foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/08, 2022

Nya chefer på Ica

Eric Lundberg blir ny vd för Ica Sverige. Han kliver på 1 september och nuvarande vd Anders Svensson lämnar posten i slutet av september. Eric Lundberg blev vd för Icas dotterbolag Apotek Hjärtat i maj förra året, och den posten tar försäljningsdirektören Monika Magnusson över. Lite senare i år blir det vaktombyte även högre upp i hierarkin: den 31 december lämnar Per Strömberg posten som koncernchef, och 1 januari tar Nina Jönsson över. Hon kommer närmast från rollen som vd för Plantagen, men har tidigare arbetat sex år som sortiments- och inköpsdirektör inom Ica Sverige.

Elrpiser skapar akut läge

De skenande elpriserna har skapat en svår situation för livsmedelsindustrin i södra Sverige – där en stor del av nämna industri finns och verkar. För att ge en lägesrapport bjuder nu Livsmedelsakademin till en pressträff på torsdagen, där representanter för industrin och politiken deltar.

Ny vd på Hammars Bryggeri

Hammars Bryggeri har utsett Anders Markstedt till ny vd. Han efterträder huvudägaren Robert Henrysson som återgår till sin roll som styrelseordförande.

Lohilo och Fuud samarbetar

Livsmedelsbolagen Lohilo och Fuud inleder ett samarbete som innebär att flera av Fuuds varumärken och produkter kommer att säljas genom Lohilos säljkår. Lohilo uppskattar att avtalet kommer att öka bolagets omsättning med minst 50 miljoner SEK under de kommande två åren, enligt ett pressmeddelande.

Mikkeller stänger i Kalifornien

Danska bryggeriet Mikkeller har nu konkretiserat de planer på nedskalning som tillkännagavs i samband med att vd:n Kenneth Madsen lämnade bolaget häromveckan. Nu lägger man ned sitt bryggeri och tap room i San Diego, för att fokusera på det som är basen för bolaget: att låta andra bryggerier tillverka bolagets produkter på licens, i anläggningar i främst Danmark, Belgien och Storbritannien. Bolaget kommer dock att fortsätta driva sina tre småbryggerier i Köpenhamn och London, skriver just-drinks.

Carrefour fryser priser

Franska daglivarukedjan Carrefour fryser priserna på 100 produkter i 100 dagar för att skydda sina kunder från effekterna av den stigande inflationen. Tidigare har kedjan lovat att sälja ett sortiment med 30 procukter för under 30 EUR under juli månad, samt en kampanj på temat "pressade priser" där Carrefour lovat minska eller helt plocka bort sina marginaler på 200 varumärkesprodukter.

Ben & Jerry kämpar i rätten för sin själ

I juli rapporterade vi om Ben & Jerry's ovanliga tilltag att stämma moderbolaget Unilever. Bakgrunden är Unilevers beslut att överlåta agenturen för Ben & Jerry's i Israel till en extern partner, efter att bolaget vägrat sälja sina produkter på den ockuperade Västbanken. Men Ben & Jerry's tilltag handlar inte bara om affärer, konstaterar Fast Company i en analys: det handlar om att inte förlora sin själ, en vital komponent i det varumärke som Unilever en gång i tiden köpte för motsvarande drygt tre miljarder SEK.

Impossible och Burger King lanserar vegkyckling

Impossible Foods beskriver självt sin lansering av den vegetariska produkten Impossible Chicken Nuggets, som uppges ha varit tre gånger mer populär än den marknadsledande animalieprodukten i kategorin. Stärkta av den framgången lanserar bolaget nu Impossible Chicken Patties, en likaledes vegetarisk produkt som ska efterlikna ett friterat kycklingbröst. Produkten har tagits fram i samarbete med Burger King som också blev först ut med att sälja den – närmare bestämt under gårdagen, i Cinncinati, Ohio.

Gomidda: Månpotatis till middag

Senaste PR-plojen från matkassebolaget är en astronomisk historia. En insats för att fira Lightyears ankomst till Disney+, vilket resulterat i ett gäng specialkomponerade recept med rymdtema. Det handlar om kosmisk kyckling med månpotatisar, torsk med stjärnsallad och galaxdressing och andra spejsade påhitt.

Och vad kan då vara vitsen med detta? Att kidsen ska kasta i sig maten med raketfart, såklart.

Email Marketing Powered by MailPoet