,43 procent till 7:24 SEK, och Eatgood steg med 3,23 procent till 2:24 SEK.
Simris Alg föll med 9,08 procent till 0:77 SEK, medan Veg of Lund föll med 3,16 procent till 13:48 SEK och Fuud föll med 3,13 procent till 0:65 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade vid stängningsdags klockan 13:00 minskat med 0,27 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade på eftermiddagen minskat med 0,48 procent, och Köpenhamns- och Oslobörserna höll stängt. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,08 procent. 

Gomidda: Limes Norrlandicus

Den geografiska gränsen Limes Norrlandicus går längs med Dalälven, fick man lära sig en gång i tiden. Eller gör den det?
Inte alls, enligt vissa; den går från Dalslandsgränsen i en båge över Närke, svänger av förbi Uppland och går fram till Gävle.
Nehe, ropar då adminisfären i riket, ty de administrativa Norrlandsgränsen går längs med Dalarnas och Upplands nordgränser.
Pyttsan, säger terrängforskarna, gränsen går från ungefär Strömstad (!) över Vänern, ner mot Örebro, och därefter skarpt uppåt till kusten vid gränsen Hälsingland-Medelpad.
Allt detta begrundar vi över påskhelgen vid meddelandet på annan plats i dagens Foodwire om Swedish Matchs nya snus, som ska säljas "enbart i Norrland". Vart då? undrar vi, med lätt norrländsk accent. Blir Västeråsare och Gävleiter förnärmade eller smickrade, om Swedish Match på detta sätt placerar dem i Norrland medelst Norrlandssnus i deras butiker? Eller känner sig dalkarlar och dito kullor förbigångna, ifall de måste resa till Härjedalen-Hälsingland i jakt på de åtråvärda prillorna?
Se där något att rådbråka hjärnan med i brist på annan sysselsättning.

Email Marketing Powered by MailPoet