foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/09, 2022

Dansk fiskjätte kan tvångsupplösas

Danska fiskjätten Henning Kjeldsen kan komma att tvångslikvideras av danska Erhvervsstyrelsen för regelbrott, skriver tidningen Nordjyske. Det sker efter att Henning Kjeldsen plötsligt ändrat redovisningsprinciper i slutet av 2020, vilket ledde till att företagets fiskekvoter bokfördes till 1,9 miljarder DKK mer än tidigare.
Företaget motiverade det med att värdet skulle motsvara fiskekvoternas marknadsvärde, men Erhvervsstyrelsen håller inte med om att fiskekvoter köps och säljs tillräckligt ofta för att man ska kunna fastställa ett sådant. Därför kräver nu myndigheten att företaget skriver ned värdet igen, annars kommer man att försätta bolaget i likvidation, enligt ett brev från myndigheten som Nordjyske tagit del av.
Henning Kjeldsens advokat har dock överklagat, och hävdar däremot att man visst kan fastställa ett marknadsvärde genom att titta på utvecklingen över en tioårsperiod.

Nytt ryskt dekret kan hindra Carlsbergs uttåg

Ett nytt dekret i Ryssland innebär att myndigheterna måste godkänna företagsförsäljningar i landet. Det kan komma att lägga hinder i vägen för företag som Carlsberg som vill dra sig ur landet i protest mot Rysslands invasion av Ukraina, skriver tidningen Børsen.
Carlsberg har försökt bli av med sin ryska verksamhet sedan i mars, men en försäljning kan också, paradoxalt nog, strida mot EU:s sanktioner.

Fazer forskar på labbodlad kakao

Fazer forskar nu kring möjligheterna att odla kakao i laboratorium, i akt och mening att säkra framtiden i en tid då klimatförändringarna hotar de traditionella kakaoodlingarna i länderna runt ekvatorn. Företaget har redan nått lovande resultat, och fortsätter nu forskningen inom ramen för konsortiet CERAFIM, i vilket ingår flera finländska företag och forskningsinstitutioner som samarbetar kring labbodling av livsmedel, rapporterar Food Navigator.

Vegetariska nyheter från Gooh

Färdigmatsbolaget Gooh lanserar storsäljarna Köttbullar med potatismos samt Korvstroganoff i vegetariska varianter, Grillost Stroganoff respektive Vegobullar med potatismos.

Pastej från Lönneberga

Atria lanserar en ugnsbakad pastej under varumärket Lönneberga, vilket gör att man nu får en komplett portfölj inom bredbara livsmedel.

Röd kebabsås från Schysst

Schysst Käk Sverige i Västerås lanserar en ny röd, vegansk kebabsås, som man ska kunna använda hemma. Samtidigt återlanserar man produkterna Het Chilimix, Skivad Feferonimix och Picklad Rödkål, vilka fick dras tillbaka efter Rysslands invasion av Ukraina.

Sushi Yama inför pant på förpackningar

Restaurangkedjan Sushi Yama inför pant på sina takeawayförpackningar. Det sker i samarbete med &Repeat, och med hjälp av QR-koder som man kan scanna för att få sin pant.

Agtira föll

Agtira föll med 7,39 procent till 18:80 SEK på tisdagen, före bland andra Dalsspira som föll med 7,33 procent till 0:47 SEK, Norcod som föll med 6,54 procent till 71:40 NOK, Fuud som föll med 5,92 procent till 0:09 SEK, och Veg of Lund som föll med 5,27 procent till 6:11 SEK.
Midsona B steg med 1,74 procent till 20:45 SEK, medan Andfjord Salmon steg med 1,66 procent till 49:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,02 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,95 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,11 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,38 procent. 

Gomidda: Semestra inte i Sverige

Man ska väl inte göra sig lustig över folks namn, särskilt inte när de sig själva omedvetna betyder något helt annat på andra språk än deras eget. Men det är bara att konstatera att vi i nyheten om Fazers labbodlade kakao, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, helt enkelt inte kände att vi kunde citera Fazer Confectionerys chef för framtidsforskningen – en finländska som, skulle det visa sig, kan glädja sig åt att lystra till namnet Annika Porr.
Kanske bäst att hon hoppar över Sverigeresorna. Om man säger så.

Email Marketing Powered by MailPoet