foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/08, 2022

Genombrott för Mycorena

Västsvenska foodtech-bolaget Mycorena säger sig nu ha nått ett genombrott i form av en teknik som presenteras under den intressanta akronymen M.E.A.T, vilket ska uttydas Mycoprotein Extrusion and Alignment Technology. Enligt bolaget kan genombrottet "frigöra den fulla potentialen" för alternativa proteiner, eftersom produkterna nu kan bli mer lika riktigt kött än tidigare.

Axfood återkallar

Tre Eldorado- och en Top Choice Poultry-produkt återkallas av Axfood. Samtliga produkter är färsk kyckling, och återkallelsen görs på grund av påvisa salmonellasmitta.

Martin & Servera bygger om för att slippa skrota

Tillsammans med teknikbolaget Rearq har storköksgrossisten Martin & Servera byggt om en av sina dieseldriva lastbilar till 100 procent eldrift. Bolaget siktar på att vara klimatneutralt 2030, men vill inte bara skrota fullt fungerande bilar som körs på diesel.

Gränshandeln återhämtad

Norrmännen är nu nästan tillbaka i gammal god form i gränshandeln med Sverige. Under andra kvartalet 2022 landade handeln i gränsområdena på 3,6 miljarder SEK, att jämföra med i stort sett ingenting under 2020 och 2021. Det är dock fortsatt en bit kvar till rekordåret 2019 då omsättningen under andra kvartalet landade en bit över 4 miljarder SEK.

Nästa år kan matkrisen förvärras

Om kriget i Ukraina fortsätter in på nästa år, kommer livsmedelskrisen att förvärras ytterligare, förutspår Business Insider. Då kan själva skördarna komma att påverkas. Samtidigt kan Rysslands minskade export av gödning påverka produktionen i till exempel Brasilien, samtidigt som klimatförändringarna påverkar livsmedelsproduktionen negativt i andra avseenden.

Whatsapp säljer mat i Indien

Whatsapp, meddelandetjänsten som ägs av Meta – som dessutom äger både Facebook och Instagram – satsar nu på att börja sälja livsmedel på den indiska marknaden. Enligt The Verge sker testet i samarbete med inhemska Jiomart och bygger på att förmedla kontakt mellan köpare och så kallade "shoppers" som handlar och levererar hem varorna.

Även brittiska pubar vill ha elpris-stöd

Fler och fler branscher drabbas av de hårda elpriserna, och senast ut i raden att ropa på myndigheternas hjälp är brittiska pubar. Pubägarna anser att läget är akut och ber om regeringens stöd, skriver just-food.

Gomidda: Det finns morötter och så finns det…

Med risk för att någon grönfingrad läsare kan slå oss på fingrarna, tänker vi ändå att dagens Gomidda presenteras av – en gigantisk morot. Varför inte, liksom? Vi har hört att grönsaker är nyttigt, och även om just denna har annan färg, är vi övertygade om att den innehåller många härliga vitaminer, fibrer och allt vad det kan vara. Bilden har laddats upp i Reddit-communityt "Mildly interesting" av användaren plznorepotr.
Email Marketing Powered by MailPoet