foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/03, 2022

Razzia mot Ica-Handlarna – grova insiderbrott misstänks

Polis och Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia mot Ica-Handlarnas Förbunds huvudkontor i Solna på tisdagen, samt hos några privatpersoner. Orsaken är att man misstänker grova insiderbrott i samband med Ica-Handlarnas Förbunds köp av Ica Gruppen.
"Syftet har främst varit att inhämta information om budprocessen", säger Jonas Myrdal, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Dagens Industri.
Ica Gruppens aktier steg kraftigt strax innan Ica-Handlarnas Förbunds uppköpsbud presenterades i senhöstas, vilket fått både myndigheterna och analytiker att misstänka att någon eller några handlat aktier med kännedom om budet, innan det offentliggjordes.
"Den kraftiga kursuppgång som startade cirka en månad före budet har rimligen till stor del berott på omfattande läckage rörande budet på Ica. Vad som hittills framkommit i vår utredning ger stöd åt den bilden", säger Jonas Myrdal.

Ica-Handlarna: Vi är inte misstänkta för brott

Det är inte Ica-Handlarnas Förbund som är misstänkt för brott, trots razzian mot förbundets huvudkontor. Det säger vd Göran Blomberg till Dagligvarunytt.
"Vi är inte misstänkta för någonting, utan i efterkant av den här affären vi gjorde gör man utredningar på grund av kursrörelser och ryktesspridningar och annat. Då har vi efterfrågats på information om vår process i det här och det har de fått. Vill de ha mer information så får de det", säger han.
Åklagaren Jonas Myrdal på Ekobrottsmyndigheten vill inte uttala sig om vilka som är misstänkta.

Tusen olyckor i livsmedelsindustrin om året

Under de fyra åren mellan 2016 och 2020 anmäldes drygt 4 000 olyckor, som lett till sjukfrånvaro, inom livsmedelsindustrin. Utöver dessa anmäldes 721 fall av sjukdom som berodde på jobbet, varav fler än hälften var belastningsskador. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket.
Nu ska livsmedelsbranschen tillsammans med frisörbranschen, som också är hårt drabbad av belastningsskador, särgranskas i ett gemensamt EU-projekt med fokus på ergonomi, kallat "Friska arbetsplatser belastar rätt".
"Vi tittar på om det finns utrymme för... (o)m arbetstagare inom livsmedelstillverkning har tillgång till rätt utrustning och om kan man i så fall ställa in den så att det passar individen. Det är viktigt att arbetsgivaren sett till att arbetstagarna har kunskap om hur man förebygger belastningsskador", säger projektledaren Annika Schmidt,
Om det visar sig att det finns systematiska brister i arbetsmiljöarbetet kan det bli vite för företagen. Hela resultatet av granskningen ska senare redovisas i en rapport.

Fakta: Andel av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro, 2016-2020
Fall av person 21 procent
Belastningsolycka 15 procent
Skada av verktyg 14 procent
Skada av maskin 11 procent
Skada av transportanordning/fordon 9 procent
Skada av slag mot föremål 8 procent
Ras, eller fall av föremål 6 procent
Övrigt 17 procent

Källa: Arbetsmiljöverket

Lohilo och Nick's sluter fred

Lohilo får 6,25 miljoner SEK i en förlikning med Nick's och dess ägare Luthman Backlund Foods. Lohilo stämde företaget i somras för påstått avtalsbrott, och krävde 23,9 miljoner SEK, men förklarar sig nöjd med den uppgörelse som nu ingåtts.
Luthman Backlund Foods har inte kommenterat.

Arla ger upp om "CO2-neutralt"

Arla Foods, som tidigare kraftigt tillbakavisat kritiken mot dess påstående om att man är klimatneutral, ger nu upp och fasar ut påståendet. Det skriver den danska tidningen Politiken.
Arla har försvarat påståendet med att man klimatkompenserar för sina utsläpp bland annat genom skogsplanering, men det sättet att räkna har underkänts bland annat av svenska Konsumentverket och flera miljöorganisationer.
Arlas presschef Jesper Skovlund säger dock att kritiken inte är orsak till att man drar tillbaka påståendet.

Dumle–Mums 0-1

Den danska chokladklubban Mums är för lik den mer välkända Dumle, anser den senares tillverkare Fazer. Det är den inte alls, anser Sø- og Handelsretten i Köpenhamn, dit Fazer tagit Mums ägare Spangsberg Chokolade. Fazer kan inte ha någon ensamrätt på klubban, och dessutom klarar konsumenterna att skilja de båda åt, menar rätten enligt TT.
Till saken hör att Mums tillverkas på samma produktionslina i Polen som Dumle.

Lohilo steg efter uppgörelse

Lohilo steg snabbt och kraftigt efter beskedet sent på eftermiddagen om att man nått en uppgörelse i konflikten med Nick's. Aktien sköt iväg med totalt 7,94 procent till 5:30 SEK, före bland andra Opticept som steg med 3,47 procent till 56:60 SEK, Probi som steg med 2,86 procent till 377:50 SEK, Simris Alg som steg med 2,57 procent till 0:68 SEK, och Apetit som steg med 2,34 procent till 13:10 EUR.
Carlsberg A föll samtidigt med 4,38 procent till 918:00 DKK, medan Midsona B föll med 3,99 procent till 30:05 SEK, Eatgood föll med 3,91 procent till 2:21 SEK, och Carlsberg B föll med 2,94 procent till 787:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,24 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,32 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,69 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,16 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,26 procent.  

Gomidda: Fånigt

Dagarna efter att Arla dragit in sin Kefir, för att förpackningen kändes för rysk, börjar kommentarerna komma in – och det är inga nådiga sådana.
"Otroligt löjligt", skriver till exempel Aftonbladets Lena Mellin, medan Twitteranvändare enligt SVT Nyheter undrar om nästa steg blir att förbjuda uppsättningar av Svansjön.
Naturligtvis går det att gå betydligt längre än så. Han, den där greken, som ler mot oss från förpackningarna med turkisk yoghurt (eller om det nu var tvärtom), ser han inte lite smårysk ut? Rysk kaviar, får man äta det, och ska man ransonera rödbetorna, så att ingen kan misstänkas för förberedelse till borsjtj? Och vad i hela friden ska Dafgårds göra med sina Gorby's-piroger?
Nog för att den där Pruttin kan behöva pungslås i möjligast tänkbara mån, men man kanske ska akta sig att ta udden av sanktionerna genom att dra ett löjets skimmer över dem. Sälj hellre Kefir och skänk vinsten till Ukraina, föreslår vi.

Email Marketing Powered by MailPoet