foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/04, 2020

Kraftig ökning för Ica

Hamstring av mat och färre som äter ute har gett Icas försäljning en extraskjuts om 11,1 procent under mars, jämfört med samma månad förra året. Flera butiker har dock haft en större ökning än så – vilket tas emot med blandade känslor.
"Det är ingen sund ökning, jag hade hellre sett en normal försäljning utan coronavirus", säger Magnus Käck, som driver Ica Nära Järvastaden i Sundbyberg som haft en 20-procentig ökning, till Fri Köpenskap.
"Den här ökningen kommer från bunkring samt från restauranger och butiker som har det väldigt tufft, inne i stan till exempel. Det är inte alls kul", säger han.

Löfven rasar mot "oansvariga" restauranger

"Det finns tyvärr enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt". Det säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet efter att myndigheterna fått många rapporter om att reglerna som ska förhindra att coronasmittan sprids ofta inte följs.
Folkhälsomyndigheten och regionerna kommer nu förmodligen att genomföra kontroller under påskhelgen, som kan leda till att restauranger och krogar stängs.
"De verksamheter som inte följer reglerna kan i så fall förbjudas", säger Stefan Löfven.

Glad Påsk!

Foodwire tar nu ledigt över påskhelgen och återkommer på tisdag, den 14 april. Glad Påsk!

Bättre för produktionen – sämre för leveranserna

Det blir stadigt bättre produktionskapacitet i den svenska livsmedelsindustrin trots coronakrisen. När Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) nu presenterar sin senaste snabbenkät bland 96 av de viktigaste dagligvaruleverantörerna finns för första gången sedan enkäterna startade ingen livsmedelskategori i spalten "Mycket sämre", som svar på frågan om produktionskapaciteten de närmaste veckorna jämfört med normalläget.
Däremot försämras situationen när det gäller företagens väntade förmåga att leverera. Flera nya livsmedelskategorier har tillkommit bland dem för vilka leveransförmågan väntas bli mycket sämre, som djupfryst, konserver, och bak- och sötningsprodukter. Liksom tidigare är det dessutom fortfarande problem med leveranserna för flingor, müsli, gryn, pasta, ris och mos. DLF sätter detta i samband med hög sjukfrånvaro ute på företagen tillsammans med extremt hög efterfrågan.
Hela enkäten finns på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/04/dlf-varuforsorjning-prognos_v16-17.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Max lanserar gör-det-själv-burgare

"Hemburgare" blir namnet när Max nu lanserar ett eget gör-det-själv-kit för den som vill sätta ihop sin egen hamburgare i hemmet istället för att gå ut och äta. I bästa Ikeastil kommer ingredienserna i ett platt paket som innehåller kött, hamburgerbröd, ost, dressing, rödlök – samt till och med pappersfickor som man kan stoppa "hemburgarna" i, för att få den rätta snabbmatskänslan. En utökad variant av lådan innehåller även fyra Lava Cakes som efterrätt.
För säkerhets skull ingår även ett instruktionsblad om hur burgaren ska monteras.

Även Mackmyra gör handsprit – men drabbas ändå av krisen

Även svenska whiskeytillverkaren Mackmyra har tillfälligt ställt om produktionen till destillering av vad som ska bli handsprit för att möta den våldsamma efterfrågan i coronakrisens spår. Men trots detta har företaget tvingats sjösätta ett nytt räddningsprogram eftersom man drabbats mycket hårt av restriktionerna.
Bland annat har företaget fått amorteringsfrihet på lån från ALMI och Norrlandsfonden under sex månader, medan man förlänger mindre konvertibellån, och företaget har också korttidspermitterat och minskat produktionen. Samtidigt passar man på att satsa mer på onlineevents istället för fysiska sådana, när nu de föregående i hög grad ändå ersätter de senare.
Hur stor påverkan man räknar med att åtgärderna ska få har inte uppgetts, men det är ingen hemlighet att företaget haft problem i många år.
"I Sverige uppmanar vi svenskar till att visa stöd för svenska produkter i en svår tid", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ica åker Volvotåg för att klara försörjningen

Ica ska frakta importvaror till Sverige på Volvos godståg från Gent i Belgien – igen. Det har man gjort i sex år redan, eftersom tåget som fraktar gods från Sverige till Volvos fabrik i Gent annars skulle rullat tomt tillbaka, men på grund av coronakrisen håller Gentfabriken stängt sedan en tid och då har heller inga tåg rullat i någondera riktningen.
Nu ska Ica och Volvo tillsammans med Green Cargo och Scanlog ändå köra igång tåget igen, trots att det nu alltså kommer att gå tomt tillbaka till Belgien, för att säkra livsmedelsförsörjningen i Sverige.
"Vi har ett viktigt samhällsansvar när det gäller att trygga livsmedelsförsörjningen men också för att minska utsläppen. Just nu får vi de flesta leveranser som vi behöver, men för att säkra detta även framåt är vi glada att vi har kunnat komma till en lösning om att återuppta tågsträckan från Gent", säger Magnus Stadig, logistikdirektör på Ica.

Bärta till dagligvaruhandeln

Svenska veganska livsmedelstillverkaren Bärta, som i huvudsak använder gula svenska ärtor som bas, ska lansera sina produkter på Ica och Bergendahls. Sedan tidigare finns de hos grossister och enstaka butiker.

Matleverans – halmstrå för Uber & Co

Arbetslösheten i USA slår nya rekord. Det innebär att Uber, Lyft och de andra taxiutmanarna kan rekrytera nya förare i en takt man inte kunnat tidigare. Samtidigt håller sig många medborgare hemma och vill gärna få leveranser av mat. Krogar, restauranger och snabbmatsbolag försöker hitta nya intäktskällor när gästerna uteblir. Alla dessa faktorer utgör en möjlighet för taxiutmanarna, till exempel så har snabbmatskoncernen Yum Brands precis tecknat ett avtal med Uber Eats om matleveranser. En liten ljusglimt i mörkret, konstaterar The Information, som samtidigt bedömer att det kommer många bolagskonkurser framöver: både i matsektorn och bland taxibolagen.

Ostadig avslutning på kort börsvecka

Börsveckan bjöd på en blandad avslutning på veckan, som avslutades på skärtorsdagen och där Stockholmsbörsen stängde vid lunch och Köpenhamns- och Oslobörserna inte höll öppet alls. Kesko B steg med 5,80 procent till 54:75 EUR medan Kesko A steg med 4,74 procent till 53:00 EUR, Optifreeze steg med 5,47 procent till 27:00 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 4,2 procent till 9:90 SEK, Atria A steg med 3,95 procent till 9:20 EUR, Simris Alg steg med 3,73 procent till 1:00 SEK, och HKScan steg med 3,47 procent till 2:09 EUR.
I andra änden fanns Dalsspira som föll med 4,28 procent till 3:80 SEK, före Axfood som föll med 3,99 procent till 202:00 SEK, och Umida som föll med 2,93 procent till 2:32 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade vid stängningsdags minskat med 0,05 procent, medan Helsingfors OMXH25 på eftermiddagen hade ökat med 0,77 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,06 procent.

Gomidda: Inte avslöjade!

Receptet på McFlurry må ha avslöjats, vilket vi berättade om igår, men försöken att efterapa KFC:s "Finger Lickin' Good"-kyckling därhemma i coronakarantänen har däremot fått mer blandade resultat. Dan Fell i brittiska Warwickshire twittrar att han minsann inte bara vet hur man gör som på kycklinghaket, utan dessutom tror sig kunna förbättra det ikoniska receptet ytterligare, men samtidigt har KFC gått ut med hashtaggen #RateMyKFC där man erbjuder sig att sätta betyg på de forna kundernas mer eller mindre ambitiösa försök.
Och – föga förvånande, får man kanske tillägga, för vem vill uppmuntra en konkurrent? – finner dessa alster ungefär samma nåd hos KFC-juryn som en svårt vidbränd filé skulle finna hos Gordon Ramsey, ty ingen har enligt kedjan ännu lyckats avslöja dess hemligheter.
"Detta är det sorgligaste jag har sett, och då har jag sett avsnittet av Futurama där hunden väntar utanför på Fry", skriver KFC till exempel om Aidan Millers försök att få till en kycklingburgare, medan signaturen Adam Covfefes försök möttes med kommentaren "Vi är Kentucky FRIED Chicken, inte Kentucky Koka Det I Ett Ljummet Bad I 9 Minuter Chicken", rapporterar Daily Mirror.
Kan ni läsare bättre? Testa gärna under helgen – vi väntar med spänning.