foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/04, 2020

Matpriserna väntas skjuta i höjden

Priserna på livsmedel väntas skjuta i höjden snart på grund av coronakrisen. Transporterna ligger till stora delar nere, främst flyg och sjöfart, medan det allmänt saknas arbetskraft.
"Det är nog inte ovanligt att vi får se tredubbla priser på frukt och grönt", säger Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet som gjort beräkningarna, till Dagens Nyheter.

Kravallstaket i matbutik

Ica Maxi i Jönköping lånar in kravallstaket från ishockeylaget HV71 för att hålla avstånd mellan kunderna, ifall det blir extra anstormning till påsk.
"Eventuellt kommer vi få be några kunder att vänta utanför butiken", säger Henric Stamborg, en av butikscheferna, till Sveriges Radio Jönköping.
Redan idag finns kövärdar som håller koll på människorna inne på stormarknaden och ser till att de håller avstånd till varandra, samt avståndsmarkeringar på golvet.

Rekord väntas för påskmust

Årets försäljning av påskmust väntas slå rekord, meddelar Carlsberg Sverige, som bland annat ligger bakom Apotekarnes som står för nästan 70 procent av den totala försäljningen. Dessutom stiger försäljningen av  sockerfri påskmust mycket kraftigt. Totalt räknar Carlsberg med att det kommer att säljas mer än tio miljoner liter påskmust i Sverige i år.

Bageri stäms för avsked

En bageriarbetare på ett icke namngivet företag i Halland avskedades med omedelbar verkan i februari efter att arbetsgivaren påstått att denne ätit och klippt tånaglarna vid sin arbetsplats, något som mannen förnekar. Nu stämmer Livsmedelsarbetareförbundet arbetsgivarföreningen KFO och Östra Bageriföreningen i Halmstad ekonomisk förening inför Arbetsdomstolen, skriver tidningen Lag & Avtal. Facket kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras, att bolaget ska betala lön från dagen för avskedandet till dagen för huvudförhandling, och att bolaget ska betala 200 000 kronor i allmänt skadestånd till bageriarbetaren.

Max grundare satsar på hållbar mat

Hamburgerkedjan Max grundare Curt Bergfors satsar en halv miljard SEK i stiftelsen Curt Bergfors Foundation, som ska utveckla en hållbar livsmedelsförsörjning. Stiftelsen kommer att dela ut två årliga priser – The Food Planet Prize – om tio miljoner SEK vardera, och ska också finansiera en professur vid Stockholms universitet med 20 miljoner SEK i ämnet.

Paolos satsar på fryst

Paolo Robertos varumärke Paolos lanserar sina första frysta färdigmåltider, en Lasagne Bolognese och en lakto-vegetarisk Cannelloni.

Bakslag på börserna – igen

Det blev ett nytt bakslag för branschen på börserna på onsdagen. Eatgood föll mest, med 9,67 procent till 1:92 SEK, före Sjöstrand Coffee som föll med 6,54 procent till 0:49 SEK, Ica Gruppen som föll med 6,18 procent till 428:30 SEK, Dalsspira som föll med 5,02 procent till 3:97 SEK, Simris Alg som föll med 4,61 procent till 0:95 SEK, och Novozymes som föll med 3,85 procent till 310:00 DKK.
Veg of Lund steg samtidigt med 11,03 procent till 6:44 SEK, före Optifreeze som steg med 4,51 procent till 25:50 SEK, Kopparbergs som steg med 4,21 procent till 123:80 SEK, och Olvi A som steg med 3,60 procent till 37:40 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,74 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,41 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,68 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,36 procent.

Gomidda: Avslöjade!

Coronakrisen sätter visst fart på kreativiteten hos rätt många människor som tvingas gå hemma och som saknar sitt vardagsliv just nu. Till exempel det där med att gå på McDonald's och äta en McFlurry i solskenet.
Hav dock tröst. En engelsktalande dam som föredrar att vara anonym säger sig ha avslöjat receptet, och det är enklare än man kan tro. Man tager – enligt hennes Facebookinlägg om saken – kondenserad mjölk och grädde och blandar med sönderkrossade Oreokex (kakor?), stoppar hela härligheten i frysen i 4-5 timmar ("försök även att inte gå till frysen under tiden", tillägger Daily Mirror i sitt återgivande av receptet) – och sen är det bara att servera.
Tilläggas bör ju dock i och för sig att man fortfarande måste gå ut och handla grunkorna, i den mån man inte sitter på ett lager Oreokakor (kex?) och några burkar kondenserad mjölk, men sen är det bara att testa.