foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/09, 2022

Menigo inför prisstopp

Grossistföretaget Menig fryser priset på 100 egenmärkesvaror i 100 dagar, för att stötta sina kunder som drabbats av matprisinflationen just som pandemin ebbat ut.
"Osäkerheten är stor. Det finns inga buffertar och det är svårt att planera för framtiden eftersom ingen vet vad som kommer hända med priserna", säger Menigos marknadschef Nina Wahlgren Gill. "Tanken är att ge krögarna möjlighet att anpassa och planera sina höst- och julmenyer utan att riskera att drabbas av prishöjningar på just dessa varor".

Investerare upprepar nej till Match-Morris

Svenska fonden Protean kommer att tacka nej till Philip Morris bud på Swedish Match, eftersom man anser att budet är för lågt. Det skriver fonden i ett brev till sina partners. Protean, som dock inte tillhör de tio största ägarna, har tidigare uttryckt sitt motstånd mot budet.

Lidl byter Sverigechef

Lidls nuvarande Sverigechef Johan Augustsson. ska avgå den 1 november, efter drygt 20 år i bolaget. Han kommer att ersättas av Jakob Josefsson, idag chef över kedjans verksamhet i Estland och Lettland, och som går in redan nu och arbetar parallellt med honom.
"Jag ser fram emot att få ägna mer tid åt min familj och känna den frihet det innebär att inte veta vad jag ska göra i morgon", säger Johan Augustsson.

Pepparkaksgodis från ERT

ERT Godis lanserar en ny Mormor Lisas Konfektyr med smak av pepparkaka inför julhelgen.

Nyheter från Bubs

Godisföretaget Bubs lanserar två nyheter, gelégodisbiten Sur Blixtsamt en ny skumoval med smak av smultron/granatäpple. 

M&S dissar broilern

Brittiska kedjan Marks & Spencer går helt över till kyckling som ska få växa till sig i långsammare takt än dagens. Det blir den första kedjan i Storbritannien som tar ett sådant steg fullt ut. De nya hybridrasen Hubbard, speciellt framavlad för att växa långsammare, kommer också att födas upp under bättre förhållanden, med bland annat mer utrymme och fler sittpinnar, rapporterar Foodbev.

Fall för Eatgood

Eatgood föll med 12,68 procent på måndagen till 1:48 SEK, före bland andra Veg of Lund som föll med 8.01 procent till 6:43 SEK och LMK Group som föll med 4,97 procent till 7:27 SEK.
Probi steg med 7,66 procent till 253:00 SEK, medan Raisio steg med 2,16 procent till 2:13 EUR och Carlsberg B steg med 2,09 procent till 967:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,64 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,41 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,99 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,39 procent. 

Gomidda: Avd. Många bäckar

Alla behöver vi bidra till ett bättre klimat, och följaktligen meddelar Fresh Del Monte att man täänker gå över till miljövänliga, biologiskt nedbrytbara etiketter på sina bananer från nästa år. Sverige är ett av de länder dit de hemkomposterbara etiketterna kommer att komma, efter att dessa testats med framgång i Frankrike, omtalar Fruitnet.
Ett litet steg för miljöarbetet, kan det tyckas, för så särskilt stor är ju inte etiketten på en genomsnittlig banan. Men väldigt många bananer blir det ju antagligen, så vi väljer att citera Runeberg, som ju skrev att "något tålte det att skrattas åt, men mera att hedras ändå".

Email Marketing Powered by MailPoet