foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/03, 2022

50 ton utgången mat hittad hos butik

En livsmedelsbutik i Malmö visade sig ha nästan 50 ton gammal och utgången mat i lager, när Miljöförvaltningen kom och knackade på. En del av maten var mer än tio år gammal, skriver Sydsvenskan, vilket kommunen misstänker kan vara rekord.
Butikens ägare säger att maten skulle ha kasserats för två år sedan, men att pandemin kom emellan. Nu ska däremot matvarorna förstöras.

Kakaojättar vill ha skärpta EU-regler

The Cocoa Coalition, i vilken en rad kakaojättar och rättviseorganisationer ingår, efterlyser nu skärpta regler från EU-kommissionen om bättre spårbarhet av kakaon. Organisationen vill se full geolokalisering av kakaons ursprung, vilket också kommer att kräva att EU-kommissionen kartlägger vilka behov som finns hos de många små odlarna i Afrika för att kunna leva upp till detta, och stöttar dessa ekonomiskt.
I The Cocoa Coalition ingår Ferrero, Hershey, Mars, Mondelez, Nestlé, Tony's Chocolonely, Rainforest Alliance samt Fairtrade International.

Humble köper hälsobolag

Humble Group köper hälso- och skönhetsproduktsföretaget Medicanatumin för drygt 118 miljoner SEK. 113 miljoner av dessa ska Medicanatumin dock återinvestera i Humble Group.
Affären kräver godkännande av Medicanatumins aktieägare på extra bolagsstämma.

McPlant på väg att floppa?

Nya helveganska McDonald's-burgaren McPlant – som utvecklats i samarbete med uppmärksammade bolaget Beyond Meat – håller på att bli en flopp. Det säger investmentbanken BTIG till Food Navigator. På de marknader i USA där McPlant testats, ligger försäljningen på mindre än en tredjedel av vad kedjan hade förväntat sig, bland annat för att den är för dyr, enligt bankens analytiker.
Företaget har inte kommenterat.

Lohilo steg

Lohilo steg med 11,11 procent till 6:00 SEK på tisdagen, före bland andra Humble Group som steg med 8,03 procent till 19:90 SEK, Oatly som steg med 7,55 procent till 5:41 USD, Carlsberg A som steg med 6,20 procent till 994:00 DKK, och Carlsberg B som steg med 4,49 procent till 846:60 DKK.
Dalsspira föll med 7,65 procent till 1:57 SEK, medan LMK Group föll med 5,78 procent till 31:00 SEK och Agtira föll med 4,48 procent till 27:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,39 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 2,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,45 procent.  

Gomidda: Nu är krisen ett verkligt faktum

Allting blir dyrare och maten likaså, i spåren av krig och pandemier och allsköns elände. Men nu kommer den slutliga bekräftelsen på att krisen är total, ty McDonald's i Danmark ska höja priset på en cheeseburgare, för första gången på över 20 år.
Från och med 5 april kommer denna därför inte längre att kosta 10 DKK, utan hela 12 DKK, rapporterar Ekstra Bladet.
Dessutom kommer menypriserna att stiga med i snitt två procent. Vi utgår ifrån att detta innebär att undergången nu är nära.

Email Marketing Powered by MailPoet