foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/04, 2022

"Krympflation" gör maten dyrare utan att det märks

Mindre förpackningar till samma pris som innan – det är många livsmedelsföretags metod att slippa få det att se ut som om man höjer priserna. Förra året syntes detta mest inom djupfrysta skaldjur och chips, visar siffror från SCB, medan chark och djupfrysta grönsaker krympte mest till samma pris under 2020.
"Kaffe har varit bland de livsmedel som påverkats mest av krympflation under en längre tid. Under 2017 såg vi att förpackningsändringarna höjde kaffepriserna med i snitt fyra procent", säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, till Livsmedelsnyheter.
Den totala effekten på livsmedelspriserna per år mäts dock i tiondels procentenheter.

Äggbranschen vädjar om höjda priser

Ännu en gång vädjar äggbranschen om mer betalt för att täcka sina kostnader – denna gång då Rysslands invasion av Ukraina ökat redan stigande kostnader på till exempel foder. Bönderna behöver minst 0:45 SEK mer per ägg, säger äggproducenter som branschorganisationen Svenska Ägg talat med.
"De höjda produktionskostnaderna pressar den svenska äggbranschen hårt och det kan leda till brist på svenska ägg", säger Leif Denneberg, styrelseordförande för Svenska Ägg. 

Svensk Mjölk går med i Tillväxtbolaget

Svensk Mjölk blir den femte delägaren i Tillväxtbolaget, efter HK Scan, LRF, Lantmännen och Växa Sverige. Tillväxtbolaget ger lån till företag som vill göra "hållbara och tillväxtorienterade investeringar", som bolaget uttrycker det.

Sockerpaketen får nytt utseende

Dansukker ska ge det svenska strösockret nya förpackningar (se bilden). Dessa ska framhålla att det främst är socker från svenska sockerbetor i påsarna.

Sommardrömmar från Gille

Continental Bakeries släpper två sommarversioner av de klassiska "drömmarna". De porösa småkakorna kommer nu i citron- och kolasmak.

Tapp för Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobacco Group föll med 5,08 procent till 136:50 DKK, före bland andra Eatgood som föll med 4,87 procent till 2:15 SEK, Skåne-Möllan som föll med 4,81 procent till 990:00 SEK, och Umida som föll med 4,19 procent till 6:86 SEK.
Bakkafrost steg med 5,56 procent till 626:00 NOK, före Grieg Seafood som steg med 5,41 procent till 126:00 NOK, Salmar som steg med 3,87 procent till 725:50 NOK, och Raisio som steg med 3,75 procent till 2:77 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,15 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,96 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,67 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,67 procent.  

Gomidda: April, april

Inte heller i år publicerar vi något aprilskämt, måna som vi är om att det som står i Foodwire ska gå att lita på. Men i branschen finns forfarande en och annan skojfrisk kommunikatör – eller vad sägs om Vapiano Sverige, som enligt egen utsago lanserar doftljus och doftoljor som ska frambringa doften av deras vanligaste maträtter?
"Först ut är doftoljan ‘Basilika & Parmesan’ samt doftljuset ’Pasta Bolognese’. För den som önskar en något kraftigare ton kan man även välja att köpa till extra chili och vitlök", förklarar restaurangkedjan i en pressrelease, och hävdar att "flertalet av våra gäster har en längre tid efterfrågat att även kunna ta med sig den italienska doften hem".
The Winery Hotel meddelar att man nu lanserar "Wine Phone", en rent översmart telefon som ska kunna leverera vin direkt ut ur luren, precis som Stig-Helmer och juicen på flyget, ni vet. Utvecklaren "Elon Must" därstädes berättar även om den nya appen "Winder – First Crush (then press)", varmedelst användare med samma smak- och doftpreferenser kan matcha ihop varandra, och träffas via "platstjänsten Gargel Maps".
Leveransplattformen Wolt meddelar att man nu även kan beställa hund, alltså en livs levande jycke, med gratis frakt första veckan, och garanterad leverans av 1 st fyrbent vän inom 30 minuter.
"Perfekt för föräldern som glömt födelsedagspresent eller partnern som gjort bort sig och behöver muntra upp sin respektive", enligt Wolt, som dock inget skriver om huruvida sagda djur även kan levereras serveringsfärdig för dem som har sådana gastronomiska böjelser.
Tur att det bara är första april en gång om året.
Email Marketing Powered by MailPoet