foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/09, 2022

Fejden om Match hårdnar

Aktivistfonden Elliott Management, som motsätter sig Philip Morris bud på Swedish Match, har köpt på sig 5,25 procent av aktierna i Swedish Match, och hotar därmed att blockera köpet, då Philip Morris kräver att ägarna av minst 90 procent av aktierna godtar budet. Philip Morris överväger därför att sänka denna så kallade acceptgrad,, erfar Bloomberg News. Det skulle i så fall innebära att Philip Morris inte köper upp hela Swedish Match, utan bara blir majoritetsägare, och att Swedish Match förblir börsnoterat.
Ett beslut väntas enligt nyhetsbyrån de närmaste veckorna.

All time high för norsk sjömat

Norges export av fisk och skaldjur har aldrig varit högre under en enskild månad än under augusti i år. Värdet under den månaden var lika högt som under hela 1990, eller 12.5 miljarder NOK, rapporterar Ilaks. Det är en ökning på 30 procent från samma månad förra året. Både pris- och volymökningar har bidragit.

Djurens Rätt: Valla värst i Sverige

Kronfågels slakteri i Valla har flest brister i djurskyddet bland alla de fyra största kycklingslakterierna i Sverige. Det uppger Djurens Rätt, efter att ha gått igenom samtliga kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna för dem under 2021. Vid tre fjärdedelar av de 156 kontrollerna på Vallaanläggningen upptäcktes brister, bland annat kycklingar som skållats levande eller som klämts till döds under transport.
"Det som sker på Kronfågel är ett systematiskt djurplågeri! Det är skandalöst att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när företaget brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter", säger Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall.

Snöbollsfika från Gille

"Sluta kasta snöbollar – fika med dem istället" lyder devisen när Continental Bakeries nu lanserar nya Gille Snöbollar. Kakorna, med pepparkaka och kokosflingor, är tänkta att passa i vinter i allmänhet och till jul i synnerhet.

Nyheter från Vegme

Vegme lanserar en ny vegansk pasta bolognese, baserad på sojabönor, samt en "Chxcken Curry" gjord på växtbaserad majonnäs, marinerad VegMe Pulled samt färsk röd paprika och rödlök.

Lohmanders kylda såser på flaska

Foodmark lanserar sina Lohmanders kylda såser på plastflaska.

Pizza Hut hottar upp hösten

Pizza Hut lanserar ett drygt halvdussin rätter under hösten, som alla smaksätts med tabascosås. Denna kommer i sin tur från Arvid Nordquist, som letat efter nya avsättningsmöjligheter för såsen. Rätterna finns på Pizza Hut fram till sista november.

Handbollsproteinbar med popcornssmak från Swebar

Swebar lanserar en ny proteinbar i samarbete med Svenska Handbollslandslaget, som ska ha smak av popcorn. Samtidigt förlänger man samarbetet med handbollslandslaget till nästa år, då det är VM.

Tranbärslycka från Pågen

Pågen lanserar nya brödet Tranbärslycka, med smak av tranbär.

Ny trekant hos Leksands

Leksands Knäckebröd lanserar nya varianten Frön och Havssalt i sin serie med trekantiga knäckebröd.

Opticept ryckte

Opticept steg med 24,17 procent till 36:20 SEK på tisdagen, före bland andra Humble Group som steg med 6.94 procent till 12:24 SEK, och Skåne-Möllan som steg med 3,00 procent till 92:70 SEK.
Umida föll med 5,99 procent till 4:55 SEK, medan Eatgood föll med 4,98 procent till 1:24 SEK, LMK Group föll med 4,83 procent till 8:28 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 343 procent till 1:13 SEK, och Olvi A föll med 2,67 procent till 30:95 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,42 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,54 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2.17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,30 procent. 

Gomidda: Det jäser i forskarvärlden

Hur påverkar egentligen fermenterade livsmedel människors hälsa? Detta ska nu ett EU-finansierat forskningsprojekt, HealthFerm, ta reda på. Forskare i tio europeiska länder deltar, bland annat vid Umeå universitet, där professor Armando Perez-Cueto konstaterar att det saknas kunskap om just hälsopåverkan -- hittills är det bara själva jäsningsprocessen som studerats, enligt ett pressmeddelande.
Vi tillåter oss dock en viss skepsis till denna utsaga, ty exempelvis en särskild sorts jäst fisk har ju en lika påfallande positiv hälsopåverkan för dem som bor norr om Höga Kusten-området som den har negativ dito för resten av världen, och jästa drycker i övermått brukar ju sällan ha positiva hälsoeffekter, ens hos dem som upplever sådana vid måttligt intag. Så vad är det egentligen som ska vara så hiskeligt nytt i detta?

Email Marketing Powered by MailPoet