foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/03, 2022

Carlsberg ger upp Ryssland

Carlsberg ger upp i Ryssland och kommer att sälja hela sin verksamhet i landet. Företaget hoppas kunna sälja de åtta bryggerierna till marknadsvärde, men det kommer ändå att betyda en stor nedskrivning av värdet.
Carlsberg har funnits i Ryssland sedan 2008, när man köpte Scottish & Newcastle i samarbete med Heineken. Även under pandemiåret 2021 stod Ryssland för tio procent av Carlsbergkoncernens omsättning, och Carlsberg har haft en tredjedel av den ryska ölmarknaden.

Heineken skippar Ryssland

Heineken blir nästa bolag att helt lämna Ryssland och sälja sin verksamhet där. Företaget har tidigare stoppat investeringar i och export till Ryssland, men nu anser man att det är "ohållbart" att ens äga verksamheter i landet. Heineken kommer dock att försöka se till så att inte den ryska staten köper upp verksamheten.

Ica-razzian: Alla misstänkta har kopplingar till Ica

Alla de sju personer som häktats i utredningen om insiderbrott när Ica Handlarna köpte Ica Gruppen och de övriga sex misstänkta har kopplingar till Ica. Det säger kammaråklagare Jonas Myrdal på Ekobrottsmyndigheten till Dagligvarunytt. Av de häktade är sex Icahandlare och den sjunde en styrelsemedlem, som misstänks ha läckt uppgifterna till de övriga.
De 13 ha totalt gjort vinster på den misstänkta insiderhandeln om cirka 25 miljoner SEK, skriver Dagens Industri.

Fuud köper GI-Boxen och Foodbox

Fuud köper GI-Boxen och Foodbox för totalt omkring 55 miljoner SEK. Det, hoppas företaget, kommer i sin tur att öppna till exempel gym, sporthallar och padelhallar för Fuuds produkter.

Nu börjar EU bygga fläskberg

EU ska nu betala stöd åt privata aktörer för att lagra fläskkött under viss tid, för att minska överskottet efter den kraftigt minskade efterfrågan. Denna beror i sin tur bland annat på minskad import i Kina, pandemin, och ökade priser på insatsvaror.

Walmart fimpar

Den väldiga amerikanska varuhuskedjan Walmart ska delvis sluta sälja cigarretter i sina över 4 700 butik i USA. Exakt hur många som helt kommer att sluta sälja cigarretter har inte uppgetts, men det har redan börjat ske i bland annat Kalifornien, Florida och New Mexico, rapporterar Dow Jones.
Swedish Match säger till nyhetsbyrån Direkt att man inte räknar med att påverkas av stoppet.

LMK och Skåne-Möllan drog iväg

Skåne-Möllan steg med 12,96 procent på måndagen till 915:00 SEK, efter att tidvis under dagen ha varit upp med över 22 procent. LMK Group steg med 17,92 procent till 32:90 SEK, medan Cloetta steg med 7,16 procent till 26:04 SEK, Probi steg med 4,48 procent till 385:00 SEK, och Viva Wine Group steg med 3,96 procent till 55:10 SEK.
Fuud föll med 6,92 procent till 0:73 SEK, medan Simris Alg föll med 3,24 procent till 0:58 SEK, och Oatly föll under tidiga handeln i New York med 3,13 procent till 4:96 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,87 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,89 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,75 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,05 procent.  

Gomidda: Fitnessägg

Påsken närmar sig ju med stormsteg, och med den – av skäl som vi aldrig riktigt har förstått – årets riktigt stora godishelg. Men för den som inte vill återbörda (med betoning på "börda") de kilon hen eventuellt lyckats bli av med efter nyårslöftenas infriande, kanske det kan vara trevligt med ett "fitnessägg" istället.
Det hoppas åtminstone svenska Bluebox, som laddat sina påskägg med bars, nötter, linschips, milkshake och koffeindryck (nå, det där sistnämnda kanske inte är helt hälsosamt), och lanserar dessa som "perfekt påskpresent till någon som tränar eller behöver lite extra energi och motivation".
"Idén till ägget började egentligen som ett skämt, men det visade sig att vi var flera som själv skulle kunna tänka sig att få eller skicka ett fitnessägg till någon, så beslutade oss för att köra på det. Lite med glimten i ögat", säger vd Charlotta Lannerheim, ett bevis så gott som något för att man ska ta vara även på de udda idéerna.
Email Marketing Powered by MailPoet