foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/09, 2022

JUST NU: Elpriserna kan halveras i södra Sverige

De svenska elpriserna i södra delen av landet kan halveras. Det meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) efter att EU:s energiministrar mötts i Bryssel idag för att diskutera saken.
Beskedet väntas välkomnas av svensk livsmedelsindustri, som drabbats hårt av de skenande priserna.

Nytt nödrop: Frukt och grönt kan tvingas ruttna bort

Lantbrukare och odlare över hela Europa kan komma att tvingas låta sina grödor ruttna bort. De stigande energipriserna gör att de knappt har råd att skörda dem och ännu mindre förvara dem, varnar den europeiska lantbrukarorganisationen COPA-COGECA.
Energikostnaderna har rusat i höjden tolv gånger om, men priserna på grödorna har inte hängt med alls, säger Luc Vanoirbeek, ansvarig för frukt och grönt inom organisationen, till nyhetssajten Euractiv.
Samtidigt har rekordhettan i Europa redan slagit hårt mot odlarna, som i vissa fall fått se sina skördar rasa med uppemot en femtedel.

Elkrisen: Svensk socker ska tillverkas i Danmark

Nordzucker flyttar delar av sin sockerproduktion från Skåne till Danmark eftersom elförsörjningen är för osäker i Sverige, skriver Aftonbladet.
"Vi kan inte riskera att 300 000 ton betor bli kvar i fältet", säger Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerfabriken i Örtofta.
Dessa 300 000 ton betor kommer nu att förvandlas till socker i en fabrik som drivs med olja – "ett steg tillbaka i vårt klimattänk", medger Olof Dahlgren, men i andra vågskålen ligger riskerna för elbrist, som väger tyngre.
"Om det kommer nya besked från svenska myndigheter kommer vi att avbryta direkt", säger Olof Dahlgren.

Oxfam: Det finns mat till alla

Trots att nästan 200 miljoner människor svälter på Jorden – och ytterligare nästan 50 miljoner riskerar att göra det – så finns det tillräckligt med mat i världen för att mätta alla människor. Därför behövs en ny, "mer jämlik och hållbar modell som garanterar alla människors rätt till mat, även i kristider, och som samtidigt möjliggör klimatomställningen", säger hjälporganisationen Oxfam.
"Samtidigt som valdebatten i Sverige handlar om skenande mat- och elpriser som påverkar livet för de flesta av oss, fortsätter de största livsmedelsföretagen att gå med rekordstora vinster, och spekulationen på mat fortsätter att driva upp priserna. Den akuta hungern i världen ökar och drabbar miljontals människor. Det här är en global kris som kräver politiska lösningar", säger Hanna Nelson, policychef på Oxfam Sverige.
Lösningen, enligt Oxfam, är bland annat småskalig och lokal matproduktion, mer hållbarhet, omförhandling av flera internationella handelsavtal och handelsregler, politiska initiativ för att hålla matpriserna nere, att odlingsbar mark används till produktion av mat -- samt att spekulation på livsmedel regleras och "den extrema maktkoncentrationen i livsmedelssektorn" motverkas.
"Vårt globala livsmedelssystem är trasigt. Människor i låginkomstländer, som exporterar sin egen matproduktion, kan just nu inte äta sig mätta eftersom de är beroende av till exempel veteimport från Ryssland och Ukraina. Samtidigt är makten och förmögenheten extremt koncentrerad. De fyra största livsmedelsproducenterna står för 70 procent av all världens handel med mat och gör enorma vinster samtidigt som hungern ökar och människor kämpar för att ha råd att betala för maten", säger Hanna Nelson.

Grönt ljus för Eatgood i Kanada

Svenska foodtechföretaget Eatgood har fått sin Lightfry LF12C-ugn godkänd i Kanada. Eatgood har sett intresse från kunder och distributörer i flera år, "vilket Eatgood skall dra nytta av nu", som företaget uttrycker det i ett pressmeddelande.

Brämhults must återkallas

Eckes-Granini återkallar Brämhults nypressade äppelmust i 0,85 liters flaska, eftersom den visat sig innehålla mögelgiftet patulin. Det är ett ämne som i höga halter kan ge magsjuka, kräkningar och diarré.

Ben & Jerry's fortsätter sin kamp på Västbanken

Glassföretaget Ben & Jerry's fick nyligen avslag på sin stämning av ägaren Unilever, där man ville stoppa försäljningen av glassen på den av Israel ockuperade Västbanken. Men Ben & Jerry's går vidare med sina försök att på juridisk väg stoppa försäljningen. och ämnar lämna in en ny stämning i slutet av denna månad i New York, rapporterar Reuters.
Ben & Jerry's anser att försäljning av dess produkter på Västbanken och i östra Jerusalem, vilka stått under israelisk kontroll sedan 1967, strider mot företagets värderingar.

Kellogg's lanserar snabbflingor

Kellogg's lanserar nya Insta-Bowl, en ny sorts snabbflingor till vilka man bara ska kunna tillsätta vatten för att få en tallrik flingor med riktig mjölk. Flingorna kommer i en plastbehållare modell liten crème fraiche (se bilden), och innehåller även torrmjölk. Tanken är förstås att man ska kunna äta flingor även där man inte har tillgång till ett kök.
Det är ännu oklart om flingorna kommer till Sverige.

Nytt ryck för Eatgood

Eatgood ökade med 13,88 procent på fredagen till 1:60 SEK, före Humble Group som steg med 3,91 procent till 12:50 SEK, Salmon Evolution som steg med 3,83 procent till 8:67 NOK, och Simris Alg som steg med 3,69 procent till 0:31 SEK.
Veg of Lund föll med 5,16 procent till 6:99 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 2,13 procent till 1:15 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,00 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,39 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,37 procent. 

Gomidda: Pittpaj

Konditori Putaria i Rio de Janeiro har tvingats hänga för sin skylt, och dessutom brottas med ilskna grannar som anmält verksamheten till myndigheterna. Anledningen? Där säljs bakverk formade som både manliga och kvinnliga könsorgan.
Kunderna har visserligen flockats, men landets justitieministerium är mindre roat, och har beordrat både detta etablissemang och alla andra i landet att åtminstone inte sälja sådant till underåriga. Inte heller får sockerbagaren ifråga hänga sina saker i sitt fönster, så man får numera nöja sig med sin slogan "Smakar bättre än ditt ex", rapporterar AFP.

Email Marketing Powered by MailPoet