foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/03, 2022

Storsatsning för matförsörjningen

Stora delar av livsmedelsvärlden ska samarbeta med myndigheterna i en ny storsatsning för att säkra livsmedelsförsörjningen i kristider. Initiativtagare är Livsmedelsverket och Jordbruksverket, som sedan tidigare har i uppdrag från regeringen att se till att matförsörjningen fungerar.
"Med det arbete som nu drar igång är ambitionen att vi tillsammans med näringslivet ska komma fram till konkreta lösningar som vi kan sätta i verket", säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.
Svensk Dagligvaruhandel, Svensk Handel, Livsmedelsföretagen, LRF, Lantmännen, Pågen, Arla Foods, HK Scan och Orkla är bara några av de 25 företag och branschorganisationer som deltar. Resultatet ska presenteras senast i slutet av nästa år.

Ica-handlare rasar över insidermisstankar

"Många tycker att vi Ica-handlare är giriga och rika. Nu kan de säga 'vad var det jag sa'. Bara att Ica får den här negativa uppmärksamheten förstör så mycket för oss andra och självklart skadas varumärket Ica ofantligt mycket". Det säger en av många Ica-handlare som tidningen Dagligvarunytt talat med efter att sex personer häktats och ytterligare sju personer är misstänkta för insiderbrott i samband med att Ica-handlarnas Förbund tillsammans med AMF köpte Ica Gruppen – och efter att det visat sig att fem av de sex häktade är Ica-handlare.
"Det känns pinsamt och girigt och svärtar ned varumärket och det hårda slit som det faktiskt innebär att vara Ica-handlare. De som tidigare har tala om 'Rica-handlare' får vatten på sin kvarn", säger Nils Wikberg, som äger Ica Nära Fjällboden i Hemavan.
"Det känns hemskt och det är klart att man blir illa berörd", säger Thomas Strindeborn, som driver Ica Maxi i Partille och som tidigare varit ordförande för Ica-handlarnas Förbund. "Alla vi som jobbar inom Ica berörs och det är jättetråkigt att förknippas med den här typen av rapportering och braskande rubriker", säger han.

Bönder, matindustri och handel lönsammare – men inte restauranger

Lantbrukare och andra primärproducenter, livsmedelsföretag samt dagligvaruhandeln ökad alla sin lönsamhet mellan 2016 och 2020. Men restaurangbranschens lönsamhet rasade på grund av pandemin, vilket gör att lönsamheten i hela livsmedelskedjan totalt minskar. Det visar den årliga uppföljningen av livsmedelsstrategin som Jordbruksverket gör.
"Vi ser tydligt att lönsamheten och konkurrenskraften inom livsmedelskedjan påverkas av yttre omständigheter, till exempel torkan 2018 och pandemin 2020, som är mycket svåra för företagen att förutse. Den långsiktiga lönsamheten är en av de största utmaningarna för företagen", säger Camilla Burman, utredare på Jordbruksverket.
"Det är tydligt att det är av stor vikt att företagen har en buffert för att klara av yttre omständigheter. Företagen behöver också ha en diversifierad verksamhet för att hantera risker så som väderberoende produktion och oförutsedda omständigheter", säger Camilla Burman.

Problem för Salmars köp av NTS

Salmar är på väg att köpa upp konkurrenten NTS och därmed också Norway Royal Salmon för 15 miljarder NOK – men köpprocessen har stött på patrull. NTS nuvarande styrelse vill ha en extra bolagsstämma i Norway Royal Salmon, för att denna ska granska Norway Royal Salmons planerade köp av Salmonor. Den affären vill inte Salmar ha med sig i bagaget, men det örat vill inte Norway Royal Salmon lyssna på. NTS kräver nu att Salmonoraffären skjuts fram till mitten av december, skriver E24.

Burger King-syster satsar i Europa

Burger Kings systerbolag Popeyes tänker öppna 350 restauranger i Storbritannien de närmaste tio åren. I Rumänien ska det bli 90 nya restauranger under samma tid, och i Frankrike ett antal hundra.
Sedan tidigare finns Popeyes även i Schweiz, Spanien och Turkiet, utöver hemlandet USA.

Agtira föll igen

Agtira föll återigen på onsdagen, med 6,86 procent till 25:80 SEK, före bland andra Mackmyra som föll med 2,97 procent till 6:54 SEK, Oatly som föll med 2,96 procent till 5:24 USD, Simris Alg som föll med 2,83 procent till 0:58 SEK, och Umida som föll med 2,82 procent till 6:90 SEK.
Eatgood steg med 7,01 procent till 2:29 SEK, medan Kopparbergs steg med 4,73 procent till 177:00 SEK, Norway Royal Salmon steg med 4,27 procent till 220:00 NOK, och Dalsspira steg med 3,82 procent till 1:63 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,12 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,95 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,58 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,19 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,04 procent.  

Gomidda: Den som har elever har lever

Det går inte att få svenska skolbarn att äta inälvsmat – men det gör att de får i sig alldeles för lite järn. Därför måste man smussla ned lever i maten.
Så lyder resonemanget bakom en ny mald nötlever från Gudruns Foodservice, som i maskopi med Södertälje kommun ska använda denna på detta sätt. Kalvlever blev för svårt och grislever går bort eftersom den varken är kosher eller halal, och nu har man experimenterat fram bland annat en köttfärslimpa med levern uti, där man inte kan känna smaken av levern.
Riktigt hur detta ska tas emot av eventuella hinduiska elever – som ju inte äter nötkött – i det mångkulturella Södertälje framgår däremot inte. Men den som har (e)lever får se.

Email Marketing Powered by MailPoet