foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/08, 2022

Nudging ökar frukt och grönt på Ica

Färgstark kommunikation och ny placering av utvalda produkter ledde till en försäljningsökning på 6 ton. Det blev utfallet av ett nudging-projekt som Icas innovationshubb genomfört tillsammans med Beteendelabbet i fyra av kedjans butiker. I ett av projekten lyckades man öka försäljningen av broccoli med 30 procent, i ett annat exponerade man morötter, äpplen, krossade tomater och burkmajs nya sätt och platser – och ökade försäljningen med 23 procent. Beteendelabbet beskriver projekten i mer detalj på sin blogg.

Nytt investmentbolag satsar på handel och foodtech

Inkubatorn Yuncture Invest startar ett investmentbolag med fokus på detaljhandeln och foodtech, tillsammans med Mats Bejmyr, veteran i branschen. Det skriver Food-support.

Stor investeringspotential i alternativa proteiner

Tre av tio konsumenter är beredda att byta till alternativa proteinkällor för klimatets skull, enligt en rapport från Boston Consulting Group och Blue Horizon. Rapporten baseras bland annat på en enkätundersökning med 3.700 respondenter från sju länder, och Boston Consulting Group framhåller den stora investeringspotentialen i kategorin när världen nu förbereder sig för matkris.

Låg matkasse från Viktväktarna och City Gross

Det är en nygammal nyhet när Viktväktarna lansera matkasse i samarbete med City Gross. Kassen innehåller endast recept med ett så kallat Pointsvärde på max 10, och detta beskrivs av Viktväktarna som något som marknaden efterfrågar.

Ugnsbakade chips från Estrella

Estrella lanserar ugnsbakade chips med låg fetthalt och "högt krisp", som bolaget uttrycker det. Fetthalten är blott 10 procent, vilket är lägre än både linschips och popcorn.

Kerry köper av Kraft Heinz

Kraft Heinz säljer sin verksamhet inom ostpulver till irländska Kerry i en affär på drygt 100 miojiner USD. I ett pressmeddelande poängteras affären som en strategisk renodling för båda parter: Kerry går åt ingredienshållet medan Kraft Heinz fortsätter fokusera på konsumentvaror.

Carlsberg Polen: vi klarar oss

Den oro som tidigare uttryckts från Carlsbergs polska verksamhet – om att man eventuellt kunde tvingas dra ner på verksamheten på grund av brist på koldioxid – verkar ha varit överdriven. Hittills håller bolaget volymerna, och nu tycks produktionen av gödning vara igång igen, vilket i sin tur genererar koldioxid som är en biprodukt från gödningstillverkningen.

Gomidda: How big? American BIG

Om du läst Foodwire nyligen, och i synnerhet denna anspråkslösa lilla del, så vet du att det finns en källa vi gärna öser ur: communitysajten Reddits forum "Mildly interesting".

Här tar trivialiteterna aldrig slut, och det första inlägg som serveras när vi kikar in i dag handlar om majonnäs. Och inte bara majonnäs i allmänhet, utan det oerhört viktiga faktum att den största konsumentförpackning med denna produkt som kan köpas i vårt östra grannland Finland heter… just det – American Size.

Varsågod för detta oerhört värdefulla tips!

(I synnerhet till dig som då och då använder HelloFresh och deras recept, som i stort sett alltid verkar innehålla majonnäs.)

Email Marketing Powered by MailPoet