foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/08, 2022

Nya turer om Berglunds mjöl

Nu kommer nya uppgifter om priset på mjöl från det lilla lokala bolaget Berglunds i Gävle. Som vi berättade i förra veckan hade Berglunds blivit uppmärksammat på att deras återförsäljare Ica Maxi i Sandviken höjt priset från 32 kronor till 39 – utan att Berglunds själva höjt sitt pris till butiken. När Berglunds sedan valde att höja sitt pris till butiken med en krona, höjde Ica Maxi i Sandviken priset ytterligare, till 42 kronor. Butiken förklarar sitt agerande med att det handlar om en "premiumprodukt" och att marginalen fortfarande ligger inom 20 procent.

Kommentar: Tagen med fingrarna i mjölpåsen

Historien om Berglunds Mjöl och Ica Maxi i Sandviken är verkligen en liten liten droppe i det hav vi kallar det dagliga nyhetsflödet, och det är viktigt att poängtera att vi lever i en marknadsekonomi där tillgång och efterfrågan styr priset på de varor som finns i våra butiker.

Med detta sagt, kan man inte undgå att bli lite beklämd över historien. I många år har svenska Ica-handlare placerat sig själva i en lite tveksam dager efter avslöjanden kring allt från köttfärs som plockats upp på golvet till otillbörliga beteenden mot personal och annat. Nu exponeras kedjans varumärke återigen i en sorglig historia där den lokala handlaren tycks dra nytta av det turbulenta världsläget för att trycka upp priserna – samtidigt som kunderna oroas mer än någonsin över stigande priser och små lokala företagare kämpar för sin överlevnad.

Det ska bli intressant att se hur den här historien slutar.

Simris Alg i förvärv

Simris Alg har genomfört förvärvet av Cyano Biotech, uppges i ett pressmeddelande. En avsiktsförklaring skrevs så sent som förra veckan. Köpeskillingen uppgår till drygt två miljoner EUR men kan öka till drygt 10 miljoner EUR om prestationsmål uppfylls. Genom affären blir Cyanos grundare delägare i Simris Alg och de kommer att fortsätta arbeta inom koncernen från det laboratorium som Cyano byggt upp i Berlin.

Årets vara: lussekatt, knäckesnacks eller hummus

Tre produkter har nominerats till Årets Dagligvara: Finn Crisp Snacks från Lantmännen Cerealia, Små Lussekatter från Pågen eller Zeinas Hummus Mix från Zeinas.

Nya gurkor från Agtira

Foodtechblaget Agtira har tecknat en avsiktsförklaring om att bygga en anläggning som ska göra Coops butiker i Umeå självförsörjande på gurka. Det är Agtiras första avtal med Coop-sfären, tidigare har man främst skrivit avtal med fristående Ica Maxi-butiker.

Många äter mer kött än rekommenderat

Livsmedelsverket rekommenderar ett maximalt intag på 500 gram rött kött per vecka, men 30 procent av svenskarna överskrider den rekommendationen. Det framgår av en undersökning som SIFO gjort på uppdrag av ViktVäktarna.

Matpriserna får fler att köpa veg

Lågpriskedjor som Lidl ser en stadigt stigande ström av kunder i takt med att matpriserna ökar, uppger SVT. Samtidigt syns stor tillväxt i specifika kategorier: försäljningen av till exempel bönor och kikärtor har ökat kraftigt, enligt en butikschef på Willys som SVT talat med.

Nya chips resultat av Paulig-förvärv

Santa Maria lanserar två nya varianter av tortilla-chips: en med smak av sötpotatis och en med chiafrön. Moderbolaget Paulig uppger i ett pressmeddelande att lanseringen är ett resultat av förvärvet av spanska Liven tidigare i år: de nya produkterna produceras av det spanska bolaget.

Även AB InBev vill lämna Ryssland

Bryggerigiganten Anheuser-Busch InBev vill sälja sina aktier i A-B InBev Efes, ett joint-venture som man driver i Ryssland, till partnern i projektet: turkiska Efes. Det skriver just-drinks.

Gomidda: Det var bättre förr – kanske

Det var ju ett tag sedan vi var ute och flög här på redaktionen, och i ärlighetens namn lär det kanske dröja innan vi gör det igen – med tanke på läget i atmosfären osv.

Men på 1950-talet var vi inte ute och flög. Troligtvis ingen av våra läsare heller. Därför kommer det nog som en total överraskning för oss alla att man vid denna tid kunde få sig inte bara ett mål mat, utan även ett litet minipack med cigaretter med måltiden. Den som inte tror, kan följa denna länk till källan för evig sanning: diskussionsforat Reddit.

Häpnadsväckande och tankeväckande. Kanske var ändå inte allt bättre förr.

Email Marketing Powered by MailPoet