foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/04, 2022

Fusk i fiskodlingen i Kungshamn

Affärsmannen bakom den kollapsade jättelika laxodlingen i Kungshamn, Roy Høiås, har en stiftelse på Irland, som ger skattelättnader – trots att den inte verkar leva upp till sitt syfe, avslöjar P1-programmet Kaliber i Sveriges Radio.
Enligt registreringen ska stiftelsen stötta "fattiga, behövande och underpriviligerade irländare", men det är en standardtext, som myndigheterna kräver, säger Roy Høiås.
"Det har ingenting med fattiga barn att göra, att man ska ge pengar till fattiga barn", säger Roy Høiås.
Roy Høiås menar ändå att man följer alla regler, men medger att syftet är att "minska riskerna för investerare" i fiskodlingsprojektet.

Räkpriserna rakar i höjden

Priserna på räkor väntas stiga kraftigt, som en följd av de skenande dieselpriserna. Många fiskare har helt enkelt inte råd att ge sig ut och fiska, utan funderar på att stanna i hamn.
"Det ligger ett antal båtar vid kaj och avvaktar nu vad som händer med bränslepriserna, om det kommer något stöd från den svenska regeringen eller på annat sätt som kan underlätta för deras del när det gäller bränsle", säger Roger Thilander, vd för fiskeauktionen i Göteborg, till P4 Göteborg.

Brist på viltkött

Det råder stor brist på viltkött i Sverige just nu. Orsaken är att efterfrågan minskade under pandemin, och slakterierna blev stående med stora osålda lager, rapporterar P4 Norrbotten. Nu när efterfrågan stigit igen, har slakterierna haft svårt att hänga med, och framförallt ren- och älgkött saknas nu på många håll.

Ny vd på Simris Alg

Julian Read blir ny vd för Simris Alg från och med 16 maj. Han har närmast varit Nordenchef för Dyson, och tidigare marknadschef för Norden för Omega Pharma.

Lanseringsboom från Bama

Bama lanserar hela tolv nya livsmedelsprodukter – åtta nya sallader med olika proteinbas, samt ett helt nytt produktkoncept, Noodle Bowls, en måltid som kan ätas både varm och kall, enligt företaget. Dessutom kommer en grillsås från Lillesjö.

Simris steg på vd-utnämning

Simris Algs nye vd fick aktien att raka iväg med 14,77 procent till 0:74 SEK på måndagen, före bland andra Mackmyra som steg med 3,57 procent till 6:38 SEK och Veg of Lund som steg med 2,90 procent till 14:20 SEK.
Agtira föll med 14,84 procent till 21:80 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 4,52 procent till 950:00 SEK och LMK Group föll med 3,39 procent till 29:95 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,79 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,42 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,98 procent.  

Gomidda: En store én

Preben og Preben nickar nog gillande i sin himmel över meddelandet att Verdens Største Virtuelle Ølsmagning ska avhållas den 14 maj på Tivoli i Köpenhamn (var annars?). Redan förra året skrev sig 13 danska bryggeriföretag in i rekordboken med namn efter en av sina irländska konkurrenter, när de fick med sig fler än 65 000 danskar på vad som alltså redan då var världens största ölprovning. I år tänker man slå sitt eget rekord, både för världens största virtuella ölprovning och för världens största ölprovning på flera håll – det senare med hjälp av direktsändning i TV2, så att man kan delta från hemma i favoritsoffan.
"Vi har fått bevis på att danskarna törstar efter stora upplevelser, särskilt efter corona", säger Tivolis marknadschef Niels Erik Folmann till Fødevarefokus.
Danmark, Danmark, det er et dejligt land.

Email Marketing Powered by MailPoet