foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/08, 2022

Ökad produktion av matfisk

Sveriges produktion av odlad matfisk uppskattas under 2021 ha uppgått till 11.900 ton i hel färskvikt. Det är en ökning med drygt 20 procent, enligt färska siffror från Jordbruksverket.

Även Carlsberg saknar koldioxid

I gårdagens Foodwire berättade vi om brittiska bolag som oroas över brist på koldioxid, och nu nås vi av liknande rapporter från annat håll: Carlsberg rapporteras överväga att pausa sin produktion i Polen av samma anledning, skriver just-drinks.

Extremväder pressar vinodlare

Torka och värmeböljor skapar stor oro bland franska, italienska och spanska vinodlare. Väderförhållandena har ändrats dramatiskt under de senaste 30 åren. Skördarna blir mindre och vinets alkoholhalt och sötma påverkas, uppger Wall Street Journal. Ett stort problem är att balansen mellan syra och sötma blir allt svårare att kontrollera, och att regionernas distinkta smakprofiler inte alls är lika tydliga som innan.

Vad händer egentligen på Whole Foods?

För fem år sedan slutfördes Amazons förvärv av matkedjan Whole Foods. Köpet förväntades få stora konsekvenser för den globala dagligvaruhandeln, men hittills har Amazons entré inte orsakat någon revolution som synts på ytan. Enligt CNBC har det dock hänt mycket inom bolaget. Som exempel på de saker som hänt är 60 nya enheter som startats – inklusive en så kallad dark store för e-handelsleveranser – prissänkningar och uppdaterade tekniska lösningar i de drygt 500 butikerna.

Asiatiska matleveransbolag växer

Medan de europeiska och amerikanska matleveransbolagen kämpar med dystra utsikter, visar siffrorna från asiatiska kollegor en helt annan bild. Singaporeanska Grab ökade sin omsättning med 79 procent under andra kvartalet och kinesiska Meituan ökade med 16 procent, skriver The Information.

Gomidda: Malet som malet

Ibland läser man om något som man känner borde vara perfekt innehåll för vår lilla Gomidda-avdelning här i Foodwire. Men så får man kämpa lite för att hitta någon koppling till livsmedelsbranschen.

Som till exempel nu, när vi sitter och läser i det fantastiska nyhetsbrevet Quartz Obsession om den likaledes fantastiska kedjan Bass Pro – en amerikansk kedja butiker som säljer fiskeprylar i enorma butiker som kan se ut som pyramider och vad som helst.

Ögonen far över raderna, och man börjar ge upp hoppet, men så plötsligt ligger den där: en koppling klar som korvspad, och i det här fallet är det en produkt som den märkliga kedjan säljer: en köttkvarn till det facila priset av cirka 20.000 riksdaler. Tydlig koppling, eller hur? Andra spännande produkter som man kan köpa hos kedjan är till exempel en kikare från Swarowski för ca 40.000 spänn.

Allt medan grundaren John Morris förmögenhet växer: senaste noteringen landar på drygt 70 miljarder i svenska kronor.

Email Marketing Powered by MailPoet