foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/03, 2022

Alla får gå från Mat.se

Samtliga drygt 20-talet anställda på Mat.se sägs upp. Det bekräftar Mathem, som köpte upp Mat.se i december. Enligt uppgifter till nyhetssajten Breakit ska dessutom varumärket Mat.se försvinna, men den uppgiften har inte bekräftas.

Dagligvarutopp häktad i Ica-härvan

En av dem som häktats misstänkt för insiderbrott i samband med Ica-handlarnas Förbunds köp av Ica Gruppen är styrelseledamot i branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Denne kommer att ersättas tills vidare av en suppleant, skriver Dagligvarunytt.
Personen är Ica-handlare i södra Sverige, och har dessutom fler tunga uppdrag i branschen.

Palmoljan återkommer i krigets spår

Företag som gått över från den omstridda palmoljan till solrosolja tvingas nu gå tillbaka till palmoljan. En av de stora producenterna av solrosolja är nämligen Ukraina, som ju invaderats av Ryssland.
Ett av de företag som tvingas göra så är chipstillverkaren OLW i Filipstad, som slutade med palmolja 2008.
"För att få ut produkter på marknaden över huvudtaget behöver vi använda den vegetabiliska oljan som finns att tillgå", säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla, som äger OLW, till P4 Värmland.

Vegetariskt – från Scan

Nu kan man även äta växtbaserade produkter från Scan. Det klassiska köttföretaget lanserar flera nya växtbaserade alternativ, i spåren av den ökande vegotrenden. Det blir fråga om vegobullar, vegokorv, middagskorv och vegofärs.
"Det har varit en utmaning att hitta rätt smak och konsistens, vi har testat oss fram och nu är vi redo att lansera ett vegosortiment som vi verkligen står för", säger Matilda Halléhn, kategorichef för Scans vegosortiment.

Novozymes höjer priserna

Ingrediensföretaget Novozymes aviserar prishöjningar efter att råvaror, energi samt transporter alla blivit dyrare.
"De senaste sex månaderna har Novozymes upplevt exempellös inflation på råvaror", skriver företaget i ett pressmeddelande.
Hur stora höjningarna blir kommer att variera; företaget jobbar just nu med att kontakta kunderna och ge fler detaljer.

Egypten vill ha svenskt vete

Efter Rysslands invasion av Ukraina, som är en av världens stora veteexportörer, börjar bristen bli kännbar hos importörerna. Egypten undersöker nu om man kan köpa vete från Sverige, rapporterar Food Monitor, och har skickat en brådskande förfrågan till Livsmedelsverket om saken.

Uppsving för Simris

Simris Alg stod för dagens största uppsving med en ökning om 11,32 procent till 0:65 SEK, före bland andra Skåne-Möllan som steg med 6,12 procent till 1 040:00, Fuud som steg med 4,43 procent till 0,73 SEK, och Umida som steg med 3,77 procent till 7:16 SEK.
Mackmyra föll samtidigt med 5,50 procent till 6:18 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 5,41 procent till 35:00 NOK, Kesko B föll med 4,76 procent till 25:01 EUR, och Norway Royal Salmon föll med 4,55 procent till 210:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,65 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,98 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,61 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,98 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,29 procent.  

Gomidda: Gammal sprit

Vill man dricka gammal sprit, kan man ut och kryssa med Viking Line om en månad ungefär. Då äger årets upplaga av Cinderella Whisky Fair rum på färjan Cinderella, och förutom det sedvanliga uppbådet av konnässörer, samlare, utställare med mera, och det ligger väl i farans riktning att man kommer att stöta på en och annan vällagrad flaska i baren.
Men den äldsta är redan såld: en pava The Tale of the Dog från skotska The Balvenie, med sina modiga 46 år på nacken. Den gick för 199 900 SEK – köparen hade väl inte haft råd med den där sista hundralappen, kan man tänka sig – men då får man även den här fina trälådan på köpet, som ni kan se på bilden intill, och som man kan ställa i bokhyllan till minne av en utgift som hette duga.
Till råga på all visar sig priset ha varit taxfree, så vad den skulle kostat med vanliga alkoholskatter medräknade vågar vi inte ens tänka på.
Email Marketing Powered by MailPoet