foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/04, 2022

Stöd till krisdrabbade fiskare

Efter nyheten om att svenska fiskare stannar i land för att det är för dyrt med diesel att ge sig ut och fiska, vilket bland annat slagit hårt mot räknäringen, har Göteborgs Fiskauktion beslutat införa ett eget bränsletillägg. För räkor och kräftor blir tillskottet 5 SEK per kilo, och för fisk blir det 2 SEK per kilo, pengar som ska betalas på prov under denna månad.
"Efter det får vi göra en utvärdering av det, det finns gränser för hur mycket vi har råd med. Det ligger ju i vårt intresse att fiskarna fortsätter att fiska, men vi ser det också som en markering mot staten för det är därifrån vi tycker att det här stödet ska komma. Det ska inte komma från branschen", säger Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion, till Göteborgs-Posten.
"Ur vårt perspektiv är detta en allvarlig fråga för hela Sveriges livsmedelsförsörjning. Det är ett problem som behöver lösas här och nu, inte om en eller tre månader", säger Roger Thilander.

Så smakar svenskarna

Beskt gillar vi sämst, salt är det vi helst smaksätter maten med, och på landsbygden använder man nästan dubbelt så mycket ketchup som i städerna. Det är några av slutsatserna som provsmakningsföretaget Smakbox drar i sin nya undersökning "Smakrapporten", som gjorts bland "1120 av Sveriges mest nyhets- och smakintresserade konsumenter", som företaget uttrycker det.
Andra överraskningar i undersökningen är att Parmesanost är svenskarnas tredje mest populära smaksättare, efter salt och peppar, samt att 60 procent av 18-27-åringarna tror att de kommer att äta mer asiatisk mat i framtiden. Samtidigt säger knappt hälften av samma åldersgrupp att de tror att det kommer att äta mer husmanskost och svensk mat, medan sex procent tror att det blir mer italienskt på bordet.
Företagets fullständiga kartläggning av svenskarnas smakpreferenser finns i grafiken intill.

Ramadan mest lokal företeelse

I helgen inleddes den muslimska fastemånaden Ramadan, då muslimer som följer påbudet att fasta från soluppgång till solnedgång av hävd äter desto mer under dygnets övriga timmar. Men trots att här således finns stora pengar att tjäna på extraförsäljning, är denna forfarande mest koncentrerad till vissa områden med stor andel muslimer. Det visar en rundringning bland de svenska dagligvarukedjorna som Dagligvarunytt har gjort. Följaktligen görs inga särskilda centrala satsningar, förutom att kedjorna ger lokala handlare möjlighet att köpa in de varor som efterfrågas, som dadlar, lammkött och liknande, skriver tidningen.

Häktad Icatopp överklagade

Den häktade ledamoten i Ica-handlarnas Förbunds styrelse som misstänks för grovt insiderbrott har överklagat tingsrättens omhäktningsbeslut. Svea Hovrätt avslog dock överklagan, trots att ledamotens advokat säger att denne bistår myndigheterna med utredningen.

Chr. Hansen går bra – men vill höja priserna

Chr. Hansen ökade sin vinst före skatt för andra kvartalet av räkenskapsåret till 76,0 miljoner EUR (59,9), efter att omsättningen ökat till 303,6 miljoner EUR (260,0).
Trots de fina siffrorna aviserar dock företaget prisökningar, med hänvisning till att "den övergripande volatiliteten på marknaden ökat" på grund av det stigande inflationstrycket efter Rysslands invasion av Ukraina. Av samma skäl sänker man vinstprognoserna för den närmaste tiden.

Norsk mat väntas skjuta i höjden

Norska livsmedel väntas bli tre procent dyrare på grund av Rysslands invasion. Det visar nya beräkningar från arbetsgruppen Teknisk beregningsutvalg (TBU) enligt E24.no. Vissa matvaror kan komma att bli både fyra och fem procent i år, ett par tre procentenheter mer än vad man räknat med tidigare.

Britterna har ont om arbetare

Coronapandemin och Brexit har sammanstrålat i en perfekt storm vilken lett till skriande brist på arbetskraft i den brittiska livsmedelsproduktionen. Nu varnar det brittiska underhusets miljö- och landstingsutskott att den brittiska livsmedelsindustrin kan komma att krympa permanent ifall regeringen inget görs, skriver Financial Times. Enligt utskottet har regeringen upprepade gånger ignorerat lantbrukarna och livsmedelsproducenterna när de försökt påtala detta.

Kindersalmonellan sprider sig

Irland har stoppat försäljningen av ytterligare Kinderprodukter från Ferrero, efter att man hittat flera fall av salmonella med koppling till Kinderägg. Samtidigt har Ferrero fått utvidga sin indragning i Europa till att även innefatta Nederländerna, för att vara på den säkra sidan, trots att inga fall har hittats där.

Simris Alg steg

Simris Alg steg med 7,05 procent till 0:82 SEK på onsdagen, före bland andra Lohilo som steg med 4,39 procent till 5:95 SEK, Dalsspira som steg med 4,12 procent till 1:77 SEK, och Agtira som steg med 3,78 procent till 24:70 SEK.
Salmon Evolution föll samtidigt med 8,27 procent till 8:99 NOK, medan Oatly föll med 7,44 procent till 4:73 USD, Veg of Lund föll med 5,75 procent till 13:76 SEK, och Midsona B föll med 4,59 procent till 26:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,53 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,71 procent.  

Gomidda: Fullängdsfrites

Världens längsta pomme frite (jo, det är väl singularformen av pommes frites?) ska ha serverats till Sam Mumford tillsammans med en kycklingburgare på puben The Black Boy i Newtown i Powys i Wales i höstas – 18,5 tum eller cirka 47 centimeter lång, enligt bildbevis som han postat på asociala media. Emellertid har han sedan dess blivit starkt ifrågasatt av diverse andra användare, som menar att han nog satt ihop flera frites, rapporterar Wales Online, trots att han på en bild visar upp monsterpommesen bredvid sin pint med öl, vilka båda visar sig vara lika långa.
Pubkedjan Wetherspoon, som äger The Black Boy, säger sig inte kunna verifiera uppgiften, men gratulerar Sam Mumford till att ha fått "en riktig bamsing". En beskrivning som en och annan drar paralleller med valda aspekter av den manliga anatomin med, och undrar ifall han inte borde ge sig in på en eventuell marknad för pommes frites-porr, ifall sådan finnes.
Hur sådan kan tänkas se ut vill vi dock icke försöka föreställa oss. Någon måtta får det nog vara.

Email Marketing Powered by MailPoet