foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/04, 2022

Arlas Kefir tillbaka igen

Arla börjar nu sälja Kefir igen – denna gång i en förpackning utan ryska associationer. Företaget drog ju in produkten då den stiliserade bilden på Vasilijkatedralen vid Röda Torget i Moskva ansågs opassande efter Rysslands invasion av Ukraina, men den nya förpackningen har bara bilder på stiliserade blomblad (se bilden).
"Innehållet är detsamma men illustrationen på förpackningen har ändrats", säger Sandra Eriksson, presschef på Arla Sverige, till Jönköpings-Posten.

Misstänkt salmonella i Kinderägg

Efter att omkring 125 fall av salmonella har konstaterats i Europa med koppling till Kinderägg och liknande produkter, så undersöker tillverkaren Ferrero om smittade produkter även sålts i Sverige. Det finns misstankar om att fyra svenska salmonellafall har koppling till smittade Kinderägg, meddelar Livsmedelsverket.
Hittills har salmonellasmittade produkter hittats i Storbritannien, Irland, Belgien, Frankrike och Tyskland. De smittade produkterna har alla kommit från samma fabrik i Belgien.

Ny vd på Premium Snacks

Henrik Strinning blir ny vd för Premium Snacks från 7 juli. Han har tidigare arbetat på Coop, Compass Group och Picard, varit strategikonsult på McKinsey, samt varit med och grundat ecobutiken Paradiset.

Orkla handlar ingredienser

Orkla köper 70 procent av belgiska ingrediensföretaget Hadecoup via sitt dotterbolag Idun Industri. Köpesumman har inte offentliggjorts.

Stjärnägg stöttar Majblomman

Stjärnägg lanserar en specialförpackning med 15 ägg med årets Majblomma på, där man skänker 1 SEK per såld ask till organisationen Majblomman.

Biogaia vill splitta aktien

Biogaias styrelse föreslår att företagets aktie splittas 5:1, alltså att varje aktie delas upp på fem. Beslut om saken ska tas på bolagsstämman den 6 maj.

Agtira steg

Agtira steg mest i branschen på tisdagen, med 9,17 procent till 23:80 SEK. Simris Alg steg med 3,79 procent till 0:77 SEK, medan Novozymes steg med 3,46 procent till 473:00 DKK och Carlsberg A steg med 3,33 procent till 1 025:00 DKK.
Lohilo föll med 7,32 procent till 5:70 SEK, medan Raisio föll med 5,87 procent till 2:57 EUR, Skåne-Möllan föll med 5,79 procent till 895:00 SEK, och Oatly föll med 5,25 procent till 5:05 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,18 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,89 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,58 procent.  

Gomidda: Stackars rika flicka

Abbie Chatfield – 26-årig poddcastare och Bachelor-kändis från Australien – gör just nu skandal i alla australiska media för sina rapporter från den Europaresa hon företagit för att bland annat gå på en väns bröllop, med sina bilder och kommentarer från jet-set-livet och lyxhotellen.
Hon flög (givetvis) business class, men businessloungen med sina gratisdrinkar dög inte, utan istället gick hon och pojkvännen och krökade på en annan bar på flygplatsen med "bättre vibbar" och naturligtvis betydligt dyrare drinkar.
Vid den fortsatta resan till Venedig lyckades paret hitta ett hotell för över 10 000 EUR natten, men hotellrestaurangen dög inte den heller, minsann, och sådär verkar det hålla på, enligt News.com.au.
Att de flesta av hennes fans inte kunnat resa alls på grund av pandemin (minns ni den?) är bara början för de ilskna kommentarer som haglar över henne på asociala media, för att inte tala om hennes försök att verka folkligare genom att säga sig hellre vilja gå på en vanlig italiensk glassbar istället.
Vi får väl bara hoppas att ingen råkat tappa en ärta under madrassen i sängen på det där hundratusenkronorshotellet. Men det finge vi säkert höra om också i så fall, det med.

Email Marketing Powered by MailPoet