foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/03, 2022

Bananbrist hotar till nästa helg

Till nästa helg kan bananerna i Sverige ta slut – på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Orsaken är att Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om en rikstäckande blockad mot ryska fartyg, ryskt gods, och sjötrafik till och från ryska hamnar i protest mot invasionen. Eftersom de flesta bananer som importeras till Sverige fraktas på ryska fartyg, skulle det innebära ett totalstopp för bananimporten från måndag.
"De lager vi har i Sverige och Danmark räcker ungefär en vecka", säger importören Grönsaksgrossisten i Helsingborg till Helsingborgs Dagblad, och konstaterar att det inte finns plats på andra fartyg heller.
Blockaden omfattar visserligen inte medicin och mat – men Hamnarbetarförbundet insisterar på att bananer inte räknas till någondera kategorierna. De är "möjligen en frukt", säger den lokale fackordföranden Rolf Lycktoft till tidningen.

Razzior mot Fazer och Polarbröd

Polarbröd och Fazer misstänks för att ha delat upp marknaden mellan sig, och fick i veckan påhälsning av Konkurrensverket i en gryningsräd. Enligt myndigheten ska de både företagen ha kommit överens om vilka bröd som ska säljas var, vilket är förbjudet.
"Anklagelserna mot Fazer om överträdelse av förbuden i konkurrenslagen är obefogade", säger Fazer Bageri Sveriges vd Patrik Hellgren till Dagens Nyheter. Polarbröd vill inte kommentera.

Ica-razzian: Ytterligare fyra häktade

Ytterligare fyra personer har häktats, utöver de tre som häktades igår, misstänkta för insiderhandel i samband med att Icahandlarnas Förbund köpte Ica Gruppen.
Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion är flera av de totalt sju häktade Icahandlare.

Etikettbrist hotar i Sverige

Det kan snart bli brist på etiketter för både livsmedelsindustrin och alla andra branscher. Orsaken är en strejk på företaget UPM i Finland som tillverkar underlag till etiketter, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Etikettbristen kommer inte bara att påverka förpackningarna, utan till exempel även lastpallar, framhåller Karolina Valdemarsson, Sverigechef på Lantmännen.

Arla vill slippa brittiska EMV-kontrakt

Arla vill bryta kontrakten för dryckesmjölk som säljs under kedjornas egna varumärken i Storbritannien, om man inte kan få mer betalt. Prispressen på konsumtionsmjölk under egna varumärken har gjort att hanteringen helt enkelt inte längre lönar sig, skriver danska Finans.dk.
Om det blir så att man bryter kontrakten, kommer råmjölken som blir över istället att skickas till koncernens fabriker i Tyskland och Danmark, och därefter vidare ut på världsmarknaden.

Jättemuthärva hos Carlsberg i Belarus

En "massiv korruptionsskandal" i Carlsbergs dotterbolag Alivaria i Belarus har upptäckts i en internrevisionsrapport hos bolaget. Det skriver den danska dagstidningen Berlingske. Företaget har tidigare utrett bolaget, men efter att revisorerna upptäckt stora brister – så stora att revisorerna varnar att dessa kan leda till straffansvar för styrelsen – börjar Carlsbergs egen utredning nu om igen.
"All form av korruption är helt oacceptabel inom Carlsberg, så vi tar det på största allvar", kommenterar Carlsberg.

Dalsspira steg

Dalsspira steg med 6,49 procent till 1:64 SEK på fredagen, före bland andra Simris Alg som steg med 6,20 procent till 0:62 SEK, Ice Fish Farm som steg med 4,29 procent till 36:50 NOK, Carlsberg A som steg med 4,03 procent till 930:00 DKK, och Salmon Evolution som steg med 3,78 procent till 10:44 NOK.
Eatgood föll med 4,82 procent till 2:17 SEK, medan Midsona B föll med 3,65 procent till 29:05 SEK, Mackmyra föll med 2,77 procent till 6:32 SEK, och Oatly föll med 2,31 procent till 5:07 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,20 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,03 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,37 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,12 procent.  

Gomidda: Lettuce go to Mars

I arbetet med att skicka människor till Mars framåt 2030, har Nasa nu lyckats få fram en ny sorts rymdsallad, som inte bara kan odlas ombord på lämplig rymdfarkost, utan som som även innehåller ett hormon som motverkar benskörhet.
Denna åkomma drabbar eljest astronauter som tillbringar tid i viktlöshet – så mycket som en procent av benmassan per månad kan gå förlorad, enligt tidigare studier, och då blir det ju inte mycket kvar, ifall man ska ut på långresa till annan planet.
Den enda lilla haken är att man måste äta omkring 380 gram sådan dundersallad om dagen, för att skelettet ska hålla sig intakt, rapporterar BBC – vilket kanske öppnar oanade karriärmöjligheter för vegetarianer och veganer.

Email Marketing Powered by MailPoet