foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/04, 2022

Svensk matexport ökar

Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel ökade med sex procent under förra året, jämfört med året innan, till drygt 103,7 miljarder SEK. Framförallt drevs ökningen av höjda priser, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Sjömat stod för den ojämförligt största andelen, med 40 procent, vilket dessutom var en fyraprocentig ökning från 2020. Norge, Danmark och Finland förblev de största exportmarknaderna.
Samtdigt ökade importen med tre procent till 164,6 miljarder SEK, vilket alltså innebär att Sverige importerar nästan 60 procent mer än vi exporterar. Även på importsidan är det sjömat som dominerar, med 29 procent av importvärdet. Danmark, Nederländerna och Tyskland är länderna vi handlar mest mat ifrån.

Påskmusten svämmar över alla bräddar

Årets svenska konsumtion av påskmust väntas slå nytt rekord med en försäljning om en bra bit över tio miljoner liter, enligt Carlsberg Sverige, vars Apotekarnes står för fyra femtedelar av försäljningen. Påskmustflödet har tilltagit år för år, särskilt den sockerfria, där enbart Apotekarnes sockerfria väntas stå för tre miljoner liter i år.

Dyrare mejeriprodukter från Norrmejerier

Norrmejerier höjer priserna gentemot butiker och grossister i akt och mening att kunna ge sina bönder mer betalt. Exakt hur mycket är dock oklart.
"Eftersom vi gjorde ett minusresultat 2021 så jobbar vi med att kapa kostnader. Men att ge bönderna en krona mer betalat per kilo mjölk som vi har gjort det senaste året representerar en kostnadsökning för oss på 200 miljoner kronor och de pengarna måste vi ta ut från kunderna", säger vd Krister Zackari till ATL.

Vegonyheter från Pärsons

HKScan lanserar två nya vegopastejer under charkvarumärket Pärsons. Dessutom kommer konventionell Chorizo, Halmstadsalami, samt Kyckling Fajita i tunna skivor.

Dr. Oetker lämnar Ryssland

Dr. Oetker blir det senaste företaget som drar sig ur Ryssland i protest mot landets invasion av Ukraina. Företaget stoppade all export till Ryssland redan vid invasionen, och säljer nu sin fabrik i Belgorod till cheferna på plats.

Dalsspira rasade

Dalsspira föll med 12,94 procent till 1:48 SEK på tisdagen, före Ice Fish Farm som föll med 2,78 procent till 35:00 NOK och Opticept som föll med 2,19 procent till 58:10 SEK.
Eatgood steg med 6,36 procent till 2:34 SEK, medan Lohilo steg med 4,48 procent till 7:00 SEK, Agtira steg med 3,92 procent till 26:50 SEK, Simris Alg steg med 3,21 procent till 0:84 SEK, och Probi steg med 3,20 procent till 386:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,21 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,99 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,62 procent. 

Gomidda: Kampen om Z

Rysslands brutala och folkrättsvidriga invasion av Ukraina har ju, mitt ibland misstänkt folkmord, folkfördrivningar, massakrer och olika misstänkta krigsbrott även satt bokstaven Z nytt ljus. Denna står ju målad på de rysa invasionsfordonen, och har ju kommit att bli en symbol för invasionen, både bland dem som stöttar den och bland dem som fördömer den.
Vissa delikata problem uppstår då för till exempel Zoégas, vars begynnelsebokstav ju prominent visas upp på kaffeförpackningarna. I hemstaden Helsingborg har många hört av sig till Helsingborgs Dagblad och tyckt att företaget väl åtminstone kunde ta en paus med den opassande bokstaven, men tillverkaren Nestlé låter förstå att varumärket funnits sedan 1886, innan vare sig Putin eller dagens Ryssland var påtänkta, så det blir inte tal om att ändra något.
Och det är väl kanske det enda raka: återerövra alfabetet. Ryska språket använder ju inte ens "Z" – den bokstaven skrivs "з" i kyrillisk skrift – så varför ska vi skänka bort en hel bokstav till dessa brutala knölar och grobianer?
Särskilt när ett i sammanhanget ovanligt väl passande uttryck kan skrivas som "Ctrl-Z". Om man säger så.

Email Marketing Powered by MailPoet