foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/04, 2022

Hagen kopplar greppet om Orkla

Orkla har sparkat vd Jaan Ivar Semlitsch, som haft posten sedan augusti 2019, med omedelbar verkan. Som skäl anges att styrelsen vill snabba på genomförandet av koncernens strategi från i november.
"Vi går nu in i en fas som kräver en ny form av ledarskap", säger styrelseordföranden Stein Erik Hagen.
Ny vd från och med idag blir Nils K Selke, som jobbat som vd och finanschef i Stein Erik Hagens företag Canica – som även är Orklas största ägare – sedan 2001.

Fler misstänkta i Ica-härvan

Ytterligare fem personer misstänks för inblandning i insiderhärvan inom Ica, vilket innebär att totalt 18 personer nu är misstänkta. Ytterligare två kommer att delges misstanke "inom kort", säger åklagare Jonas Myrdal på Ekobrottsmyndigheten till Dagligvarunytt.
Samtliga har mer eller mindre koppling till Ica.

Kinderägg stoppas efter salmonellalarm

Ferrero har fått sitt tillverkningstillstånd återkallat för den fabrik i Belgien som tillverkat de Kinderägg som kopplas till över 100 salmonellafall i Europa. Inte förrän fabriken kan garantera att dess produkter är säkra får den släppa ut dem på marknaden igen, säger den belgiska hälsovårdsmyndigheten AFSCA-FAVV, som även beordrat företaget att återkalla hela fabrikens samlade produktion av Kindervaror.

Humble handlar återigen

Även denna vecka köper Humble Group företag; detta gång är det holdingbolaget Arne och Björn AB, La Praline Scandinavia och Grenna Konfektyr, som går till Humble för sammanlagt 59 miljoner SEK. Till det kommer tre fastigheter som tillhör nyförvärven, som kostar sammanlagt 26 miljoner SEK.

Kullabygdens Musteri ska bli trendigt

Ärevördiga svenska Kullabygdens Musteri ska bli trendigt med hjälp av nya varumärket "Mustly Sparkling Coldpress", en kolsyrad dryck med 55 procent Kullamust. Den utlovas vara utan tillsatt socker, sötningsmedel eller konserveringsmedel, utan ska bygga på musteriets hantverkstradition, heter det.

Vetepriserna har bitit sig fast på historiska/hysteriska nivåer

46 dagar efter Rysslands invasion av Ukraina visar vetepriserna inga tecken på att återgå till de nivåer som rådde före invasion (se grafik från Euronextbörsen). Måndagens notering låg på 376:75 EUR per ton, och det är ungefär där priserna har legat sedan Rysslands invasion av storproducenten Ukraina.

Midsona föll

Midsona A föll på måndagen med 13,14 procent till 30:40 SEK, före bland andra Fuud som föll med 5,42 procent till 0:68 SEK, Eatgood som föll md 5,17 procent till 2:20 SEK, Umida som föll med 4,41 procent till 6:50 SEK, och Opticept som föll med 4,19 procent till 59:40 SEK.
Skåne-Möllan
steg med 7,18 procent till 970:00 SEK, medan Norway Royal Salmon steg med 6,28 procent till 245:50 NOK, Viva Wine Group steg med 3,98 procent till 55:63 SEK, och Mackmyra steg med 2,92 procent till 6:34 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,60 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,46 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,75 procent. 

Gomidda: Ej för invärtes bruk

Påskliljorna som förhoppningsvis står i full blom denna vecka skall icke förtäras.
Denna utsaga trodde vi var en självklarhet för de flesta, men St Blaise kommun i brittiska Cornwall tar det säkra för det osäkra och klipper ner alla påskliljor vid lekplatsen Old Roselyon Play Area, så att inte barnen ska få för sig att mumsa i sig dem.
Åtminstone är det vad de boende i området hävdar, under högljudda protester om Storebrorsmentalitet och allmän dårskap.
Här har inga påskliljor klippts ned, svarar kommunen. Joho, svarar de boende, och halar fram bildbevis. Fast kommunen medger i alla fall att man inte tänker plantera några ya påskliljor just av det skälet att de är farliga att äta, rapporterar Cornwall Live.
Men ordföranden för Roselyon Play Park-kommittén, Barry West, rasar att han aldrig hört något så vanvettigt under sina 60 år.
"Ska de sätta upp skyltar där det står att man inte ska äta påskliljorna nästa gång?" frågar han sig, och påminner om att just denna park är en gammal örtagård och har alltid varit berömd för sina påskliljor. Några barn har då aldrig käkat upp dem, säger han.
Nå. Med tanke på galenskaperna i världen i övrigt kanske det är dags att sätta upp varningsskyltar på allt man inte kan eller bör äta därute. Eller till exempel sätta varningstexter om att ta ut maten ur förpackningen före förtäring.

Email Marketing Powered by MailPoet