foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/09, 2022

Nödrop från LI: "Stoppa eländet"

I annonser i Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Dagens Industri idag vädjar Livsmedelsföretagen (LI) til landets politiker att snabbt enas om sätt att trygga elförsörjningen över vintern.
"Svenska livsmedelsproducenter kämpar sedan ett och halvt år tillbaka med de största kostnadsökningarna i modern tid på råvaror, drivmedel, förpackningar och transporter. För många producenter är risken stor att de skenande elpriserna blir den sista spiken. Man kommer tvingas välja mellan att stoppa produktionen, säga upp personal eller lägga ner. Nu måste politikerna förstå att läget är akut och kräver snabba insatser", säger vd Björn Hellman.
Den "sista spiken" för Li när det gäller att gå ut med nödropet var Svenska Kraftnäts varsel om att det kan bli elransonering.
"Inte nog med att elen är rekorddyr, nu kan producenterna inte ens vara säkra på att de får någon el överhuvudtaget. Livsmedelsproduktion är inget man bara kan pausa och ett elavbrott på mindre än en sekund kan påverka produktionen i veckor. Myndigheterna måste få direktiv om att undanta livsmedelsindustrin från kommande elransoneringar", säger Björn Hellman, och fortsätter:
"Sverige hade länge ett av världens bästa elsystem. Elen var billig, pålitlig och fossilfri. Nu har vi inte det längre. Dåliga politiska beslut under lång tid har gjort oss sårbara för utländska despoters nycker och andra externa hot och kriser. Nu mer än någonsin behöver vi en livsmedelsindustri som är både konkurrens- och motståndskraftig, och då krävs ett fungerande elsystem. Vi vill att politiker från alla partier sätter sig ner, släpper sina ideologiska käpphästar och enas om en pragmatisk och långsiktig energipolitik".

Miljon nudelpaket kan eldas upp i Västsverige

En företagare i Västsverige kan tvingas elda upp nästan en miljon nudelpaket, rapporterar P4 Sjuhärad. Orsaken är att det intyg från myndigheterna i exportlandet Sydkorea som krävs kommit in för sent, vilket gör att Livsmedelsverket stoppat importen.
Enligt Annika Sundström, tillförordnad avdelningschef vid Livsmedelsverket, kan företagaren därför välja mellan "att skicka tillbaka varorna, att sälja dem utanför EU eller som sista val att man destruerar livsmedlet.
Företagaren har överklagat och vill att nudlarna istället ska kvalitetstestas.
"Det strider mot allt sunt förnuft att elda upp närmare en miljon portioner mat", skriver företagaren i sin överklagan, och tillägger att inget av de två andra alternativen är aktuella heller.
Livsmedelsverket står dock på sig och tänker inte tillåta att nudlarna säljs i Sverige, "eftersom de här importsändningarna inte uppfyller lagstiftningen", som Annika Sundström uttrycker det för radiokanalen.

HKScan och Delsbo Slakteri ökar samarbetet

HKScan och Delsbo Slakteri ska utöka inköpsmängden under det samarbete som företagen haft sedan 2020. Detta väntas skapa fler arbetstillfällen, enligt Delsbo Slakteris ägare Thomas Gill, som dock inte går närmare in på hur många det skulle kunna bli, samt även bidra till att man kan bygga "en egen biogasanläggning som på sikt ska göra oss självförsörjande på el", säger han.

Smaksatt mjölk succé i Norge

Försäljningen av smaksatt mjölk i Norge har skjutit i höjden med hela 27,3 procent de senaste tre åren, och utgör nu 11,5 procent av all mjölk som säljs i landet. Det visar nya siffror från Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Bara under första halvåret steg försäljningen med 13 procent, något som förklaras av nya produkter på området i kombination med att människor väljer sådana produkter utan tillsatt socker som ett alternativ till mat eller mellanmål.

Ingen köttreklam i Haarlem

Nederländska staden Haarlem blir först i världen med att förbjuda reklam för kött på offentliga platser. På så sätt vill man att invånarna ska äta mindre kött av klimatskäl. Förbudet träder i kraft 2024.

Mångmiljonböter för Juul

Amerikanska e-cigarrettbolaget Juul ska böta 438 miljoner USD enligt en förlikning med ett 30-tal delstater i USA, för att man i sin marknadsföring vänt sig till minderåriga. Från och med nu får företaget inte göra reklam som vänder sig till personer under 35 år, enligt förlikningen, och man få heller inte använda sig av produktplaceringar, skriver Wall Street Journal.

Sjöstrand och Eatgood drog iväg

Sjöstrand Coffee steg med 13,30 procent till 1:24 SEK på torsdagen, medan Eatgood steg med 10,22 procent till 1:51 SEK. Dalsspira steg samtidigt med 8.,97 procent till 0:51 SEK, medan Salmon Evolution steg med 4,34 procent till 8:42 NOK och Agtira steg med 3,81 procent till 21:80 SEK.
Fuud föll samtidigt med 8,24 procent till 0:10 SEK, medan Umida föll med 7,16 procent till 4:15 SEK och Norcod föll med 4,70 procent till 73:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,46 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,61 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,22 procent. 

Gomidda: Feta fingrar

Det vore lätt att skriva en notering under denna rubrik om den byråkratiska dårskap som riskerar att leda till att fullt ätbara nudlar kan få eldas upp, vilken ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, men man ska väl inte sparka på dem som redan ligger.
Istället drar vi på munnen åt diverse "feta fingrar" (ni som inte minns att vi skrivit om sådana förut rekommenderas att googla på "Fat Finger Syndrome") på Swedish Match, eller om det var på deras bank.
Matchaktien fick skrämselhicka under dagen efter det plötsliga beskedet att Swedish Matchs styrelseordförande Conny Karlsson sålt alla sina aktier till Philip Morris, som ju vill köpa bollaget, till det pris som budet innebär. Men så var det inte alls, meddelade bolaget lite senare; någon hade rapporterat försäljningen av misstag till Finansinspektionen.. Försäljningen har makulerats och Conny Karlsson behåller sina aktier ännu en tid, meddelas det.
Vilket kanske bevisar att vi alla kan göra fel.

Email Marketing Powered by MailPoet