foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/03, 2022

Ica-razzian: Tre personer begärda häktade

Två Icahandlare och en ledamot i Ica-Handlarnas förbundsstyrelse har begärts häktade idag, efter tisdagens razzia mot Ica-Handlarnas Förbund. Enligt Dagens Industri har sammanlagt tretton misstänkta personer frihetsberövats i samband med Ekobrottsmyndighetens utredning om misstänkta insiderbrott under Ica-Handlarnas Förbunds köp av Ica Gruppen tillsammans med pensionsjätten AMF – misstankar som många delar.
"Det var någon som sade till mig att det här var det tydligaste tecken på läckage han hade sett, och jag kan bara hålla med. Det är så mycket som talar för att någonting inte har skett på korrekt sätt här", säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton till Dagens Nyheter.
Sverre Linton anser att parterna borde ha offentliggjort att ett bud var på gång, och att aktien borde ha handelsstoppats när aktiekursen började stiga.
Styrelseledamoten stängs av tills vidare, säger Ica-Handlarnas Förbunds vd Göran Blomberg till Dagligvarunytt.
"Vi ser allvarligt på situationen och fortsätter bistå myndigheterna med det material som efterfrågas i den här utredningen", säger han, men framhåller att "det är stor skillnad på att vara misstänkt för ett brott och att vara dömd".
Även Ica Gruppen tycker att situationen är "mycket allvarlig", men vill i övrigt inte kommentera.

ERT Godis köper Mormor Lisas Konfektyr

ERT Godis i Växjö köper Mormor Lisas Konfektyr i Malmö för en icke uppgiven summa. I samband med det kommer man att ge Mormor Lisas grafiska profil en ansiktslyftning, och man kommer också att börja erbjuda egenmärkesvaror.

Italiensk premiumpasta ska breda ut sig

Italienska premiumpastan Rummo ska bli en vanligare syn i svenska butiker. Det hoppas åtminstone Gourmet Food, som får ensamrätt inom i alla försäljningskanaler för pastan i Sverige. Avtalet uppskattas vara värt minst 100 miljoner SEK i konsumentledet de närmaste tre åren.

Veganska nyheter från Quorn

Quorn lanserar nu två veganska minifiléer, Quorn Vegan Mini Fillets Barbecue och Quorn Vegan Mini Fillets Sweet Chilli.

Nestlé backar (delvis) om Ryssland

Efter häftig kritik från många håll väljer nu Nestlé att lämna Ryssland – dock med undantag av "essentiella livsmedel", som barnmat och mat till sjukhus. Hur detta kommer att påverka de omkring 7 000 anställda i landet har inte uppgetts.
Hackergruppen Anonymous säger samtidigt att man stulit data från Nestlé, däribland interna e-postadresser, lösenord och information om företagets kunder, som hämnd för att Nestlé inte tagit tillräckligt starkt avstånd från Ryssland. Men en talesperson för företaget säger till nyhetssajten Gizmodo att Nestlé självt offentliggjort detta av misstag tidigare i år.

Tekniska problem för börskurserna

På grund av tekniska problem bortom vår kontroll utgår börskurserna för livsmedelsrelaterade nordiska företag idag. Vi beklagar.

Gomidda: Mögelost? Nä fy

Ett ostföretag i Lejre kommun i Danmark – som nog gärna vill vara anonymt – tvingas nu destruera 272 uppenbart farliga ostar, och dessutom böta 25 000 DKK för att man inte gjort det när Fødevarestyrelsen först krävde detta.
Orsak? Myndigheten fann att ostarna var mögliga.
Både vitt och grönt mögel fanns på ostarna när Fødevarestyrelsen inspekterade företaget 2018, och därför var de otjänliga som människoföda, ansåg myndigheten enligt danska nyhetssajten SN.dk. Det halp föga att den medarbetare som hade ansvar för ostarna försökte förklara att mögel är naturligt på ost, och att inga kunder blivit sjuka av den, utan en domstol har fastställt myndighetens beslut.
Vad Fødevarestyrelsen skulle ha tyckt om till exempel Blå Kornblomst, Saga eller Danablu, ifall de uppfunnits idag, vågar vi inte tänka på. Men med 25 000 DKK i böter kan man väl åtminstone säga att myndigheten nu får betalt för gammal ost.

Email Marketing Powered by MailPoet