foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/04, 2020

Köttbrist närmar sig i USA

USA kommer allt närmare brist på kött i landet, efter att slakteri efter slakteri stängt ner på grund av coronakrisen. Senast ut i den raden var Tyson Foods som stängde sitt största fläskköttsslakteri, vilket innebär att enbart svinslakten nu drabbats av en 15-procentig kapacitetsminskning. Samma bild kommer igen inom nöt- och fågelslakt i landet – jättar som Smithfield, Hormel, JBS och Cargill har alla stängt slakterier – och priserna har redan börjat stiga som en följd.
Samtidigt hotas uppfödarna av fallande priser, eftersom flaskhalsen finns i slaktledet och inte i produktionen, och kan komma att tvingas ta sina svin av daga själva och begrava dem på gården, rapporterar Los Angeles Times. Pågår detta för länge kommer många av dem att gå i konkurs.
"Jag ser ingen köttbrist. Faktum är att det är tvärtom, speciellt för de lantbrukare som jag arbetar med. De kan inte bli av med det fort nog. De har investerat massor med pengar i att utfodra sina djur och har ingenstans att skicka dem", säger Mike Phillips, delägare i Red Table Meat, till Huffington Post.
I delstaten Iowa har nationalgardet redan kallats in för att håll tillgången uppe, men analytiker räknar med att en fullskalig brist ändå bara ligger två veckor bort, och det som finns på fryslager räcker inte särskilt länge, medan man på andra sidan gränsen i Kanada har samma problem. Samtidigt avslöjar USA Today att utbrotten av coronavirus på slakterierna runtom i landet är mer utbredda än man hittills trott – och kan komma att öka: fler stängningar kan därför nite uteslutas.
"Konsumenterna kommer att se en påverkan i mataffären allteftersom produktionen saktar ner. Det betyder också förlust av en livsviktig marknad för lantbrukarna", säger Tyson Fresh Meats chef Steve Stouffer till nyhetsbyrån Bloomberg.

"Hållbarhetsgrisen" lanseras av Scan

Scan lanserar nu "Hållbarhetsgrisen", ett fläskkött med extra låg klimatpåverkan från Halla Gård i Västergötland. Där har lantbrukaren Anders Gunnarsson och Scan satsat hårt på att minska grisarnas klimatavtryck och låta dem böka och beta fritt utomhus – det senare till exempel på åkerbönor och lupiner som odlas på gården. Gården är en at företags pilotgårdar under satsningen "Gårdsinitiativet" där Scan arbetar med minskad miljöpåverkan. Målet är att över 800 gårdar ska vara del av initiativet innan år 2030.

Stjärnägg släpper ut fler hönor

Fler hönor får chans att gå utomhus när Stjärnägg nu lanserar nya förpackningsstorleken 15-pack. Företaget har sett hur just frågan om hönornas välmående bli allt viktigare när svenskarna köper ägg.

Coop halverade reklamen

Coop Sverige har mer än halverat sina annonsinvesteringar under mars månad, medan Willys minskade med 40 procent. Det visar nya siffror från Kantar Sifo, rapporterar Resumé. Ica, Sveriges största annonsör, minskade annonseringen med sju procent, medan McDonald's faktiskt ökade sin annonsering med nästan 60 procent.

Samordningsvinster i sikte för Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobacco Group väntar sig "betydande kostnadssynergier" inom en rad områden när man nu integrerar Agio Cigars, som företaget köpte strax efter nyår, i det egna bolaget. Minst 225 miljoner DKK hoppas man spara in på det här sättet, samtidigt som det kommer att bli en del engångskostnader.

Dalsspira steg på försiktigt positiva börser

Dalsspira steg med 8,91 procent till 4:40 SEK, före Probi som steg med 8,70 procent till 250:00 SEK, Royal Unibrew som steg med 423 procent till 490:00 DKK, och Chr. Hansen som steg med 3,48 procent till 607:20 DKK under en torsdag då börserna var försiktigt positivt. Det var också uppgångar för företag som Mowi, Bakkafrost och Lerøy Seafood som steg med 3,37, 2,92 respektive 2,89 procent till 174:70, 528:50 respektive 54:18 NOK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 6,92 procent till 0:47 SEK, före Eatgood som föll med 4,47 procent till 2:35 SEK och Agromino som föll med 3,17 procent till 12:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,77 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,41 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,35 procent.

Gomidda: Sågning

Allteftersom folk sitter hemma och väntar ut coronakrisen kommer ju fler och fler förslag på hur man ska kunna ersätta de restaurangbesök som går förlorade när man inte får gå ut hursomhelst – ni minns till exempel gör-det-själv-happymealet under denna rubrik igår.
I Storbritannien har dagligvarukedjan Iceland försökt kapitalisera på saken, och publicerar stora annonser med texten "Saknar du KFC? Vi har svaret", och bilder på alla de livsmedel och tillbehör som man säljer och som ska kunna resultera i en måltid som gott hade kunnat serveras hos kycklingsnabbmatskedjan (23 bokstäver!)
Tycker Iceland, alltså.
Dock icke KFC.
På Twitter levererar sagda snabbmatskedjan enligt Daily Mirror en sågning som dryper lika mycket av sarkasm som dess kyckling dryper av fett och sås: en skärmdump på Icelands kampanj serveras med texten "Det här är varför min mamma går till Tesco".