foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/04, 2022

Sex av tio oroliga för matförsörjningen

Sex av tio svenskar är oroliga för att Sveriges livsmedelsförsörjning kommer att hotas av Rysslands invasion av Ukraina och de följdverkningar detta får. Det visar en ny undersökning från Novus, gjord på uppdrag av LRF. Enligt samma undersökning är åtta av tio svenskar beredda att betala mer för att stödja svensk livsmedelsproduktion.

Salmonella-Kinderägg i Sverige

Kinderägg och andra produkter under samma varumärke från Ferrero, som kan vara smittade med salmonella, har importerats även till Sverige. Det meddelar Livsmedelsverket. Ferrero kommer att återkalla produkterna, och de som köpt sådana på sistone uppmanas att inte äta dem.

Flera nya avtal för Fuud

Fuud har fått en rad nya listningar för olika produkter hos bland andra Axfood, 7-Eleven, Pressbyrån, Direkten, Hemmakväll, Preem, Kandyz, finländska S-gruppen, samt flera grossister. Avtalet med S-gruppen innebär att iQ Fuels funktionsdrycker lanseras i Estland, och diskussioner pågår med olika partners om lansering av Legendz i bland annat Polen, Tyskland, Frankrike och Benelux-länderna.

Ny Riesling från Tareq Taylor

Kockstjärnan Tareq Taylor lanserar nu ett eget Rieslingvin, kallat Tareq Riesling.
"Det perfekta vita vinet", säger han själv.

Brand på Scandi Standard

I Danmark har en av Scandi Standards fabriker, i Farre, eldhärjats under gårdagen. Ingen människa skadades, och skadorna blev begränsade, meddelar företaget, eftersom de anställda själva kunde hjälpa till att släcka elden. Företaget räknar med att få betala en självrisk om 20 miljoner SEK, men leveranserna ska inte påverkas eftersom man använder befintligt lager.

Rekord för norsk sjömatsexport

Norges export av sjömat under första kvartalet nådde all time high med ett värde om 34 miljarder NOK, en ökning med 22 procent från samma period i fjol. Mars blev den bästa månaden någonsin, med en 13-procentig ökning från mars 2021 till 12,4 miljarder NOK.
Norges Sjømatråd varnar dock för att världsläget kan komma att påverka fortsättningen av året.

Uppsving för Eatgood

Eatgood steg med 10,14 procent till 2:39 SEK på torsdagen, före bland andra Norway Royal Salmon som steg med 4,17 procent till 225:00 NOK, Chr. Hansen som steg med 4,14 procent till 553:40 DKK, och Probi som steg med 3,79 procent till 383:50 SEK.
Opticept föll med 4,32 procent till 62:00 SEK, medan Cloetta föll med 2,96 procent till 24:90 SEK och Oatly föll med 2,35 procent till 4:57 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,31 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,47 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,95 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,37 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,63 procent.  

Gomidda: Kostar det så smakar hon

Ställ höga krav nästa gång ni beställer full engelsk frukost på något av Premier Inns hotell i öriket. Inte nog med att kedjan har en egen smak- och lukterska anställd för att säkra att varje frukost har rätt arom; hon har nu även fått sitt luktsinne försäkrat för 30 000 GBP om året.
Chefsluktochsmakerskan, som kan glädja sig åt namnet Nicola Garnish ("garnering"), säger till Daily Mirror att hon för säkerhets skull sparar sitt dyrbara luktsinne för jobbet; hemma äter hon mest gröt och annat som inte påverkar förmågan att känna dofter.
35 procent av kunderna gillar doften av ägg och bacon och allt annat som därtill hörer, visar en undersökning som kedja har gjort, så det vill till att man har en för ändamålet kvalificerad kvalitetskontrollant, som garanterat inte luktar illa.

Email Marketing Powered by MailPoet